Какво трябва да знаете за прибиране на корема

Стягането на корема е процедура, която може да ви помогне да стегнете или премахнете излишната кожа от корема. В зависимост от резултатите, които търсите, може да има алтернативни процедури, които отговарят по-добре на вашите нужди.

Стягането на корема, известно още като абдоминопластика, е основна козметична операция, която включва премахване на излишната кожа около долната част на корема. Също така може да включва зашиване на коремните мускули (корема) обратно заедно. През повечето време целта е да отслабнете и стегнете средната част.

Хората обикновено избират тази процедура, когато са загубили много тегло, независимо дали след бременност или поради диета или упражнения, например. Допълнителната кожа може да бъде предизвикателство да се отървете без хирургическа намеса.

Ето какво още трябва да знаете за тази популярна операция, включително как се извършва, процеса на възстановяване и потенциалните рискове.

Защо хората го избират

Хората обикновено избират корема си по козметични причини, включително за:

 • стегнете опъната кожа
 • изгладете и изравнете долната част на корема

Това е особено полезно, когато не можете да възстановите тонуса на кожата и мускулите само с диета и упражнения. Понякога, след значителна загуба на тегло или бременност, кожата или мускулите не могат лесно да се върнат в предишната си форма.

Освен това може да има някои ползи за здравето, включително:

 • предотвратяване на кожни обриви и инфекции, които могат да възникнат под кожните гънки
 • подобряване на собствената увереност

За по-обширни кожни гънки обаче може да се наложи медицинска процедура, наречена паникулектомия (повече за това по-късно).

Видове корема

Има няколко често срещани варианта на класическото прибиране на корема, включително:

 • Разширено прибиране на корема: Разрезът на удължен корем се простира от бедрата до гърба. Това стяга цялата талия. За разлика от това, типичният разрез на корема се простира от бедро до бедро под пъпа.
 • Мини прибиране на корема: Мини или частични прибирания на корема се правят с много по-малки разрези в долната част на корема. Вместо да разширява бедрото до бедрото, операцията е насочена към по-малка област под пъпа.
 • Обратно прибиране на корема: Обратните прибирания на корема са фокусирани върху горната, а не долната част на корема. Докато традиционното прибиране на корема обикновено включва премахване на кожата под пъпа, обратното прибиране на корема включва премахване на кожата над него.

Какво да очаквам

Стягането на корема обикновено се извършва в болнична операционна зала. Преди това ще ви бъде поставена обща анестезия, за да спите и да не изпитвате болка.

Ето какво се случва след това:

 1. Хирургът ще направи разрез през стомаха ви, точно над срамната кост. След това ще премахнат излишната мастна тъкан и опъната кожа от долната и средната част на корема ви.
 2. В някои случаи те също ще стегнат корема ви с конци.
 3. При продължителни операции хирургът също ще премахне мазнините и кожата от страните на корема.
 4. След това хирургът ще използва шевове, за да затвори зоната обратно. Понякога в засегнатата област ще бъдат поставени тръби, за да се подпомогне изтичането на течност.
 5. На мястото ще бъде поставена голяма превръзка.

По-малко обширни стягания на корема могат да бъдат направени с помощта на ендоскоп. Това е малка камера, която може да бъде вкарана през много по-малък разрез, за ​​да се извърши операция. Този подход просто стяга мускулите под кожата, така че може да не е много ефективен за тези с много излишна кожа.

Подготовка за операция

В консултациите, предшестващи корема ви, може да се наложи да:

 • се подложи на лабораторни изследвания
 • попълнете медицинска оценка
 • спрете да пушите, ако пушите (както е препоръчано от вашия медицински специалист)
 • спрете приема на определени добавки и лекарства, включително разредители на кръвта като аспирин и ибупрофен

В деня на операцията ще трябва да избягвате да ядете и пиете няколко часа преди това. Вашият хирург ще ви даде точен график, който да следвате.

Тъй като ще бъдете под обща анестезия, планирайте някой да ви остави преди процедурата и да ви вземе след процедурата.

Време за възстановяване

През повечето време можете да се върнете вкъщи в същия ден, в който е вашата процедура. Вероятно ще изпитате известна болка и дискомфорт през следващите дни. Вашият екип ще ви предпише болкоуспокояващи, за да го овладее.

По време на възстановяването планирайте да си почивате много. За да намалите натиска върху раните си, може да е полезно да лежите със свити крака и бедра.

Вашият хирург ще ви помогне с монтирането на еластична опора към средната ви част, подобна на пояс, за да подпомогне възстановяването ви. Това ще помогне за справяне с подуването, което може да отнеме до 6 месеца, за да изчезне напълно.

Може да бъдете изпратени у дома с поставени дренажни тръби, които ще трябва редовно да ги изпразвате и да отбелязвате какво излиза. Вашият хирург ще ви даде времева рамка за това колко време трябва да бъдат поставени тръбите, но това обикновено варира от няколко дни до няколко седмици.

Ще трябва да се върнете в кабинета на хирурга за прегледи, включително премахване на превръзките, шевовете и дренажните тръби.

Времето за възстановяване може да варира в зависимост от няколко фактора като възраст, здравословно състояние и вида на корема, който получавате. Но като цяло можете да очаквате повече или по-малко да се върнете към обичайните си дейности след около 8 седмици.

След прибиране на корема Американският съвет по пластична хирургия препоръчва:

 • избягване на шофиране, готвене, изпълнение на поръчки и други задачи до 2-3-седмичната марка
 • избягване на упражнения или напрегната дейност за около 4 до 6 седмици
 • изчакване около 2 до 4 седмици, преди да се върнете на работа

През следващата година белезите ви ще изсветлеят. Просто се опитайте да ги предпазите от слънцето, за да избегнете влошаването им. Ако зоната ще бъде изложена, препоръчително е да нанесете слънцезащитен крем.

Резултати и ефективност

Стягането на корема може ефективно да премахне излишната кожа и мазнини, но имайте предвид, че това не е процедура за отслабване.

След прибиране на корема кожата и мускулите в коремната област се променят трайно. Все пак, ако напълнеете много, останалата ви кожа може да се разтегне отново. Ако планирате да отслабнете допълнително или да забременеете в бъдеще, експертите съветват да отложите стягането на корема за след това.

Технически, прибирането на корема не е предназначено за премахване на стрии. Но някои от тях могат да бъдат отстранени, когато хирургът извади участъци с излишна кожа. Ако искате да намалите напълно появата на стрии, може да помислите за други лечения като лазерна терапия.

Снимки преди и след

Потенциални рискове, които трябва да имате предвид

Всяка операция носи определени рискове. Тези, свързани с корема включват:

 • обширни белези
 • състояния на кръвни съсиреци, включително дълбока венозна тромбоза

 • бавно зарастване на рани или инфекции
 • реакции към анестетици или други лекарства
 • увреждане на нервите на стомаха
 • натрупване на течност (серома)
 • сърдечни или белодробни рискове
 • отмиране на дълбока мастна тъкан (мастна некроза)
 • асиметрични или нежелани резултати
 • необходимостта от последващи процедури

В зависимост от ефективността на операцията и резултатите, които търсите, може да се нуждаете и от допълнителни последващи операции.

Алтернативи за корема

Алтернативите на прибиране на корема включват:

 • Паникулектомия: За разлика от корема, тази процедура се счита за необходима от медицинска гледна точка. Паникулектомия може да се наложи, когато някой загуби голямо тегло, което води до много излишна кожа, която иначе би могла да бъде уязвима към сериозни инфекции или други проблеми.
 • Липосукция: Докато прибиранията на корема са насочени към премахване на излишната кожа, липосукцията включва премахване на излишната мазнина от бедрата, бедрата, дупето, корема, ръцете, шията или гърба. В някои случаи коремните кореми и липосукцията се извършват едновременно. Ако нямате много допълнителна кожа, липосукцията може да е по-добър вариант.
 • Ултразвук или радиочестота (RF): Тези неинвазивни козметични процедури стягат кожата с помощта на RF или ултразвукова технология. Те се използват и за намаляване на появата на бръчки. Резултатите обикновено са по-незабележими от тези на корема, но процедурата е по-малко инвазивна и изисква малко време за възстановяване.

Често задавани въпроси

Колко струва стягането на корема?

Средно прибиране на корема в Съединените щати струва около 6154 долара, според Американското дружество на пластичните хирурзи. Тази цифра не включва такси, свързани с анестезия, операционна зала или други разходи. Изпъкналостта на корема обикновено не се покрива от застраховка.

Колко време трае стягането на корема?

Стяганията на корема са технически постоянни, което означава, че кожата и мускулите са постоянно засегнати. Ако обаче напълнеете много, останалата кожа може да се разтегне отново. Ето защо се препоръчва да отложите операцията, ако планирате да забременеете в бъдеще.

Какви са основните недостатъци?

Стягането на корема е сериозна операция, която е свързана с някои потенциално сериозни рискове, като кръвни съсиреци, инфекции или реакции към анестетици. Освен това има значителен период на възстановяване от около 8 седмици.

Освен това не може да премахне излишните мазнини. И въпреки че ефектите са постоянни, ако наддадете на тегло в бъдеще, може да имате повече излишна кожа.

Долния ред

Стягането на корема е обичайна процедура, която включва премахване на излишната кожа и понякога стягане на мускула под пъпа.

Ако обмисляте прибиране на корема, важно е да говорите със здравен специалист относно резултатите, които търсите. Те могат да ви помогнат да определите дали стягането на корема ще бъде подходящо или да ви препоръча алтернативи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss