Какво трябва да знаете за хроничния простатит/синдрома на хроничната тазова болка (CPP/CPPS)

CP/CPPS е болезнено урологично състояние, което засяга главно млади мъже и мъже на средна възраст cisgender и други мъже по рождение.

Какво е хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

Хроничният простатит/синдром на хронична тазова болка (CP/CPPS) е най-често срещаното урологично състояние при цисджендър мъже и други мъже по рождение (AMAB).

CP/CPPS е вид простатит, възпаление на простатата, което също е свързано с други възпалителни симптоми. Могат да бъдат засегнати тазът, пениса, скротума и тестисите, ректума, перинеума и долната част на гърба.

Това, което отличава CP/CPPS от другите видове простатит е, че при това състояние симптомите продължават поне 3 месеца без инфекция или друго разпознаваемо обяснение за симптомите.

Какви са симптомите на хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

Симптомите на CP/CPPS продължават 3 месеца или повече и могат да варират в тежест от леки до тежки.

Ако имате CP/CPPS, може да изпитате:

 • болка в таза, долната част на гърба или ректума
 • болка около скротума, перинеума или пениса
 • болка по време на еякулация
 • болка по време на уриниране
 • напрежение или затруднено уриниране

 • еректилна дисфункция
 • често уриниране
 • дрипиране или уринарна инконтиненция

Какво причинява хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

Експертите не знаят точно какво причинява CP/CPPS.

Някои вярват, че CP/CPPS се задейства от бактериална инфекция, която причинява увреждане на тъканите, докато други подозират, че е причинена от микроорганизъм, но не от бактерии.

Има също изследвания, които сочат хронично възпаление и автоимунитет като възможни причини. Някои данни сочат, че дисфункцията на тазовото дъно може да е по-скоро причина, отколкото признак на CP/CPPS.

Кой е изложен на риск от хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

Възрастта е най-големият рисков фактор, тъй като CP/CPPS има тенденция да се появява при цисполови мъже на млада и средна възраст и AMAB хора под 50-годишна възраст.

Някои други фактори, които могат да повишат риска от развитие на CP/CPPS са:

 • увреждане на нервите в долните пикочни пътища от операция или травма
 • предишна инфекция на пикочния мехур
 • психологически стрес

Как се диагностицира хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

CP/CPPS може да бъде трудно за диагностициране, тъй като симптомите са подобни на други състояния, включващи пикочните пътища и простатата.

Медицински специалист вероятно ще иска да извърши комбинация от следното, за да помогне за изключване на други състояния, които причиняват подобни симптоми:

 • Вербална оценка: Клиницистът може да попита за вашата лична и семейна медицинска история. Те ще искат да знаят какви са вашите симптоми и кога са започнали и може да попитат за предишни инфекции, операция или друга травма в областта.
 • Физическо изследване: Клиницистът ще извърши физически преглед, който може да включва проверка за изпускане от уретрата, подути лимфни възли в слабините и подуване на скротума или болка. Те могат също да извършат дигитален ректален преглед, за да видят дали простатата ви е увеличена или чувствителна на допир.
 • Анализ на урината: Може да бъдете помолени да предоставите проба от урина, която ще бъде проверена за бактерии, за да се изключи бактериален простатит.
 • Кръвни изследвания: Кръвните изследвания могат да се използват за проверка на кръвта ви за признаци на инфекция и други проблеми с простатата, като рак на простатата.
 • Анализ на сперма: Може да бъдете помолени да предоставите проба от вашата сперма. Анализът на спермата се използва за проверка на количеството и качеството на вашата сперма и за търсене на кръв и признаци на инфекция.
 • Трансректален ултразвук: Трансректален ултразвук може да се използва за изследване на простатата ви за аномалии, като тумори. Ултразвукът се извършва чрез поставяне на устройство с размер на писалка, наречено „трансдюсер“, в ректума ви.
 • Уродинамични изследвания: Те могат да включват различни процедури, като урофлоуметрия, за да проверите колко добре вашият пикочен мехур задържа и освобождава урина.
 • Цистоскопия: Цистоскопията се извършва под локална анестезия и включва вмъкване на тънка тръба, наречена „цистоскоп“ в уретрата, за да се провери за камъни, стеснение или запушване на пикочните пътища.
 • Биопсия: Клиницистът може да препоръча биопсия на простатата, тъй като ракът на простатата може да причини много от същите симптоми като CP/CPPS. Биопсията на простатата е амбулаторна процедура, извършвана от уролог в болница. Урологът ще използва ултразвук или друг вид изображения, за да насочи игла за биопсия в простатата, за да вземе проба.

Как се лекува хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка?

CP/CPPS може да причини широка гама от симптоми, които варират от човек на човек, така че няма едно единствено лечение за него.

Лечението на състоянието обикновено изисква комбинация от медицинско и домашно лечение, за да се намали възпалението и да се управляват симптомите.

лекарства

Въпреки че CP/CPPS не е бактериална форма на простатит, клиницистът може да предпише кръг от антибиотици първоначално, докато чака тестовете, за да изключи инфекцията.

Клиницистът вероятно ще препоръча комбинация от лекарства, за да ви помогне да управлявате симптомите си. Лекарствата могат да включват:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които помагат за намаляване на болката и възпалението

 • мускулни релаксанти за отпускане на тазовите мускули

 • невромодулиращи лекарства, като амитриптилин и прегабалин, които намаляват невропатичната болка
 • алфа-блокери за отпускане на простатата и шийката на пикочния мехур за подпомагане на по-лесното изтичане на урината

Консултации

Смята се, че стресът и други физиологични състояния са една от потенциалните причини за CP/CPPS. Състоянието може също да има отрицателно въздействие върху психичното здраве и да доведе до тревожност и депресия.

Работата с професионалист по психично здраве, като терапевт, може да ви помогне да се справите с тревожността и депресията и да научите техники за справяне със стреса.

Лечение в домашни условия

Ето какво можете да направите у дома, за да облекчите дискомфорта:

 • Използвайте грейка или бутилка с топла вода върху долната част на корема и гърба.
 • Потопете се в топла вана или седяща вана.
 • Опитайте упражнения за релаксация, като дълбоко дишане и визуализация, които сте правили показано за да помогне за намаляване на тревожността и болката.
 • Правете упражнения за тазовото дъно, като упражнения на Кегел, ако ги понасяте.
 • Изпразвайте пикочния си мехур често, тъй като задържането на урина показано за увеличаване на интензивността на болката при CP/CPPS.
 • Откажете цигарите – има доказателства че може да увеличи чувствителността към болка.

Алтернативни терапии

Следните алтернативни терапии може да си струва да се обмислят заедно с медицинското лечение на CP/CPPS:

 • Миофасциалното освобождаване е налице намерени за подобряване на интензивността на болката, чувствителността и психологическите симптоми, свързани с хроничната тазова болка.

 • Biofeedback, терапия ум-тяло, която ви помага да научите как да контролирате физическите процеси, включително болка и тревожност, има ползи за някои видове аноректална и тазова болка, според някои изследвания.

 • Доказано е, че акупунктурата облекчава болката и уринарните симптоми и подобрява качеството на живот при хора с CP/CPPS, според a Преглед на проучванията за 2021 г.

Долния ред

Необходими са повече изследвания, за да се измислят целеви лечения за CP/CPPS.

Работата със здравен специалист може да ви помогне да намерите комбинация от медицински, начин на живот и алтернативни терапии, които да ви помогнат да управлявате състоянието.

Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка на свободна практика и автор, която е писала много за всичко, свързано със здравето и начина на живот повече от десетилетие. Когато не се е затворила в бараката си за писане, проучвайки статия или интервюирайки здравни специалисти, тя може да бъде открита да се разхожда из крайбрежния си град със съпруга и кучета или да се пръска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребене в изправено положение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss