Какво трябва да знаете за радиационното отравяне

Радиационно отравяне се случва, когато сте изложени на изключително високи нива на радиация, като тези, причинени от ядрена експлозия. Ранните симптоми включват гадене и повръщане. По-късно причинява увреждане на органите.

Stringer/Anadolu Agency чрез Getty Images

Радиационното отравяне е изключително рядко състояние, което се развива, когато сте изложени на много високи дози радиация.

Радиацията е енергия, която се разпространява през пространството при скоростта на светлината. Ако влезете в контакт с него, той може да увреди ДНК в клетките ви.

Радиационно отравяне възниква само когато сте изложени на изключително големи количества радиация за кратък период от време, като например след ядрена експлозия или при директна работа с радиоактивни материали.

Количеството радиация, на което сте изложени по време на рентгенови лъчи, лечение на рак и други медицински процедури, не е достатъчно високо, за да причини радиационно отравяне.

Продължете да четете, за да научите всичко, което трябва да знаете за радиационното отравяне, включително неговите симптоми и как да го предотвратите.

Какво е радиационно отравяне?

Радиационното отравяне е термин, който обикновено се използва за обозначаване на остър радиационен синдром, болестта, която възниква, след като сте били изложени на токсични нива на радиация.

The Национален съвет по радиационна защита и измервания определя острия радиационен синдром като широк термин, описващ признаците и симптомите на тежко увреждане на вашите органи и системи след значително излагане на радиация.

Радиационното отравяне става по-вероятно и по-тежко при по-високи дози радиация.

Учените измерват количеството радиация, погълнато от човек, с две единици, наречени Грей (Gy) и ради. Доза радиация над 0,7 Gyили 70 рада, може да причини радиационно отравяне.

Леките симптоми на радиационно отравяне могат да започнат при нива на абсорбция от толкова ниски, колкото 0,3 Gy или 30 rads. Но относително казано, това е много високо ниво на експозиция. За справка, 0,75 Gy е приблизително еквивалентно на получаване на 18 000 рентгенови снимки на гръдния кош по едно и също време.

Като цяло, радиационно отравяне не се случва, освен ако:

 • Лъчението достига до вътрешните ви органи.
 • Голяма част от тялото ви е изложена.
 • Дозата обикновено се доставя за кратък период от време в рамките на минути.

Симптоми на радиационно отравяне

Радиационното отравяне се развива при четири етапа:

 • Продромален стадий: Симптоми като повръщане, гадене или диария могат да се появят в рамките на минути до дни след излагане.
 • Латентен стадий: Вашите симптоми отшумяват по време на латентната фаза и като цяло изглеждате и се чувствате здрави в продължение на часове до седмици.
 • Изявен стадий на заболяването: Вашите симптоми се развиват отново в стадия на манифестно заболяване. Симптомите зависят от това коя от Вашите органни системи е увредена.
 • Възстановяване или смърт: Вашият процес на възстановяване може да продължи няколко седмици до 2 години. Повечето хора умират, ако не се възстановят в рамките на няколко месеца.

Ранни симптоми

Симптоми на радиационно отравяне често се развиват малко след излагане и могат да включват:

 • гадене и повръщане
 • главоболие
 • световъртеж
 • слабост
 • умора
 • кървене
 • косопад
 • подуване
 • сърбеж
 • зачервяване на кожата
 • други кожни проблеми

Синдроми на радиационно отравяне

Има три класически синдрома, свързани с радиационното отравяне. Синдромът е група от признаци и симптоми, които се появяват заедно.

Трите синдрома които се появяват по време на манифестния стадий на заболяването включват:

 • Синдром на костния мозък: Синдромът на костния мозък се характеризира с разрушаването на клетките в костния ви мозък. Обикновено се появява след излагане на 0,7 до 10 Gy, но леките симптоми могат да започнат при 0,3 Gy.
 • Стомашно-чревен (GI) синдром: Синдромът на GI обикновено се появява при дози над 10 Gy, но някои симптоми могат да се появят при 6 Gy. Характеризира се с разрушаване на стомашно-чревния тракт, дехидратация и електролитен дисбаланс. Оцеляването при този синдром е малко вероятно.
 • Сърдечно-съдов и централно-нервен синдром: Този синдром обикновено се проявява при дози над 50 Gy, но понякога може да се появи и при дози по-ниски от 20 Gy. Смъртта настъпва в рамките на 3 дни, често поради разрушаване на вашата кръвоносна система.

Причини за радиационно отравяне

Радиационното отравяне е рядко. Обикновено се появява след:

 • екстремни събития като ядрени експлозии
 • директно боравене с високо радиоактивни материали
 • консумиране на ядрено замърсена храна или вода

Експлозията в Чернобил в бившия Съветски съюз през 1986 г. и бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. са два примера за събития, изложили хората на смъртоносни количества радиация.

Вашите шансове за развитие на радиационно отравяне са по-високи, колкото по-близо сте до ядрена експлозия.

Рентгеновите лъчи и медицинското оборудване не ви излагат на достатъчно радиация, за да причинят радиационно отравяне. Но многократно излагане може леко да се увеличи риска от рак през целия ви живот.

Дезактивация и профилактика

Дезактивирането възможно най-скоро след ядрено събитие може да ви помогне да намалите излагането на радиация.

Събличането на дрехите и измиването на тялото със сапунена вода може да премахне повечето радиоактивни замърсявания. Самото премахване на замърсеното облекло може да намали експозицията ви с 80%.

В случай на терористична атака Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват:

 • събличане на вратата или гаража, ако е възможно, преди да влезете в дома си
 • избягване на ненужен контакт ръка в лице и избягване на дъвчене на дъвка или пушене до след обеззаразяване
 • душ с топла вода и сапун
 • нежно издухване на носа, избърсване на клепачите и почистване на ушите
 • преоблече се в чисти дрехи
 • изплакване на вашата вана или душ
 • настройване на медиите за инструкции от служители на общественото здравеопазване във вашия район

Какво да направите в случай на радиационна авария

Ако сте в радиационна аварияможете да намалите рисковете си, като предприемете следните стъпки:

 • Влезте в сграда и затворете и заключете прозорците и вратите.
 • Отидете в средата на сградата или в мазето, далеч от вратите и прозорците.
 • Вземете домашни любимци вътре, ако сте у дома.
 • Останете вътре със затворени прозорци и врати.
 • Вземете душ или избършете откритите части на тялото си с влажна кърпа.
 • Пийте бутилирана вода и яжте храна, която е в запечатани контейнери.
 • Слушайте новини от каналите за спешни случаи, за да разберете какво се случва.

Дългосрочни ефекти от радиационно отравяне

Излагането на високи нива на радиация може да повиши бъдещия ви риск от развитие на дългосрочни проблеми като рак или сърдечно-съдови заболявания.

Някои изследвания показват, че вид рак на кръвта, наречен левкемия, може да се образува в рамките на 2 години след излагане на радиация, но раковите тумори обикновено не се появяват до поне 10 години след излагането.

Група от 94 000 оцелели от Хирошима и Нагасаки е изследвана в продължение на много години, за да разбере ефектите от излагането на радиация. От всички оцелели с левкемия сред тази група, левкемията се дължи на излагане на радиация при около една трета от тях.

Процентът на рак на щитовидната жлеза при деца и юноши, живеещи около експлозията в Чернобил, е около 100 пъти по-висок от очакваното.

Рискът от развитие на рак се увеличава с увеличаване на радиационното излагане. Смята се, че дози от 0,005 до 0,1 Gy увеличават риска от рак с 2%. Но вашият риск се увеличава с повече от 60% за дози над 2 Gy.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат за ефектите от радиационното отравяне.

Йодът лекува ли радиационно отравяне?

Йодът не помага за лечение на радиационно отравяне, но може да помогне за предотвратяване на абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, което може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза. Повече от 6000 деца са развили рак на щитовидната жлеза след експлозията в Чернобил.

Препоръчва се на всички деца и жени, изложени на високи нива на радиация, да се предлагат добавки с калиев йод.

Може ли лечението на рак да причини радиационно отравяне?

Количеството радиация, използвано при лечение на рак, не е достатъчно, за да причини радиационно отравяне. Но все още може да причини странични ефекти. Например радиацията в мозъка ви може да причини когнитивни ефекти, които може да не се проявят повече от 6 месеца след лечение.

Можете ли да преживеете радиационно отравяне?

Възможно е да оцелеете след радиационно отравяне. Вашият шансове за оцеляване намаляват с увеличаване на дозите радиация.

Умряха ли хора от радиационно отравяне в Чернобил?

Според Световната ядрена асоциация двама работници в Чернобилската централа са загинали директно от експлозията, а други 28 души са починали в рамките на няколко седмици от излагане на много високи количества радиация.

За вкъщи

Радиационното отравяне се причинява от високи дози радиация, като тези от ядрени експлозии или от директна работа или консумация на радиоактивен материал.

Ранните симптоми на радиационно отравяне като гадене, повръщане или главоболие могат да започнат в рамките на минути до дни.

Възстановяването от радиационно отравяне може да отнеме от от няколко седмици до 2 години.

Шансовете за оцеляване след радиационно отравяне намаляват с увеличаване на дозите радиация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss