Какво трябва да знаете за Т-клетъчната левкемия при възрастни

ATL е рядък рак, който е резултат от продължителна инфекция с вируса HTLV-1. Повечето подвидове на този рак са агресивни и имат лоша перспектива. Но новите лечения могат да предложат нова надежда.

Т-клетъчната левкемия при възрастни (ATL) е рядък и агресивен рак на имунната система. Нарича се още Т-клетъчна левкемия/лимфом при възрастни (ATLL).

ATL възниква, когато специфичен вирус зарази клетките на имунната система, наречени Т клетки. Но може да минат десетилетия след заразяването, преди да се развие рак.

Въпреки че вирусът засяга между 10 и 20 милиона хора по света, по-малко от 5% от хората с инфекция ще развият ATL по-късно в живота.

ATL се лекува трудно и като цяло има лоша перспектива. Но новите лечения в процес на разработка имат потенциала да подобрят нивата на оцеляване.

Какво представляват Т клетките?

Т клетките са вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Т-клетките са част от имунната система и защитават тялото ви от инфекции. Ако Т-клетка попадне на заразена клетка, докато циркулира кръвта, тя ще унищожи клетката и ще изпрати сигнал до имунната ви система.

Какво причинява Т-клетъчна левкемия при възрастни?

ATL е резултат от дългосрочна инфекция с човешки Т-клетъчен левкемичен вирус тип 1 (HTLV-1), известен също като човешки Т-лимфотропен вирус-1. Хората могат да се заразят или да предадат вируса чрез:

 • кърма
 • сексуален контакт
 • кръвопреливане
 • споделяне на заразени игли

HTLV-1 е вид ретровирус. Това беше първият човешки ретровирус учени, свързван някога с рака.

Изследователите все още се опитват да разберат как точно вирусът причинява ATL. С течение на времето вирусът уврежда ДНК на клетките, което ги кара да растат неконтролируемо.

Кой е изложен на риск от Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Хората с дългогодишна инфекция с HTLV-1 са изложени на най-висок риск от ATL. Тъй като вирусът остава латентен в тялото в продължение на десетилетия, хората, които развиват инфекция в млада възраст, имат по-висок риск да имате ATL по-късно в живота.

Все пак само около 4% на хората с HTLV-1 завършват с по-късна диагноза ATL.

Може да сте изложени на по-висок риск от ATL, ако живеете в една от следните области, където HTLV-1 е ендемичен (широко разпространен):

 • Япония
 • Карибите
 • Африка на юг от Сахара
 • средния Изток
 • Южна и Централна Америка

Япония отчита повече случаи на ATL всяка година от всяка друга страна. Вирусът не е често срещан в Северна Америка, но може да се появи сред употребяващите интравенозни (IV) наркотици в Съединените щати.

Тъй като вирусът може да се разпространи чрез кърмата, бебетата, които пият кърма, може да са по-склонни да се заразят с HTLV-1, отколкото бебетата, които не пият.

Страните, които проверяват кръводаряването за HTLV-1, като Съединените щати, имат нисък риск от разпространение на вируса чрез кръвопреливане.

Какви са видовете Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Има четири подтипа ATL:

 • Остър: относно 55% от случаите на ATL са остри. Острата ATL е най-агресивната форма на ATL.
 • Лимфом: Около 20% от случаите на ATL са лимфоми. Този тип също има тенденция да расте агресивно.
 • Хроничен: Този тип представлява още 20% от ATL случаите. Лекарите могат да категоризират хроничната ATL като благоприятна или неблагоприятна, в зависимост от това как болестта засяга тялото.
 • Тлеене: Това е най-рядко срещаната форма на ATL (5% от случаите) и най-малко агресивната.

Какви са симптомите на Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Признаците и симптомите на ATL ще зависят от вида. Но като цяло може да очаквате:

 • умора
 • кожен обрив или лезии

 • подути лимфни възли под мишниците, шията или слабините

 • болка в костите
 • по-висок от типичния брой бели кръвни клетки

Благоприятният хроничен и тлеещ ATL обикновено причинява по-леки симптоми.

Около половината от хората с ATL изпитват кожни лезии. Лезиите могат да изглеждат червени, люспести, на петна, плоски или покрити с кора. Обикновено не са сърбящи.

Как лекарят диагностицира Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Лекарят вероятно ще попита за вашите симптоми и медицинска история. Те могат да вземат проба от кръв или костен мозък или малко парче от засегната тъкан, като подут лимфен възел или кожна лезия. Те ще изпратят пробата на специалист, за да потърсят признаци на ATL.

Какво е лечението на Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Лечението на ATL може да зависи от подтипа и цялостното ви здраве.

За остър, лимфомен и неблагоприятен хроничен ATL лечението може да включва:

 • химиотерапия или комбинация от няколко химиотерапевтични средства

 • антиретровирусна терапия
 • трансплантация на стволови клетки

Трансплантацията на стволови клетки може потенциално да излекува ATL. Но тази процедура носи сериозни рискове, като инфекция, отхвърляне на трансплантант и дори смърт. По-младите хора често се справят по-добре с трансплантация на стволови клетки и имат по-малко усложнения от възрастните хора.

Изследователите в момента изучават няколко нови лечения в клинични изпитвания, за да видят дали могат да подобрят резултата за хора с ATL. Например лекарството за имунотерапия леналидомид показа обещаващи резултати във фаза 2 клинично изпитване. Изследователите също го тестват в друго проучване в комбинация с химиотерапия.

За тлеещ и благоприятен хроничен ATL, които растат по-бавно, Вашият лекар може вместо това да наблюдава рака, преди да премине към по-агресивно лечение. Това се нарича активно наблюдение.

Какви са перспективите за хората с Т-клетъчна левкемия при възрастни?

Перспективата е лоша за повечето подтипове ATL. В голямо ретроспективно проучване в Япония средната преживяемост за всеки подтип е:

ATL подтип Средна преживяемост (месеци)
Остра 8.3
Лимфом 10.6
Хронична 31.5
Тлеещи 55,0

Средната преживяемост е времето от диагнозата или началото на лечението, през което половината от хората са все още живи.

относно половината на хора с тлееща или благоприятна хронична ATL в крайна сметка прогресират до остра ATL.

Ресурси за поддръжка

Говорете с лекар за наличните ресурси, за да помогнете с вашето пътуване с рак, включително всякакви групи за подкрепа, които се срещат виртуално или лично. Социален работник или финансов съветник може да ви помогне да се ориентирате във финансовите аспекти на грижите. Консултантът по психично здраве може да ви помогне да се справите с емоциите, които могат да дойдат с диагнозата рак.

Можете да намерите още ресурси за поддръжка от тези организации:

 • Американско общество за борба с рака
 • Грижи за рак
 • Общество за левкемия и лимфом

За вкъщи

ATL е рядък рак, дължащ се на продължителна инфекция с HTLV-1. Въпреки че ATL има лоша перспектива, появяват се нови лечения, които биха могли да подобрят процента на оцеляване. Ако наскоро сте получили диагноза ATL, попитайте Вашия лекар за участие в клинично изпитване във вашия район.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss