Какво трябва да знаете за химиотерапевтичния крем за рак на кожата

Кремът за химиотерапия убива раковите клетки върху или близо до повърхността на кожата, когато се прилага върху кожата. Може да бъде ефективна алтернатива на операцията, но само за определени форми на рак на кожата.

Кремът за химиотерапия е противораково лечение, което нанасяте директно върху повърхността на кожата. Това се нарича локална химиотерапия.

Локалната химиотерапия убива раковите клетки в кожата. Хората обикновено го използват за лечение на предракови лезии и рак на кожата, засягащи горните слоеве на кожата.

Тази статия изследва как действа локалната химиотерапия, защо хората я използват и нейните потенциални странични ефекти и ефективност.

Какво е крем за химиотерапия?

Кремът за химиотерапия е локално лекарство за химиотерапия, което нанасяте директно върху кожата. Веднъж приложен, кремът убива раковите клетки върху или близо до повърхността на кожата.

Кремът обаче не достига до раковите клетки в по-дълбоките слоеве на кожата или други части на тялото. Поради това лекарите го наричат ​​​​локално лечение.

Най-често предписваният крем за химиотерапия е локален флуороурацил, наричан още 5-флуороурацил (5FU). Предлага се като няколко маркови лекарства:

 • Карак
 • Ефудекс
 • Флуороплекс
 • Толак

Други локални лекарства, използвани за лечение на рак на кожата, включват:

 • тирбанибулин (Klisyri), мехлем за химиотерапия, използван върху лицето или скалпа
 • имиквимод (Aldara, Zyclara), крем, който изчиства рака чрез засилване на имунния отговор на организма
 • диклофенак (Solaraze), нестероиден противовъзпалителен гел

Лекарят трябва да предпише тези лекарства. Вашият лекар може да обсъди кои възможности за лечение може да са подходящи за вашия рак на кожата.

За какво се използва кремът за химиотерапия?

Хората обикновено използват химиотерапевтичен крем за лечение на предракови кожни образувания, наречени актинична кератоза.

Актиничната кератоза обикновено се образува върху кожни участъци, изложени на слънце, като лицето, скалпа, ръцете или гърдите. По-често се среща при хора с по-светъл тон на кожата.

Заедно с крема за химиотерапия, лекарите могат да предписват лекарството калципотриен, синтетична форма на витамин D, за подпомагане на лечението на актинична кератоза и съкращаване на продължителността на лечението.

Хората могат също да използват крем за химиотерапия за лечение на повърхностен рак на кожата. Терминът „повърхностен“ означава, че ракът засяга само повърхността на кожата и не се е разпространил в по-дълбоките слоеве на кожата или други области на тялото.

Най-често срещаният тип рак на кожата, лекуван с крем за химиотерапия, е повърхностният базалноклетъчен карцином. Някои хора могат да използват някои лекарства за локална химиотерапия за лечение на други форми на рак, като болестта на Боуен.

В допълнение към крема за химиотерапия, други локализирани лечения за актинична кератоза или повърхностен рак на кожата включват:

 • криохирургия
 • фотодинамична терапия
 • лазерна терапия
 • химически пилинг

Как се нанася крем за химиотерапия?

Вашият лекар може да ви покаже как да прилагате крема, така че да можете да го правите у дома.

Важно е да следвате конкретните инструкции на Вашия лекар. Това може да гарантира, че нанасяте правилното количество крем и избягвате дразнене на кожата.

Като цяло можете също да следвате тези стъпки, за да нанесете крема:

 1. Измийте ръцете си със сапун и вода.
 2. Нанесете крема върху засегнатата област с помощта на ръкавица, неметален апликатор или пръст.
 3. Втрийте крема в кожата и го оставете да изчезне.
 4. Измийте отново ръцете си.

Не нанасяйте крема близо до очите, носа или устата. Също така избягвайте да увивате кожата или да поставяте превръзка, освен ако не сте инструктирани от Вашия лекар.

Колко често и колко дълго ще нанасяте крема може да зависи от лекарството, което използвате и какъв тип рак на кожата имате.

За лечение на актинична кератоза:

Честота Продължителност
5FU веднъж или два пъти на ден 2–4 седмици
диклофенак (Solaraze) два пъти на ден 2–3 месеца
имиквимод (Aldara, Zyclara) веднъж на ден в продължение на 2 дни в седмицата 16 седмици
тирбанибулин (Klisyri) веднъж на ден 5 дни

За лечение на повърхностен базалноклетъчен карцином:

Честота Продължителност
5FU веднъж или два пъти на ден 6–12 седмици
имиквимод (Aldara, Zyclara) веднъж на ден в продължение на 5 дни в седмицата 6 седмици

Това са само общи насоки, базирани на типична употреба. Винаги следвайте инструкциите на вашия лекар и указанията на етикета на вашата рецепта.

Какви са потенциалните странични ефекти на химиотерапевтичния крем?

След нанасяне на крем за химиотерапия може да почувствате лека болка, сухота или болезненост на мястото на приложение.

Допълнителни нежелани реакции могат да включват:

 • усещане за парене
 • хрупкавост
 • подуване
 • промяна в цвета на кожата
 • раздразнение
 • сърбеж
 • обрив

Сериозните нежелани реакции са редки, но могат да включват:

 • кървава диария
 • повръщане
 • треска
 • втрисане
 • тежък обезцветен кожен обрив или коремна болка

Говорете с Вашия лекар, ако получите нежелани реакции, които са тежки или не изчезват.

Как изглежда кожата ви след прилагане на крем за химиотерапия?

Кожата ви ще изглежда зачервена и възпалена, след като нанесете крема. Районът може също да е болезнен и да изтича течност. Трябва да предпазвате кожата си от слънцето, докато зараства, тъй като слънцето може да влоши възпалението.

Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако получите тежки, продължителни или тревожни нежелани реакции. Те могат да направят пауза или да спрат лечението. Те могат също да предпишат стероиден крем, за да помогнат с възпалението.

Кожата ви трябва да се възстанови напълно в рамките на 1-2 месеца.

Беше ли Ви полезно?

Колко ефективен е химиотерапевтичният крем?

Локалната химиотерапия може да бъде ефективно лечение на предракови лезии като актинична кератоза. Може да бъде ефективен и при някои повърхностни ракови заболявания на кожата, въпреки че изследванията показват някои недостатъци.

Ето какво показват текущите изследвания:

 • А 2015 проучване установиха, че единичен курс на 5FU ефективно намалява актиничната кератоза за повече от 2 години.
 • А 2016 проучване предполагат, че комбинирането на 5FU и локален калципотриол може ефективно да намали или елиминира актиничната кератоза.
 • Проучване от 2017 г. сравнява ефективността на имиквимод и 5FU за лечение на повърхностен базалноклетъчен карцином. След 5 години лечение, вероятността за преживяемост без тумор е 80% за хората, лекувани с имиквимод, и 70% за хората, лекувани с 5FU.
 • Преглед на изследване от 2013 г. изследва използването на локална химиотерапия за немеланомен рак на кожата. С 5FU степента на излекуване е 61–92%. С имиквимод процентът на излекуване е 65–100%.
 • Преглед от 2021 г. заключава, че 5FU може да бъде най-ефективен, когато се комбинира с други противоракови лечения. Химиотерапията обаче може да причини лекарствена резистентност към 5FU, ограничавайки нейната ефективност. Изследователите проучват начини за преодоляване на тази лекарствена резистентност.

Локалната химиотерапия е противораково лекарство, прилагано директно върху кожата. Може да причини лека болка и обезцветяване, но тези нежелани реакции трябва да отшумят, докато кожата ви заздравява.

Въпреки че операцията е стандартно лечение на рак на кожата от първа линия, локалната химиотерапия може да бъде ефективна при предракови образувания или ранен повърхностен рак на кожата.

Ефективното лечение на рак на кожата може да изисква различни опции, включително операция, химиотерапия и локализирани лечения като локална химиотерапия. Говорете с Вашия лекар, за да обсъдите правилните опции за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss