Какво трябва да знаете за рака на щитовидната жлеза с клетки на Hurthle

Ракът на щитовидната жлеза с клетки на Hürthle е рядък и агресивен тип рак на щитовидната жлеза. Въпреки това, перспективите за хората с този рак могат да бъдат добри, когато се диагностицира и лекува в ранните си стадии. Основното лечение е хирургично.

Гети изображения/Maskot

Ракът на щитовидната жлеза започва в щитовидната жлеза, която произвежда хормони, които са важни за регулирането на вашия метаболизъм. Има много видове рак на щитовидната жлеза.

Клетъчният рак на Hürthle (HCC) или оксифилноклетъчният карцином е рядък вид рак на щитовидната жлеза. Според Американско общество за борба с ракасамо 3% от раковите заболявания на щитовидната жлеза са HCC.

Клетките на Hürthle са големи клетки, които се срещат както в доброкачествени, така и в ракови лезии на щитовидната жлеза. Те имат специфични характеристики под микроскоп, като кръгло ядро ​​и зърнест вид.

Какви са симптомите на Hürthle клетъчен рак на щитовидната жлеза?

А Проучване от 2020 г отбелязва, че за много първите симптоми на HCC включват възли на щитовидната жлеза и подуване на лимфните възли на шията.

През повечето време възлите на щитовидната жлеза са безсимптомно, което означава, че не предизвикват симптоми. Те често се откриват случайно, когато се правят сканирания за изображения, за да се оценят други здравословни състояния.

По-големите възли обикновено са по-склонни да причинят симптоми, като подутина или бучка на врата, които можете да почувствате, и болка или дискомфорт в предната част на врата.

Когато възлите станат много големи, те могат да причинят симптоми като:

  • пресипналост
  • гъделичкане в гърлото, което може да ви накара да кашляте
  • затруднено преглъщане
  • затруднено дишане

Рискови фактори за рак на щитовидната жлеза с клетки на Hürthle

Може да имате по-висок риск от рак на щитовидната жлеза като цяло, ако някой от близките ви роднини го е имал. HCC е по-често срещан при жените и обикновено се появява след 40-годишна възраст.

Предишно излагане на радиация на главата, шията или гърдите също е известен рисков фактор за рак на щитовидната жлеза. Въпреки това, а 2021 преглед отбелязва, че все още не е докладвана връзка между излагането на радиация и развитието на HCC.

Как се диагностицира рак на щитовидната жлеза с клетки на Hürthle?

Диагнозата HCC започва с Вашия лекар, който взема медицинската Ви история и прави физически преглед. По време на физическия преглед те ще усетят щитовидната ви жлеза и лимфните възли на врата ви, за да видят дали са по-големи от обикновено.

Здравните специалисти могат да използват ултразвук, за да проверят и оценят възлите на щитовидната жлеза. Сканирането с радиоактивен йод също може да се използва за оценка на възлите. Нодули, които поемат много радиоактивен йод, наречени горещи възли, са рядко ракови.

За възли, които може да са ракови, здравните специалисти ще извършат биопсия чрез аспирация с тънка игла (FNA). Молекулярните тестове върху пробата от биопсия могат да помогнат за идентифициране на клетъчни промени, които са свързани с рак.

Въпреки това, само FNA биопсия може да не е в състояние за потвърждаване на диагнозата HCC и може да е необходима по-голяма тъканна проба. Това може да включва лобектомия – отстраняване на половината от щитовидната жлеза.

След като Вашият лекар диагностицира HCC, той може да направи допълнителни тестове, за да види дали ракът се е разпространил в други части на тялото Ви. Това обикновено включва образни тестове като:

  • компютърна томография
  • MRI сканиране
  • ПЕТ сканиране
  • рентгенова снимка на гръдния кош

Как се лекува Hürthle клетъчен рак на щитовидната жлеза?

Основният вид лечение, използвано за HCC, е операцията. Това може да включва лобектомия или отстраняване на цялата щитовидна жлеза (тироидектомия). Ако ракът се е разпространил в близките лимфни възли, те също могат да бъдат премахнати.

След операция радиоактивният йод (RAI) може да се използва за ракови заболявания, които имат висок риск от рецидив. Въпреки това, само около 10% на HCC поемат RAI. Когато RAI не е ефективна опция, вместо това може да се използва външна лъчева терапия.

Ако ракът е метастазирал, здравните специалисти могат да го лекуват с RAI, външна лъчева терапия или лекарства за таргетна терапия. Лекарствата за таргетна терапия, използвани за HCC, са ленватиниб (Lenvima) и сорафениб (Nexavar).

Ако HCC остане локализиран във вашата щитовидна жлеза, е възможно здравните специалисти да го отстранят изцяло от тялото ви само с операция. Въпреки това, ако щитовидната ви жлеза бъде отстранена, ще трябва да приемате терапия с хормони на щитовидната жлеза до края на живота си.

Колко агресивен е ракът на щитовидната жлеза с клетки на Hürthle?

HCC е по-агресивен от много други видове рак на щитовидната жлеза. Това означава, че може да расте и да се разпространява по-бързо. Въпреки това, перспективите могат да бъдат положителни, когато се диагностицира в ранните етапи, преди да се е разпространил извън щитовидната жлеза.

А Проучване от 2020 г от 2101 души с HCC установиха, че 82,82% имат локално заболяване, докато 11,66% и 4,24% имат регионално и съответно метастатично заболяване. 10-годишната преживяемост при рак за цялата тази група е 92,6%.

Изгледите за метастазирал HCC са по-малко благоприятни. Малък 2016 проучване от 32 души с метастазирал HCC установиха 10-годишна преживяемост при рак от 60%. Изчислено е, че 1 на 4 души с HCC ще развие метастатично заболяване в даден момент.

HCC също може да се появи отново след лечение. Това се нарича рецидив. Изследователите са изчислили, че 12% до 33% на хората с HCC ще преживеят рецидив.

Долния ред

HCC е рядък вид рак на щитовидната жлеза, който често протича безсимптомно.

HCC е по-агресивен от другите видове рак на щитовидната жлеза. Въпреки това, перспективите за хората с този рак са положителни, ако се диагностицира рано.

Свържете се с Вашия лекар, ако забележите нова бучка или подутина на врата, подути лимфни възли на врата или болка в предната част на врата. Въпреки че тези симптоми може да не са причинени от рак на щитовидната жлеза, те могат да показват други състояния, които изискват внимание.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss