Какво трябва да знаете за управление на нивата на глюкоза

Какви са нивата на кръвната захар?

Ако имате диабет, контролирането на нивото на кръвната Ви захар е важна част от управлението на Вашето състояние. Това е така, защото високите нива на кръвната захар могат да причинят дългосрочни усложнения.

Когато имате диабет, тялото ви не е в състояние да вкара захарта от кръвта в клетките, или да произвежда достатъчно или някакъв инсулин. Това причинява високи нива на кръвната захар или високи нива на глюкоза. Въглехидратите в храната причиняват повишаване на кръвната захар след хранене.

Когато ядете храни, които съдържат въглехидрати, процесът на храносмилане ги превръща в захари. Тези захари се освобождават в кръвта и се транспортират до клетките. Панкреасът, малък орган в корема, освобождава хормон, наречен инсулин, за да отговори на захарта в клетката.

Инсулинът действа като „мост“, позволявайки на захарта да премине от кръвта в клетката. Когато клетката използва захарта за енергия, нивата на кръвната захар намаляват.

Ако имате диабет, има или проблем с панкреаса, произвеждащ инсулин, или клетките, използващи инсулин, или и двете.

Различните видове диабет и свързаните с диабета състояния включват:

Диабет тип 1е когато тялото спира да произвежда инсулин.

 • Диабет тип 2обикновено е комбинация от това, че панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и клетките не използват добре инсулин, което се нарича инсулинова резистентност.

 • Преддиабетът обикновено е, когато клетките не използват добре инсулина.

 • Гестационният диабет е, когато развиете диабет през втория или третия триместър на бременността.

Продължете да четете, за да научите повече за проверката и управлението на нивата на глюкозата.

Кога да проверите нивата на кръвната захар

Говорете с Вашия лекар или доставчици на здравни услуги за най -доброто време за проверка на кръвната Ви захар. Оптималните времена варират за всеки човек.

Някои опции включват:

 • след гладуване (след събуждане или без хранене в продължение на осем до 12 часа) или преди хранене
 • преди и след хранене, за да видите въздействието, което храненето е оказало върху кръвната Ви захар
 • преди всички хранения, за да решите колко инсулин да инжектирате
 • преди лягане

Запишете резултатите от кръвната си захар на срещи с Вашия лекар, за да можете да го прегледате и да промените лечението си, ако е необходимо.

Как да проверя

Ще трябва да вземете кръвна проба, за да проверите нивата на кръвната захар. Можете да направите това у дома, като използвате монитор за кръвна захар. Най -често срещаният тип монитор за кръвна захар използва ланцет за убождане на страничния връх на пръста си, за да изтегли малка капка кръв. След това поставяте тази капка кръв върху тест лента за еднократна употреба.

Поставяте тест лентата в електронен глюкомер преди или след нанасяне на кръвта. Измервателят измерва нивото на глюкозата в пробата и връща число при цифрово отчитане.

Друг вариант е непрекъснат глюкометър. Под кожата на корема ви се вкарва малка жица. На всеки пет минути проводникът ще измерва нивата на кръвната захар и ще доставя резултатите на монитор, носен на дрехите или в джоба. Това позволява на Вас и Вашия лекар да следите нивата на кръвната Ви захар в реално време.

Препоръчителни цели за кръвна захар

Броят на кръвната захар се измерва в милиграми на децилитър (mg/dL).

Американската асоциация по диабет (ADA) и Американската асоциация на клиничните ендокринолози (AACE) имат различни препоръки за целите на кръвната захар за повечето хора с диабет тип 2:

Срокове Препоръки на ADA Препоръки на AACE
на гладно и преди хранене 80-130 mg/dL за небременни възрастни
2 часа след хранене

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за целите на кръвната Ви захар. Вашият лекар може да Ви помогне да определите към кои насоки да се насочите. Или те могат да работят с вас, за да определят вашите собствени глюкозни цели.

Какво трябва да направя, ако нивата на глюкоза са твърде високи?

Трябва да установите план за лечение с Вашия лекар. Може да успеете да управлявате нивата на глюкозата си чрез диета и други промени в начина на живот, като загуба на тегло. Упражненията също могат да помогнат за понижаване на нивата на глюкоза.

Ако е необходимо, към Вашето лечение могат да се добавят лекарства. Повечето хора с диабет тип 2 ще започнат да приемат метформин като първото си лекарство. Има много различни видове лекарства за диабет, които действат по различни начини.

Инжектирането на инсулин е един от начините за бързо намаляване на нивата на глюкозата. Вашият лекар може да Ви предпише инсулин, ако имате нужда от помощ за регулиране на нивата на глюкозата. Вашият лекар ще определи дозата Ви и ще Ви разкаже как да я инжектирате и кога.

Уведомете Вашия лекар, ако нивата на глюкозата Ви са постоянно високи. Това може да означава, че трябва да приемате редовно лекарства или да правите други промени в плана си за лечение на диабет. Важно е да работите с Вашия лекар, за да контролирате нивата на глюкозата. Постоянно високите нива могат да доведат до сериозни усложнения, като диабетна невропатия или бъбречна недостатъчност.

План за хранене при диабет

Храните, които ядете, могат да окажат голямо влияние върху нивата на глюкозата.

Не пропускайте храненията. Нередовното хранене може да причини скокове и спадове в кръвната Ви захар и да затрудни стабилизирането.

Включете здравословни въглехидрати, храни, богати на фибри и постни протеини в диетата си. Здравословните въглехидрати включват:

 • плодове
 • зеленчуци
 • цели зърна
 • боб и други бобови растения

Управлявайте количеството здравословни въглехидрати, които консумирате по време на хранене и закуски. Добавете протеини и мазнини, за да забавите храносмилането и да избегнете скокове на кръвната захар.

Ограничете храните с високо съдържание на наситени и транс -мазнини, холестерол и натрий. Вместо това яжте здравословни мазнини, които са важни за балансираното хранене. Те включват:

 • ядки
 • семена
 • авокадо
 • маслини
 • зехтин

Ограничете консумацията на преработени храни. Те често се усвояват бързо и повишават нивата на кръвната захар. Тези храни могат да бъдат с високо съдържание на:

 • натрий
 • захар
 • наситен
 • транс мазнини
 • калории

Гответе здравословни храни на едро и след това ги съхранявайте в контейнери с единична порция в хладилника или фризера. Наличието на лесен и здравословен избор може да ви помогне да избегнете избора на по-малко здравословни опции, когато бързате или наистина сте гладни.

В допълнение към яденето на здравословни храни, не забравяйте да включите редовни упражнения в ежедневието си. Ако сте нови за упражнения, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете. След това започнете бавно и преминете към по -енергични процедури.

Можете също така да добавите още упражнения чрез малки промени, включително:

 • качване по стълби вместо асансьор
 • разходка из блока или офиса ви по време на почивки
 • паркиране по -далеч от входовете на магазина при пазаруване

С течение на времето тези малки промени могат да доведат до големи печалби за вашето здраве.

Outlook

Мониторингът на нивата на кръвната Ви захар е важна стъпка в управлението на диабета. Познаването на вашите номера също ще помогне да информирате Вашия лекар за промени, които може да се наложи да направите в плана си за лечение.

Спазването на здравословна и балансирана диета, упражненията и приемането на лекарства, както е предписано, трябва да ви помогнат да поддържате нормални нива на глюкоза. Говорете с Вашия лекар, ако имате нужда от помощ при изготвянето на диета или план за упражнения, или ако не сте наясно как да приемате лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss