Какво трябва да знаете за химиотерапията и цирозата на черния дроб

Химиотерапията може да допринесе за увреждане на черния дроб. Ако имате цироза или други чернодробни проблеми, Вашият лекар може да обмисли други лечения на рак.

Вашият черен дроб филтрира потенциално вредни вещества от тялото ви. Когато приемате лекарства, например, черният ви дроб постепенно ги отстранява от кръвния поток.

Някои видове лекарства – включително лекарства за химиотерапия – могат да увредят черния дроб. Ако вече имате увреждане на черния дроб, вашият черен дроб може да не е достатъчно силен, за да обработва химиотерапевтичните лекарства.

Продължавайте да четете, за да научите повече за това как химиотерапията засяга черния дроб и как цирозата засяга възможностите и перспективите ви за лечение на рак.

Как химиотерапията влияе на черния дроб?

Вашият черен дроб играе важна роля в обработката на лекарствата и отстраняването им от тялото ви. Но химиотерапията може да бъде особено тежка за вашия черен дроб.

Химиотерапията е предназначена да убива бързо растящи клетки. Но той убива както раковите, така и нераковите клетки, което води до мощни странични ефекти.

В черния дроб той може да унищожи клетки и структури, затруднявайки черния дроб да върши работата си. Свързаните с черния дроб усложнения на химиотерапията включват:

 • увеличен черен дроб (хепатомегалия)
 • затлъстяване на черния дроб (чернодробна стеатоза)
 • жълтеникава кожа (жълтеница)
 • чернодробна фиброза
 • цироза
 • Синдром на синусоидална обструкция (SOS)

Химиотерапията може също да отслаби имунната ви система, увеличавайки риска от хепатит B и хепатит C.

Можете ли да получите химиотерапия, ако имате цироза или увреждане на черния дроб?

Има много фактори, които трябва да се имат предвид, когато се подлагате на химиотерапия. Един фактор е здравето на черния дроб.

Преди да препоръчат химиотерапия, специалистите по рак (онколози) обикновено провеждат тестове, за да преценят колко добре функционира вашият черен дроб. Ако имате увреждане на черния дроб, те може да променят стандартното лечение, за да улеснят черния ви дроб или да препоръчат друго лечение.

Все още може да имате химиотерапия. Вашият онколог ще ви помогне да разберете рисковете и ще наблюдава чернодробната ви функция по време на лечението.

Беше ли Ви полезно?

Как цирозата влияе върху лечението на рака?

Цирозата е усложнение на чернодробно заболяване. Това означава, че черният дроб има белези и не може да функционира правилно. За разлика от някои други чернодробни проблеми, това е необратимо.

Химиотерапията е едно от многото лечения на рак. Но това не е единственото лечение на рак, което е трудно за черния дроб. Според Канадското онкологично дружество радиацията, имунотерапията и трансплантациите на стволови клетки са потенциално вредни за вашия черен дроб.

Вашият онколог ще вземе предвид здравето на черния ви дроб, когато дава препоръки за лечение. Наличието на цироза може да ограничи избора ви на лечение.

Как цирозата влияе върху перспективите ми за рак?

Изследванията, изследващи резултатите от химиотерапията при хора както с рак, така и с цироза, са ограничени. Има много фактори, които трябва да се имат предвид, включително вида на рака и стадия както на рака, така и на чернодробното заболяване.

Малък Проучване от 2020 г сравняват резултатите от химиотерапията между 10 души с цироза и лимфом (групата на случая) и 20 души само с лимфом (контролната група). Въпреки че преживяемостта след лечението е малко по-дълга в контролната група, разликата не е статистически значима.

Авторите предполагат, че химиотерапията може да бъде подходящо лечение за хора с цироза. Но те също подчертават, че са необходими повече клинични изпитвания.

Как мога да защитя черния си дроб по време на химиотерапия?

Ако имате по-висок риск от увреждане на черния дроб или цироза, вашият здравен екип ще следи чернодробната ви функция по време на химиотерапията. Те могат да променят дозата Ви или дори да спрат лечението Ви.

За да защитите здравето на черния си дроб, докато сте подложени на химиотерапия, опитайте се да останете хидратирани, като пиете малки количества вода през целия ден. Ако е възможно, изберете щадяща черния дроб диета, включително храни с високо съдържание на протеини.

Ако Вашият лекар е предписал лекарство, вземете го според указанията.

И накрая, попитайте Вашия лекар, преди да консумирате алкохол или да вземете допълнителни билки, добавки или лекарства без рецепта.

Можете също така да внимавате за признаци на чернодробен проблем, включително:

 • коремна болка, подуване или подуване на корема
 • умора и слабост
 • бледо оцветени изпражнения
 • подуване в долната половина на тялото ви
 • жълтеникава кожа (жълтеница)

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за рисковете от рак и химиотерапия, като говорите със здравен специалист.

Може ли увреждането на черния дроб от химиотерапията да бъде обърнато?

Увреждането на черния дроб, причинено от химиотерапия, често е обратимо. Това обаче зависи от използваното химиотерапевтично лекарство.

Какъв процент от хората с цироза получават рак на черния дроб?

Ако имате цироза, имате повишен риск от развитие на рак на черния дроб. Според а 2017 проучване от Обединеното кралство, около 4% от хората с цироза ще развият рак на черния дроб в рамките на 10 години.

Каква е очакваната продължителност на живота на хората с рак на черния дроб и цироза?

Според Американско общество за борба с рака5-годишната относителна преживяемост при рак на черния дроб в Съединените щати е 21%. Наличието на цироза може да намали продължителността на живота на хората с рак на черния дроб.

Тъй като химиотерапията може да увреди черния Ви дроб, Вашият лекар може да не препоръча химиотерапия, ако вече имате сериозно увреждане на черния дроб.

Ако имате рак, вашият онколог ще проведе тестове, за да научи повече за здравето на черния ви дроб. Може да е възможно да се подложите на химиотерапия или друго лечение на рак, дори ако имате проблеми с черния дроб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss