Какво трябва да знаете за рецидивиращия рак на простатата

Ракът на простатата може да се повтори, ако първоначалният рак се разпространи в други области или ако първият кръг от лечението не е уловил всичко. Въпреки това, 5 от 6 души с рецидивиращ рак на простатата продължават да живеят 5 или повече години след лечението.

Дори след успешно лечение на рак на простатата е възможно ракът да се върне. Ракът на простатата, който се връща след успешно лечение, се нарича „рецидивиращ рак на простатата“.

Лекарите обикновено откриват рак на простатата чрез измерване на нивата на простатен специфичен антиген (PSA) в кръвта ви. След успешно лечение нивата на PSA са склонни да спадат значително. Ако нивата на PSA внезапно се покачат, това може да е индикация, че раковите клетки все още присъстват.

Все още можете да направите много за лечение на рак на простатата, ако се появи отново. Продължавайте да четете, за да научите какво причинява повторна поява на рак на простатата, за какви симптоми да внимавате и какви възможности за лечение има.

Какво причинява рецидив на рак на простатата?

Някои от основните причини, поради които ракът на простатата може да се повтори, включват:

 • Метастази (разпространение): Раковите клетки може да са се разпространили в различни региони, като костите или близките лимфни възли. Лечението може да не е елиминирало напълно клетките.
 • Размер на тумора: Лечението може да не е елиминирало напълно по-големите тумори, което означава, че част от раковата тъкан все още може да присъства в областта.
 • Етап на лечение: Ракът на простатата в напреднал стадий е по-вероятно да се е разпространил извън простатната жлеза и да е метастазирал в близките тъкани или кости. Разпространението, което се случва в напреднал стадий, може да направи раковите клетки по-трудни за отстраняване, така че лечението все още може да остави част от раковата тъкан.
 • Агресивност: Ракът на простатата с по-висок резултат по Gleason е по-вероятно да се върне дори след лечение. Този резултат оценява формата на раковите клетки под микроскоп. Колкото по-анормални изглеждат клетките, толкова по-вероятно е да растат бързо и да се повторят.

Колко често се повтаря ракът на простатата?

Вашите шансове за рецидив може да зависят от плана ви за лечение. Преглед от 2018 г. показва, че ракът на простатата има 20% до 40% шанс за връщане след радикална простатектомия (RP), която е операция за отстраняване на простатната ви жлеза, но този шанс зависи от нивата на PSA след процедурата.

Според фондацията за рак на простатата шансовете за връщане на рак на простатата след операция или радиация са 25% до 33%.

Беше ли Ви полезно?

Какви са признаците и симптомите на рецидивиращ рак на простатата?

Някои от ранните симптоми на рецидивиращ рак на простатата, за които трябва да внимавате, включват:

 • чувство на изключителна умора без причина
 • имате проблеми с уринирането
 • забелязвате необичаен цвят на кожата или бялото на очите (жълтеница)
 • необяснима болка в долната част на гърба
 • забелязване на кръв в урината или спермата
 • имате проблеми с дишането

Ако вашият повтарящ се рак на простатата стане по-напреднал, може да забележите някои от следните симптоми:

 • усещане на дълбока болка в костите
 • подуване и загуба на чувствителност в областта на таза, краката или стъпалата
 • загуба на тегло без видима причина
 • имате запек или нередовни движения на червата

Лекарите обикновено проверяват нивата на PSA при последващи прегледи. Повишените нива на PSA са знак, че вашият рак на простатата се е върнал. Специалистите наричат ​​повишаването на нивата на PSA след първоначалното лечение „биохимичен рецидив“ и може да се случи дори без симптоми.

Рецидивиращият рак на простатата по-агресивен ли е?

Рецидивиращият рак на простатата не е непременно по-агресивен, отколкото когато се появи за първи път преди лечението.

Ракът често е също толкова агресивен, колкото е бил преди. Ако първата диагноза включва агресивен или по-напреднал рак на простатата, по-вероятно е вашият повтарящ се рак на простатата също да бъде агресивен.

Уверете се, че разбирате резултата си по Gleason, когато лекар за първи път диагностицира рак на простатата. Резултатът може да ви помогне да определите колко агресивен може да бъде ракът, ако се върне.

Беше ли Ви полезно?

Как лекарите лекуват рецидивиращ рак на простатата?

Ако вашият първи случай на рак на простатата е бил напреднал, но не се е разпространил извън простатната ви жлеза, лекарят може да е извършил RP за отстраняване на простатната жлеза и да спре разпространението на раковите клетки.

Ако сте имали RP, но ракът на простатата все още се появява отново, лекарят може да предложи:

 • лъчева терапия за унищожаване на раковите клетки

 • хормонална терапия за намаляване на нивата на хормони, наречени „андрогени“, които могат да направят рака на простатата по-агресивен

 • криотерапия за унищожаване на ракови клетки с помощта на изключително ниски температури

Може да се нуждаете от други лечения, ако ракът на простатата се разпространи в близките тъкани, включително:

 • орхиектомия за отстраняване на единия или двата тестиса, които може да бъдат засегнати
 • химиотерапия заедно с лъчева терапия за унищожаване на раковите клетки

 • ваксината срещу рак на простатата (Provenge), за да подпомогне засилването на имунния ви отговор срещу раковите клетки на простатата
 • имунотерапия за лечение на рак със специфични промени в неговата ДНК

 • целеви терапии (напр. Lynparza или Rubraca), ако имате мутация във Вашия BRCA ген

Какви са перспективите за хората с рецидивиращ рак на простатата?

Прогнозата за хората с рецидивиращ рак на простатата зависи от това колко агресивен и напреднал е ракът.

Според проучване от 2016 г. повече от 83% от хората с рецидивиращ рак на простатата живеят поне още 5 години или повече след успешно лечение, особено ако са имали RP.

Проучване от 2022 г. установи, че 91% от хората с рецидивиращ рак на простатата са живели 5 години без по-нататъшно разпространение на рака. След 10 години 77% от хората бяха все още живи.

Мога ли да предотвратя повторната поява на рак на простатата?

Няма сигурен начин да спрете повторната поява на рак на простатата, но ето някои съвети, които да ви помогнат да предотвратите повторната поява на рак на простатата:

 • Бъдете бдителни: Проверете тялото си за ранни симптоми на рецидив. Говорете с лекар за кръвни изследвания, биопсии и образни тестове, за да помогнете за бързото улавяне на повтарящ се рак на простатата.
 • Направете промени в диетата: Някои храни, като много плодове и зеленчуци, могат да намалят риска от рак. Те също са полезни за цялостното ви здраве.
 • Поддържайте умерено тегло: В допълнение към здравословната диета, спортувайте редовно, за да поддържате цялостното си здраве и умерено тегло. Преглед от 2016 г. показва, че затлъстяването може да увеличи риска от рак на простатата.
 • Избягвайте алкохола и тютюна: Алкохол и тютюнът може да увеличи риска от много видове рак, включително рак на простатата.
 • Приемайте достатъчно витамин D: А Преглед на проучванията за 2018 г предполага връзка между по-високите нива на витамин D в тялото ви и по-ниския риск от рак на простатата. Опитайте се да получавате поне 15 минути пряка слънчева светлина всеки ден или яжте храни, богати на витамин D, като риба, портокалов сок и овесени ядки.
 • Правете секс или мастурбирайте: Проучване от 2016 г. предполага, че еякулацията най-малко 21 пъти месечно може да намали риска от рак на простатата, но са необходими повече последващи изследвания, за да се подкрепи това твърдение.

Ресурси за поддръжка

Налични са няколко ресурса, ако имате нужда от подкрепа, докато лекувате и се справяте с рак на простатата. Помислете за следното:

 • онлайн база данни с лекари от фондацията за рак на простатата, която да ви помогне да намерите правилния специалист
 • програма за финансова помощ от Cancer Care, за да ви помогне да платите за лечение
 • подкрепа на живо от социален работник чрез Cancer Care Hopeline
 • база данни на групата за поддръжка от Американско общество за борба с рака за да намерите група близо до вас или онлайн
 • виртуален или личен търсач на група за подкрепа от Zero Prostate Cancer
Беше ли Ви полезно?

При 2 от 5 души с рак на простатата може да се появи отново след лечение. Опитайте се да правите редовни прожекции и тестове след първоначалното лечение на рак на простатата, което ще помогне на вас и лекаря да уловите всички ранни признаци или симптоми на рецидив.

Ако ракът на простатата се върне, все още има налични възможности за лечение. Повечето хора имат добри резултати след лечение на рецидивиращ рак на простатата. Дори ако вашият рак не е лечим на този етап, лечението може да помогне за намаляване на симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss