Какво трябва да знаете за рецидив на рак на матката

За повечето хора с рак на матката лечението е ефективно, но при някои хора ракът на матката може да рецидивира или в матката, или в друга част на тялото.

Getty Images/FG Trade

Когато бъдат уловени навреме, ракът на матката е много лечим. Ракът на ендометриума е най-честата форма на рак на матката и почти 85% от хората с рак на матката има вероятност да живеят поне 5 години след диагностицирането, благодарение на по-новите, високоефективни лечения.

Но високоефективните лечения не винаги са достатъчни. Освен ако не сте отстранили всичките си репродуктивни органи по време на лечението на рак, има шанс да развиете рак на матката отново или ракът да се върне в друга област на тялото ви.

Тази статия ще проучи каква е вероятността ракът на матката да се върне след лечение, колко скоро може да се случи това и как лекарите могат да лекуват рецидив.

Какво е рак на ендометриума?

Ракът на ендометриума е най-честата форма на рак на матката. Научете повече за симптомите, рисковите фактори и възможностите за лечение.

Беше ли Ви полезно?

Може ли ракът на матката да се появи отново?

В проучване от 2022 г., включващо 594 души, които са получили първоначално лечение за рак на матката, около 17% са имали рецидив. Рецидивите са най-чести в рамките на 2 години от първоначалното лечение на рак на матката.

Изследователите открили, че хората, които са имали рецидив, са имали по-висок клас тумор при диагностицирането и са били лекувани с химиотерапия и други терапии.

Според няколко проучвания, посочени в преглед от 2021 г., 7–15% от хората, които получават диагноза ранен стадий на рак на матката (етап 1 или 2), получават рецидив и рискът зависи от вида на тумора, степента на тумора и други фактори.

Къде се появява ракът на матката, ако се върне?

Когато ракът на матката се завърне, той най-често се открива в области като вагината и таза. Рецидивите обикновено се диагностицират поради симптоми като кървене, а не чрез прожекции при планирани последващи прегледи.

Според едно проучване цитиран в a 2021 преглед, при около половината от хората, които претърпят рецидив на рак на матката, ракът се връща в области, близки до първоначалния рак. Други 25% изпитват рецидиви в други части на тялото, а 25% имат рецидиви в областта на матката плюс други отдалечени части на тялото.

Какво е лечението на рак на матката, който се повтаря?

Комбинацията от химиотерапия и лъчетерапия е най-често срещаното лечение за рецидив на рак на матката.

В проучване от 2022 г., включващо 101 души, преживели рецидив на рак на матката, 68% са били лекувани с адювантни терапии след първоначалната им диагноза. Адювантните терапии са лечения, насочени към убиване на всички останали първични ракови клетки, за да се предотврати рецидив.

Тази категория включва терапии като:

 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • вагинална брахитерапия
 • лекарства за имунотерапия като пембролизумаб (Keytruda) и достарлимаб (Jemperli)

 • химиотерапия

Може ли отново да имате рак на матката след хистеректомия?

Вашият риск от рак след хистеректомия зависи от това какво точно хирурзите премахват по време на операцията. Има няколко вида хистеректомия:

 • Частична хистеректомия: отстраняване само на горната част на матката, оставяйки шийката на матката и долната част на матката на място
 • Пълна хистеректомия: отстраняване на цялата матка, включително шийката на матката
 • Радикална хистеректомия: отстраняване на матката, шийката на матката, горната част на вагината и тъканите около шийката на матката

Вашите яйчници и фалопиеви тръби също могат да бъдат премахнати в зависимост от индивидуалния ви риск от рак.

Всички останали тъкани все още могат да развият рак. Вашият здравен екип ще обсъди с вас какво трябва да бъде отстранено въз основа на вашия специфичен риск от рак и диагноза.

Можете ли да намалите риска от повторна поява на рак на матката?

Краят на лечението на рак на матката може да донесе комбинация от облекчение и тревога. Ако не сте имали радикална хистеректомия за лечение на рак на матката, може да сте изложени на риск от рецидив.

След хистеректомия вероятно ще имате вагинален маншет, шевове, които затварят влагалището в горната част, където са били матката и шийката на матката. Това е вероятно място за локален рецидив на рак на матката. За да помогнете за намаляване на този риск, може да имате и радиационно усилване на вагиналния маншет под формата на външна лъчева терапия или брахитерапия.

Редовните контролни прегледи при здравни специалисти са важна част от вашето план за лечение на постракв допълнение към предприемането на стъпки като:

 • хранене на балансирана диета
 • полагане на усилия за поддържане на умерено тегло
 • отказване от цигарите (ако пушите)
 • редовно упражняване

Какви са перспективите за хората, които имат рецидивиращ рак на матката?

Като цяло, ракът на матката е много лечим, но честотата на рецидиви е истинско безпокойство.

Въпреки че 5-годишната преживяемост във всички стадии е повече от 80% при първоначални прояви на рак, a Преглед на изследването за 2021 г предполага, че този процент спада до 55% при хора, които имат локални и регионални рецидиви и до 17% при тези, които развиват метастази в други части на тялото.

Често задавани въпроси

Мога ли да получа рак на матката след радикална хистеректомия?

да По време на радикална хистеректомия хирургът премахва цялата ви матка. Това означава, че няма да можете отново да получите рак на матката във вашата матка, но е възможно ракът на матката да се появи отново в друг орган в друга област на тялото ви.

Освен това, ако все още имате яйчници, все още сте изложени на риск от развитие на рак на яйчниците и други репродуктивни ракови заболявания.

Мога ли да имам деца след лечение на рак на матката?

Вашият репродуктивен статус ще зависи от това какво са отстранили хирурзите по време на лечението на рак и какви увреждания може да са причинили специфичните лечения.

Има щадяща плодовитостта методи за лечение на рак на матката, но вашият здравен екип може или не може да ги препоръча за вас, в зависимост от вашия индивидуален риск от рак.

Има ли лекарства или добавки, които биха могли да предотвратят рецидив на рак на матката?

Понастоящем не се препоръчват лекарства или добавки за предотвратяване на рецидив на рак, но поддържането на здравословен начин на живот може да помогне.

За вкъщи

Леченията за рак на матката са много ефективни при лечението на първичен рак. Въпреки това, някои хора изпитват рецидив на рак на матката, дори след успешно лечение.

Можете да говорите с вашия здравен екип относно вашия индивидуален риск от рак и какво лечение може да е най-добро за вашия специфичен стадий на рак и цялостния риск от рак.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss