Какво трябва да знаете за предимствата на VA при продължителни мигренозни пристъпи

Ако вашите симптоми на мигрена ви оставят да се криете в тъмна стая от болката, това може да се квалифицира като „простираща мигрена“ според системата за оценка на VA.

Изпитвали ли сте някога толкова силна мигрена, че да ви остави да лежите в тъмна стая, неработоспособни, възстановявайки се с часове? Ако е така, вероятно сте изпитали това, което е известно като „простираща мигрена“ – вид мигрена, която може да остави хората напълно отслабени.

Интересното е, че „прострация“ не е непременно ежедневен термин, който хората използват, за да опишат своите мигренозни епизоди. Но ако кандидатствате за обезщетения за инвалидност от Министерството на ветераните (VA) за хронична мигрена, ще трябва да се запознаете със значението на термина.

По-долу споделяме повече за това какво представлява прострационната мигрена, как изглеждат симптомите и как хората с хронични симптоми на мигрена могат да се класират за обезщетения за инвалидност чрез VA.

Какво е класация на прострираща мигрена?

Когато VA решава дали някой отговаря на условията за обезщетения за инвалидност, те определят оценка за инвалидност. Оценката за инвалидност от VA не само определя дали някой може да получава обезщетения, но и сумата на обезщетенията, които получава всеки месец.

Терминът „простран“ означава да се изпънете легнал на земята. Простратиращата мигрена е тежка мигрена, която причинява на човек силна болка, слабост и изтощение. Хората, които изпитват симптоми на прострация на мигрена, често се оказват, че трябва да легнат в тъмна и тиха стая.

Когато кандидатствате за обезщетения за инвалидност на VA поради хронична мигрена, агенцията използва термина прострация, за да определи дали вашите симптоми на мигрена са достатъчно тежки, за да отговарят на условията за обезщетения. Според VA има четири оценки за инвалидност, които можете да получите:

 • 50% степен на увреждане: изпитвате мигренозни епизоди „с много чести и напълно прострациращи и продължителни пристъпи, водещи до тежка икономическа неприспособимост“.
 • 30% степен на увреждане: получавате пристъпи на прострация на мигрена приблизително веднъж месечно (през последните няколко месеца).
 • 10% степен на увреждане: получавате пристъпи на прострация на мигрена средно един на два месеца през последните няколко месеца.
 • 0% рейтинг на инвалидност: изпитвате епизоди на прострация на мигрена по-рядко от всеки няколко месеца.

Ако кандидатствате за обезщетения за инвалидност на VA единствено за хронична мигрена, 50% е най-високият рейтинг за инвалидност, който можете да получите. Въпреки това, ако вашите епизоди на мигрена са симптом на друго увреждане, свързано с услугата, вашата комбинирана оценка може да бъде по-висока от 50%.

Симптоми на епизоди на прострация на мигрена

Симптомите на мигрена могат да варират по вид и тежест, но има четири основни етапа на мигрена, които причиняват симптоми:

 • Продром: започва 1-2 дни преди мигренозния пристъп и причинява симптоми като умора, раздразнителност, глад за храна и депресия.
 • Аура: засяга някои хора с мигрена и причинява симптоми, свързани със зрението, движението, речта и усещането.
 • Атака: причинява симптоми като пулсираща, пулсираща или туптяща болка, гадене, повръщане, замаяност и повишена чувствителност към светлина и звук.
 • Постдроум: възниква след мигренозния пристъп и причинява симптоми като емоционални промени и тъпа болка в главата.

Епизодите на прострационна мигрена могат да причинят много от симптомите по-горе, но определящата характеристика е, че болката и изтощението на прострационната мигрена са тежки и изтощителни.

Оценките за прострация на мигрена отговарят ли на изискванията за увреждане?

Хроничната мигрена е едно от най-често съобщаваните увреждания при военните ветерани. в едно проучванекоето се проведе в продължение на 12 години, изследователите установиха, че приблизително 5,3% от ветераните съобщават, че живеят със симптоми на мигрена.

Ако сте ветеран, който изпитва пристъпи на мигрена, може да се класирате за обезщетения за инвалидност чрез VA. Когато кандидатствате за обезщетения, ще трябва да споделите подробности за вашето състояние, включително вашата диагноза, медицинска история и честота и тежест на вашите симптоми.

Можете също да отговаряте на изискванията за обезщетения за инвалидност чрез Администрацията за социално осигуряване (SSA) за мигрена. Изискванията за допустимост обаче са различни.

Съгласно SSA мигренозните главоболия сами по себе си не са квалифициращо условие за обезщетения за инвалидност. Но ако имате друго състояние, което е квалифициращо увреждане и мигрената е симптом на това състояние, можете вместо това да отговаряте на условията за обезщетения за това състояние.

Вашите симптоми на мигрена може също да отговарят на изискванията за обезщетения за SSA, ако са „медицински равни“ на аналогичен списък като епилепсия.

Някои от другите състояния, свързани с мигрена, които могат да отговарят на условията за обезщетения за SSA, включват:

 • епилепсия
 • сърдечно заболяване
 • удар
 • депресия
 • безпокойство
 • посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

И при двете форми на увреждане ще трябва да представите медицинска документация, доказваща, че вашите епизоди на мигрена са толкова тежки, че не можете да поддържате работа поради тях.

Възможности за лечение на продължителни епизоди на мигрена

Лечението е от съществено значение за намаляване не само на честотата и тежестта на хроничната мигрена, но и за предотвратяването им.

Медикаментите са ефективно лечение от първа линия за продължителни мигренозни пристъпи и могат да включват:

 • Лекарства за болка без рецепта: Болкоуспокояващите без рецепта, като ибупрофен и ацетаминофен, могат да помогнат за намаляване на симптомите на болка по време на мигренозен пристъп. Експертите обаче съветват да внимавате да не прекалявате с употребата на лекарства без рецепта, тъй като те могат влошават главоболието.
 • Стратегии за самообслужване: Въпреки че вашият инстинкт може да е да стоите неподвижни, движението и грижата за себе си могат да помогнат за облекчение. Можете да опитате нежно разтягане, душ или гореща вана и техники за облекчаване на мускулното напрежение като масаж Гуа Ша, за да облекчите болката при мигрена и гаденето.
 • Лекарства за болка с рецепта: Когато лекарствата без рецепта не действат, лекарствата за болка с рецепта могат да предложат по-силно облекчаване на болката при симптоми на прострация на мигрена.
 • Превантивни лекарства с рецепта: Някои хора със симптоми на хронична мигрена също имат полза от приемането на превантивни лекарства, за да намалят честотата на техните мигренозни пристъпи.

Друг важен подход за лечение на продължителни мигренозни пристъпи е да научите какво предизвиква вашите атаки и да работите усърдно, за да ги избегнете. Някои от тези тригери може да включват:

 • определени храни и напитки
 • хормонални промени
 • стрес и безпокойство
 • не спи достатъчно
 • недостатъчно ядене или пиене
 • изтощителни упражнения
 • промени в температурата или околната среда

Разходи и покритие за продължителни епизоди на мигрена

Повечето здравноосигурителни планове предлагат покритие за лекарства с рецепта, което покрива основите, когато става въпрос за лекарства с рецепта за епизоди на мигрена. Ако имате диагноза хронична мигрена, вероятно вашият план ще предложи някакво медицинско покритие.

Няколко нежелани и експериментални възможности за лечение също могат да помогнат за лечение на хронична мигрена. Застрахователните компании обаче обикновено не покриват тези опции, освен ако не можете да докажете, че други лечения не са били ефективни.

Цената и покритието за лечение на симптоми на прострация на мигрена може да варира в зависимост от вид лечение и дали имате застраховка. Ако сте любопитни какво покрива вашият план или обезщетения за инвалидност, можете да се свържете директно с компанията, за да попитате.

Беше ли Ви полезно?

Милиони хора живеят със симптоми на мигрена, които са толкова тежки, че причиняват значителни увреждания в ежедневието им. Едно от квалифициращите условия за получаване на обезщетения за инвалидност по VA за мигрена е преживяването на чести и изтощителни пристъпи на мигрена.

Ако сте ветеран, който преживява тежки епизоди на мигрена, които затрудняват намирането на работа, има помощ. Обмислете да се свържете с Вашия лекар и VA, за да обсъдите дали можете да отговаряте на условията за обезщетения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss