Какво трябва да знаете за неутропенията и тромбоцитопенията

Неутропенията включва нисък брой на неутрофилите, а тромбоцитопенията включва нисък брой на тромбоцитите. Някои състояния, инфекции или лекарства могат да причинят намалени нива и на двете.

Неутропенията и тромбоцитопенията са две състояния на кръвта, които понякога се срещат заедно.

Неутропенията е, когато нямате достатъчно неутрофили. Неутрофилите са бели кръвни клетки, които възстановяват рани и унищожават патогени.

Тромбоцитопенията е, когато нямате достатъчно тромбоцити или тромбоцити. Тромбоцитите играят важна роля в подпомагането на кръвосъсирването. Кръвта трябва да се съсири, за да спре кървенето, когато имате рана.

Неутропенията и тромбоцитопенията може да се появят по-често при хора с определени здравословни проблеми, като автоимунни заболявания и рак на кръвта. Продължете да четете, за да научите повече за често срещаните причини.

Какво може да причини неутропения и тромбоцитопения?

Костният мозък синтезира кръвни клетки, включително неутрофили и тромбоцити. Докато узряват, те навлизат в кръвта и циркулират.

Понякога неутропенията и тромбоцитопенията възникват поради състояние, което засяга способността на костния мозък да произвежда достатъчно кръвни клетки. В други случаи здравословни фактори като инфекция или лекарства намаляват количеството неутрофили и тромбоцити в кръвообращението.

И накрая, автоимунните заболявания могат да накарат имунната система да изработи антитела, които атакуват и унищожават определени кръвни клетки.

Таблицата по-долу изброява някои от най-честите причини за неутропения и тромбоцитопения.

Тип състояние Примери
автоимунни заболявания Ако имате автоимунно заболяване като ревматоиден артрит или системен лупус еритематозус, тялото ви може да произвежда антитела, които убиват определени видове кръвни клетки.
рак и лечение на рак

Левкемията и лимфомът на Ходжкин са два вида рак, които засягат способността на тялото ви да произвежда кръвни клетки. Лечения като химиотерапия и радиация могат да унищожат стволови клетки, които могат да се развият в неутрофили или тромбоцити.

инфекции Бактериалните и вирусните инфекции могат да изчерпят запасите от неутрофили и тромбоцити в тялото ви. Някои често срещани инфекции включват хепатит С, ХИВ и сепсис, между другото.
лекарства

Антибиотиците, антипсихотиците и лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявания и епилепсия са няколко вида лекарства, свързани с неутропения и тромбоцитопения.

Какви са симптомите на неутропения и тромбоцитопения?

Симптомите на неутропения и тромбоцитопения могат да варират от леки до тежки. Ако нивата на вашите неутрофили и тромбоцити са много ниски, може да е по-вероятно да изпитате симптоми.

Хората с неутропения са по-склонни да получат инфекции, като пневмония, ушни инфекции, гингивит и инфекции на синусите. Те могат да изпитат често срещани симптоми на инфекция, като треска, умора и подути лимфни възли, или да установят, че порязванията или раните зарастват дълго време.

Тромбоцитопенията също може да ви накара да се чувствате уморени, но нейните симптоми са по-специфични. Може да получите по-лесно синини или да кървите много, ако нямате достатъчно тромбоцити. Хората с тромбоцитопения могат да имат чести кръвотечения от носа или тежки менструални периоди и може да забележат кръв в изпражненията или урината си.

Може ли да имате неутропения и тромбоцитопения с анемия?

Възможно е да имате неутропения и тромбоцитопения с анемия (нисък брой червени кръвни клетки). Това състояние се нарича панцитопения.

Ако имате панцитопения, всичките Ви кръвни клетки са твърде ниски. Тежката панцитопения понякога може да доведе до сериозни усложнения, включително гърчове и тежко кървене.

Колко често е неутропенията с тромбоцитопенията?

Трудно е да се определи точно колко хора имат неутропения с тромбоцитопения.

Нивата на неутрофилите и тромбоцитите могат да варират според вашата възраст, пол и етническа принадлежност. И двете състояния имат много потенциални причини, което може да означава, че определени групи хора могат да ги изпитват по-често.

Също така, те не винаги причиняват симптоми и може да не бъдат диагностицирани. Те могат да преминат без лечение. С други думи, можете да ги имате, без да знаете.

Беше ли Ви полезно?

Как лекарите диагностицират неутропенията и тромбоцитопенията?

Медицински специалист може да ви попита за вашите симптоми и медицинска история, включително лекарствата, които приемате, и други заболявания, които имате.

По време на физически преглед те обикновено търсят признаци на неутропения и тромбоцитопения, като пурпура, синини или подути лимфни възли.

Те могат също така да назначат пълна кръвна картина, за да измерят нивата на кръвните клетки, включително нивата на тромбоцитите и неутрофилите, и кръвна цитонамазка, за да търсят нередности в кръвните клетки.

Ако имате ниски неутрофили и тромбоцити, медицинският специалист може да предложи допълнителни тестове за определяне на причината.

Какво е лечението на неутропения и тромбоцитопения?

Лекарят може да идентифицира лечения, които са насочени към основната причина за неутропения и тромбоцитопения.

Например, те могат да предложат да спрете лечението си или да лекувате продължаваща инфекция и след това да наблюдавате нивата на кръвните си клетки, за да видите дали има промяна.

Леченията могат да включват:

  • лекарства за насърчаване на производството на кръвни клетки в костния ви мозък
  • кортикостероиди или други потискащи имунната система лекарства за лечение на автоимунно заболяване

  • антибиотици или противогъбични лекарства за лечение на инфекции
  • кръвопреливане за заместване на неутрофили или тромбоцити
  • интравенозни имуноглобулинови инфузии за поддържане на нивата на неутрофилите и тромбоцитите

  • трансплантация на костен мозък за възстановяване на костния мозък и стимулиране на производството на кръвни клетки

Какви са перспективите за хората с неутропения и тромбоцитопения?

Вашата перспектива с неутропения и тромбоцитопения зависи от причината. Например, ниските нива на кръвни клетки, дължащи се на химиотерапия, може да се подобрят, след като завършите лечението си.

Като се има предвид това, и двете състояния могат да причинят тежки усложнения, особено без лечение. Хората с неутропения може да имат повишен риск от развитие на сериозна инфекция, а тромбоцитопенията може да причини животозастрашаващо вътрешно кървене.

Ако имате неутропения, това означава, че нямате достатъчно неутрофили. Неутрофилите са важна част от здравата имунна система, тъй като помагат за изчистването на вируси и бактерии и заздравяването на рани. Ако имате неутропения, е по-вероятно да получите инфекции.

Ако имате тромбоцитопения, нямате достатъчно тромбоцити и кръвта ви не се съсирва толкова добре, колкото би трябвало. Може да получите промяна в цвета на кожата, синини или повишено кървене.

Тези два дефицита на кръвни клетки могат да възникнат заедно. Това може да е по-вероятно, ако имате инфекция, рак, автоимунно заболяване или приемате определени лекарства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss