Какво трябва да знаете за отстраняването на стента на жлъчния канал (жлъчката).

Стентовете на жлъчните пътища, които остават твърде дълго, могат да причинят усложнения. Експертите се различават по отношение на това колко дълго трябва да остане стентът на жлъчните пътища, но повечето предлагат премахването или замяната му на всеки 3 до 6 месеца. Това може да зависи от вашата възраст, общо здравословно състояние и дали стентът е пластмасов или метален.

Ако сте претърпели операция за лечение на състояние на жлъчните пътища, панкреаса или жлъчния мехур, лекар може да е поставил жлъчен канал или жлъчен стент. Жлъчният стент е малка тръба, която помага да се поддържа отворен тесен жлъчен канал.

Лекарите често използват стентове на жлъчните пътища по време на ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) за лечение на блокажи, които стесняват вашите жлъчни или панкреатични канали. Може да имате ERCP поради състояния като панкреатит, камъни в жлъчката или рак. Лекарите също използват стентове на жлъчните пътища след операция на жлъчния мехур, за да спрат течовете.

Обикновено лекарят ще трябва да премахне стента след няколко месеца, в зависимост от вида на стента. Това предотвратява усложнения с изместване на стента от мястото му, блокиране или причиняване на инфекция.

Защо трябва да се премахне стентът на жлъчните пътища?

Поставянето на билиарен стент е стандартно лечение за тесен или запушен жлъчен канал. В много случаи целта на лечението е да се отвори каналът, докато остане отворен без опора.

Но има потенциални усложнения от тази процедура. Стентът може да се премести от мястото си или да мигрира по-нататък в жлъчните или панкреатичните канали. Може също да се блокира поради натрупване на жлъчка или тумор.

Стентовете са изработени от пластмаса или метал. Пластмасовите стентове обикновено са по-евтини, но е по-вероятно да получат усложнения след това 4 месеца.

Ако останат в тялото ви твърде дълго, пластмасовите стентове могат да причинят натрупване на бактерии или да освободят ензими, които причиняват натрупване на калций. Натрупването на калций може да се превърне в камъни на мястото на стента, причинявайки симптоми като треска, жълтеница и болка.

В 2017 проучване от 374 души с пластмасов стент, 19% са имали забавено отстраняване, което означава, че техните стентове са били поставени повече от 3 месеца. Сред тази група 18% се нуждаеха от хоспитализация поради запушване.

Кога трябва да се премахне стентът на жлъчните пътища?

Не е ясно колко дълго стентът може безопасно да остане във вашия жлъчен канал.

Според 2018 изследване, експертите препоръчват подмяна на пластмасови стентове на всеки 3 до 6 месеца. В някои планове за лечение лекарите замяна или замяна пластмасови стентове на всеки 3 до 4 месеца за период до една година. Но това може да бъде предизвикателство за възрастни хора със съпътстващи заболявания.

Ако стентът трябва да бъде поставен повече от 3 до 4 месеца, лекарите обикновено ще изберат метален стент. Те могат да поставят покрит саморазширяващ се метален стент и да го оставят в тялото ви до 1 година.

Някои експерти препоръчват проследяване след поставяне на стент и евентуално отстраняване след 4 до 6 седмици.

Но а Проучване от 2020 г откриват много по-ниски нива на усложнения в сравнение с предишни проучвания, дори след 18 месеца без отстраняване на стента.

Ако вашият стент се блокира или се премести от мястото си, лекарят трябва да го отстрани. Дори ако вашият стент работи добре и не създава проблеми, вашият лекар може да насрочи дата за отстраняването му.

Индикации, че може да се наложи отстраняване на стент на жлъчния канал

Може да изпитате симптоми, свързани със стент на жлъчния канал, който се движи или се заразява. Симптомите, за които трябва да следите и да обсъдите с лекар, включват:

  • болка в корема
  • жълтеница
  • треска
  • болка в гърба
  • кръв в изпражненията (рядко)

Как се отстранява стент от жлъчния канал?

Ако стентът е останал на място и няма усложнения, като камъни, лекарят може да го отстрани чрез ERCP по същия начин, по който го е поставил.

Някои модели стентове имат a цикъл на края, за да се премахне по-лесно. При тези модели хирург използва форцепс, за да хване примката и да извади стента.

Ако стентът се е преместил, лекарят може да го наблюдава с рентгенови лъчи или компютърна томография, докато стентът премине в изпражненията ви.

В много редки случаи стентът може да пробие червата ви. Това е спешен медицински случай и изисква незабавно внимание. Лекарят ще извърши лапароскопия вместо ендоскопия. Тази процедура включва обхват, който позволява на хирургическия екип да изследва коремната област, като същевременно е минимално инвазивен.

Какво мога да очаквам след отстраняване на стента на жлъчните пътища?

Ако лекар замени блокиран или неподходящ стент с нов стент, може да изпитате подобрение на симптомите. Стомашно-чревните симптоми на запушен жлъчен канал, като умора и загуба на апетит, обикновено се подобряват 1 или 2 дни след поставянето на стента.

След отстраняването на стента можете да отделите известно време, за да се възстановите от процедурата. Ако сте имали ERCP, може да ви трябват няколко часа, за да се събудите от успокоителното. Вашият лекар може да Ви предпише курс от антибиотици, които да приемате у дома.

Ако сте имали лапароскопия, може да сте в състояние да се приберете вкъщи същия ден, след като се събудите от упойка. Може да се наложи да почивате няколко дни, преди да се върнете към обичайната си рутина.

Жлъчните стентове отварят тесни или запушени жлъчни пътища. В някои случаи те могат трайно да увеличат размера на канала, така че вече не е необходим стент.

Но тези стентове идват с риск от усложнения, като миграция, запушване или инфекция. За да се предотвратят усложнения, експертите препоръчват подмяна на пластмасови стентове на всеки няколко месеца, дори и да работят правилно. Някои метални стентове обикновено могат да останат по-дълго.

Ако няма усложнения, отстраняването на стента е лесно чрез същия процес като поставянето на стент. Ако има тежки усложнения, отстраняването може да изисква по-инвазивна процедура.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss