Какъв ефект има пушенето върху вашите очи и дегенерация на макулата?

Тютюнопушенето е рисков фактор за развитие на заболявания на очите като дегенерация на макулата. Но можете да предприемете действия незабавно, за да намалите риска.

Когато става въпрос за развитие на дегенерация на макулата, тютюнопушенето е един от рисковите фактори, върху които може да имате контрол, за разлика от стареенето или генетиката.

Изследванията все повече свързват замърсителите на околната среда с очните заболявания. Това означава, че ако пушите цигари, това може да има отрицателен ефект върху здравето на очите ви.

Продължавайте да четете, за да научите как тютюнопушенето може да увеличи риска от дегенерация на макулата и други здравословни проблеми – и какво можете да направите по въпроса.

Как пушенето играе роля за здравето на очите ви?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават за множество рискове за здравето от тютюнопушенето. CDC специално посочва връзката между пушенето на цигари и очните заболявания, като катаракта и дегенерация на макулата.

Като цяло, според CDC, изследванията показват, че връзката между тютюнопушенето и намаленото кръвообращение, повишеното възпаление и дори кръвните съсиреци може да доведе до проблеми със здравето на очите.

Какво е дегенерация на макулата?

Макулната дегенерация е прогресивно състояние на очите, което води до замъгляване или загуба на централно зрение. Има ювенилна форма на това заболяване, причинена от специфична генетична мутация (болест на Stargardt), но свързаната с възрастта мокра или суха дегенерация на макулата е свързана по-често със стареенето и начина на живот или факторите на околната среда.

Няма лек за дегенерация на макулата. Веднъж нанесено увреждане на очите, то не може да бъде обърнато. Ранното откриване и диагностика може да ви позволи да предприемете стъпки за забавяне на прогресията на заболяването и да запазите повече от централното си зрение.

Пушенето причинява ли макулна дегенерация?

Смята се, че тютюнопушенето е основната модифицируема причина за макулна дегенерация.

CDC изчислява, че пушачите са два пъти по-вероятно като непушачи да развият свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Много фактори, свързани с развитието на макулна дегенерация, като възраст и генетика, не могат да бъдат променени.

Но химикалите в цигарите, заедно с отрицателните ефекти, които пушенето може да има върху имунната ви система, са свързани с увреждане на ретината под формата на макулна дегенерация и други заболявания.

Трябва ли да спрете да пушите, ако имате макулна дегенерация?

Въпреки че не можете да поправите щетите, причинени от макулна дегенерация, експертите харесват CDC предполагат, че отказването от цигарите може да ви помогне да забавите прогресирането на загубата на зрение.

Какви други проблеми може да създаде пушенето за очите ви?

Ефектът на замърсителите на околната среда като цигарения дим върху здравето на очите не може да не се подценява.

Замърсителите и химикалите във въздуха могат да причинят дразнене и сухота на очите. Цигареният дим – пряк или непряк – попада в тази категория.

Освен цигарения дим, други специфични замърсители и химикали могат да причинят увреждане на очите ви. Те включват:

  • горива за отопление
  • вентилация за готвене
  • въглероден окис
  • азотен оксид
  • азотен диоксид
  • бензен
  • серен диоксид
  • озон

Пушенето на цигари може да има няколко отрицателни ефекта върху вашето здраве. По отношение на здравето на очите, това е пряко свързано със състояния като катаракта и макулна дегенерация.

Спирането на пушенето няма да отстрани никакви щети, ако развиете макулна дегенерация, но може да помогне за забавяне на прогресията на състоянието и да запази зрението ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss