Какво трябва да знаете за псориазиса и ХИВ

Как псориазисът е свързан с ХИВ?

Перспективата за хората с ХИВ се промени. В миналото ХИВ често прогресира до СПИН, резултат от увреждане, причинено от вируса, което води до преждевременна смърт. Напредъкът в лекарствата сега позволява на хората с ХИВ да живеят по-дълго и да останат в добро здраве.

Въпреки това, наличието на ХИВ увеличава риска от развитие на няколко други здравословни състояния. Те включват бъбречно заболяване, криптококов менингит и някои лимфоми.

Лечението на тези други състояния може да бъде по-трудно поради мощните лекарства, които хората с ХИВ трябва да приемат всеки ден. Те могат да взаимодействат с лекарства, използвани за лечение на друго състояние. А хората с ХИВ вече имат отслабена имунна система, така че страничните ефекти от други лекарства могат да се засилят.

Тези опасения могат да се разпрострат до псориазис, хронично състояние на кожата и автоимунно заболяване. Псориазисът е особено често срещан при хора с ХИВ. А за хората с двете състояния лечението е по-сложно.

Какво е псориазис?

Псориазисът причинява дебели, люспести петна или плаки по кожата. Петна могат да се образуват навсякъде по тялото, но обикновено се развиват по лактите, коленете и гърба. Петна се създават, когато нови кожни клетки се образуват под кожата и се издигат на повърхността, преди мъртвите кожни клетки над тях да се отделят.

Псориазисът е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система на тялото работи необичайно. В случай на псориазис имунната система може по погрешка да атакува здрави кожни клетки по същия начин, по който би била инфекция. Тялото смята, че се нуждае от нови, здрави кожни клетки. Това кара производството на нови клетки да се ускори по нездравословен начин.

Учените не са напълно сигурни какво причинява псориазис, но подозират генетика. Има и някои тригери за пристъпи. Те могат да включват:

  • стрес
  • пушене
  • студено време
  • нараняване на кожата

Инфекции от всякакъв вид също могат да предизвикат огнище на псориазис. Това може да направи хората с ХИВ по-податливи на усложнения от псориазис.

Как се лекува псориазис при хора с ХИВ?

Има редица лечения за псориазис. Сред тях са локални стероидни мехлеми, перорални лекарства и терапия с ултравиолетова светлина B (UVB). Има и имуносупресивни лекарства.

Имуносупресивните лекарства са предназначени да ограничат отговора на имунната система. Тези лекарства могат да бъдат много полезни за минимизиране на симптомите на обостряне при хора с автоимунни заболявания като псориазис или лупус.

Едно от най-често използваните имуносупресори е метотрексат. Често е много полезно за управление на пристъпите, но може да не е добра идея за хора с ХИВ и псориазис. Приемането на лекарство, което допълнително потиска имунната система, вероятно ще увеличи риска от инфекция за някой с ХИВ.

Локалните стероиди могат също да повлияят на имунната система на тялото и да помогнат за лечение на псориазис. Това е особено вярно, когато кремът се нанася върху големи участъци от тялото.

Ретиноидите са ефективни при изчистване на кожата и могат да се понасят добре от тези с ХИВ. Ретиноид, наречен етретинат, има добри резултати в проучванията. Струва си да се отбележи, че това лекарство може да не е добър избор за тези, които имат чернодробно увреждане, причинено от хепатит В.

UVB терапията изисква ежеседмични лечения, за да помогне за намаляване на симптомите на псориазис. Тази терапия има смесени резултати при хора с ХИВ и псориазис.

Как се предотвратява псориазисът?

Псориазисът може да засегне всеки на всяка възраст. Тъй като произходът на псориазиса не е добре разбран, няма начин да се предотврати развитието на болестта. Вместо това, фокусът обикновено е да се опитаме да намалим честотата и интензивността на пристъпите.

Контролирането на стреса, отказването от тютюнопушенето и грижата за кожата са всички начини за намаляване на риска от пристъп. Грижата за кожата трябва да включва поддържането й чиста, използване на овлажнител и избягване на дейности, които могат да причинят щети, като слънчево изгаряне или ожулвания.

Говорейки с лекар

Посетете редовно дерматолог за прегледи за рак на кожата, независимо дали имате ХИВ или не. Също така докладвайте всички симптоми, които могат да изглеждат като псориазис, за да може лекарят да оцени тези симптоми. Кожни заболявания като екзема често могат да бъдат объркани с псориазис.

Ранната диагноза може да означава, че псориазисът може да се лекува с по-леки лекарства. Това може също да позволи на лекаря да препоръча терапия, която няма да увеличи риска от инфекция или усложнения, дължащи се на ХИВ.

Някои дерматолози може да не са сигурни как лечението на псориазис може да засегне техните пациенти, които имат ХИВ. Тези хора може да искат да помолят лекаря, който наблюдава лечението им за ХИВ, за съвет. Координираната грижа може да бъде най-добрата надежда за управление на тези две състояния с минимум усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss