Какво трябва да знаете за неврогенния пикочен мехур и спина бифида

Хората със спина бифида често имат неврогенен пикочен мехур, състояние, което възниква поради увреждане на нервите. Ако имате неврогенен пикочен мехур, можете да изпускате урина, да задържате урина или и двете. Лечението е необходимо за предотвратяване на усложнения.

Getty Images

Спина бифида (SB) е състояние, при което невралната тръба, предшественикът на мозъка и гръбначния мозък, не се затваря докрай по време на развитието. С други думи, някои кости на гръбначния стълб не се затварят напълно около гръбначния мозък.

Тъй като част от гръбначния мозък е незащитена, хората със СБ често имат увреждане на гръбначния мозък и нервите. Увреждането може да доведе до няколко здрави тъкани, включително неврогенен пикочен мехур.

Неврогенният пикочен мехур е състояние, при което човек няма контрол върху пикочния си мехур поради увреждане на нервите. Тази статия ще разгледа как неврогенният пикочен мехур засяга хората със СБ.

Научете повече за спина бифида (SB) и неврогенния пикочен мехур.

Как неврогенният пикочен мехур засяга хората със спина бифида?

Групи от нерви и мускули работят заедно, за да съхраняват и изхвърлят урината от тялото ви. Когато увреждането засяга нервите нагоре по течението на пикочните пътища, тези нерви и мускули може вече да не работят заедно добре.

При хора със СБ и неврогенен пикочен мехур, пикочният мехур не се пълни и изпразва правилно. Това е често се дължи до нещо, наречено „дисинергия на сфинктера на детрузора (DSD)“, което включва две групи мускули: мускула на детрузора и уретралните сфинктери.

Детрузорният мускул е мускулът на пикочния мехур, който е отпуснат, докато пикочният ви мехур се пълни и се свива, за да освободи урината. Уретралните сфинктери са мускули, които задържат урината в пикочния мехур, докато са свити, и позволяват на урината да напусне тялото ви, когато е отпусната.

Когато пикочният мехур е пълен, мозъкът ви изпраща сигнали, които казват на детрузорния мускул да се свие и уретралните сфинктери да се отпуснат, което позволява на урината да напусне тялото.

С DSD тази функция не е координирана. В резултат на това може да получите задържане на урина в пикочния мехур, неочаквано отделяне на урина от пикочния мехур или и двете.

Какви са симптомите на неврогенен пикочен мехур при хора със спина бифида?

Някои от потенциалните симптоми, които хората с неврогенен пикочен мехур и SB изпитват, могат да включват:

 • често или неотложно уриниране
 • изтичане на урина (уринарна инконтиненция)
 • изпразване само на малки количества урина
 • пикочният мехур не се изпразва напълно (задръжка на урина)
 • чести инфекции на пикочните пътища (UTI)

Какво причинява неврогенен пикочен мехур при хора със спина бифида?

Неврогенен пикочен мехур се случва при хора със СБ, защото нервите на гръбначния мозък не са се развили правилно или са били увредени. Увреждането или недостатъчното развитие може от своя страна да повлияе на контрола на пикочния мехур.

Докато всеки човек с SB може да има неврогенен пикочен мехур, това е особено често при хора, които имат тип SB, наречен “миеломенингоцеле”.

Миеломенингоцеле е най-сериозният тип SB. Хората с миеломенингоцеле имат торбичка, стърчаща от гръбнака им, която съдържа нерви или части от гръбначния мозък, които са увредени.

The най-често срещаното местоположение за миеломенингоцеле е долната част на гърба, последвана от основата на гръбначния стълб. Тези области са близо до нервите, които контролират функцията на пикочния мехур и червата.

Какви са усложненията на неврогенния пикочен мехур при хора със спина бифида?

Има няколко усложнения, които могат да изпитат хората със СБ и неврогенен пикочен мехур. Те включват:

 • чести инфекции на пикочните пътища, които могат да се развият в бъбречна инфекция
 • камъни в пикочния мехур или бъбреците

 • влошаване на уринарната инконтиненция
 • хидронефроза, състояние, при което бъбреците се подуват поради натрупване на урина

С течение на времето ефектите от неврогенния пикочен мехур могат да увредят пикочните пътища. Увреждането на пикочните пътища може да доведе до увреждане на пикочния мехур, бъбреците или и двете. В тежки ситуации хората със СБ и неврогенен пикочен мехур могат да развият бъбречна недостатъчност.

Как се диагностицира неврогенен пикочен мехур при хора със спина бифида?

SB често се диагностицира преди раждането с помощта на кръвни изследвания на майката и ултразвуково изображение. След раждането дете със СБ се наблюдава за състояния, които често възникват при СБ, като неврогенен пикочен мехур.

Някои от тестовете, които могат да се използват за диагностициране на неврогенен пикочен мехур при хора със СБ, са:

 • ултразвук на пикочните пътища

 • уродинамични тестове, които са група от тестове, които оценяват пълненето и изпразването на вашия пикочен мехур

 • цистоуретрограма за изпразване, която използва рентгенови лъчи и флуоресцентно багрило, за да позволи на лекаря да изследва структурата на пикочния ви мехур, колко добре функционира и дали урината се натрупва в бъбреците ви

Какво е лечението на неврогенен пикочен мехур при хора със спина бифида?

Лечението на неврогенен пикочен мехур при хора със СБ обикновено започва малко след раждането. Целите на лечението са насърчаване на континенцията, предотвратяване на увреждане на пикочните пътища и подобряване на качеството на живот.

Някои от потенциалните лечения за неврогенен пикочен мехур включват:

 • Чиста интермитентна катетеризация (CIC): Чистата интермитентна катетеризация (CIC) включва редовно използване на катетър, поставен през уретрата и в пикочния мехур за изпразване на пикочния мехур.
 • Антихолинергици: Антихолинергиците са лекарства, които могат да помогнат за намаляване на налягането в пикочния мехур, както и неволните контракции на мускула на пикочния мехур.
 • Инжекции с ботокс: Инжекциите с ботокс могат да помогнат на мускулите на пикочния мехур да се отпуснат.
 • Хирургия: Хирургията обикновено се използва само когато други лечения не са ефективни. Примери за операции за лечение на неврогенен пикочен мехур включват:

  • Отклоняване на урината: Отклоняването на урината е операция, при която се прави отвор в корема, който позволява на урината да излезе от пикочния мехур и в торбичка за събиране извън тялото.
  • Уголемяване на пикочния мехур: Уголемяването на пикочния мехур е операция, която разширява пикочния мехур чрез отстраняване на част от червата и прикрепването му към стената на пикочния мехур.
 • Други възможности: Данните също предполагат, че транскутанна електрическа нервна стимулация и сакрална невромодулационна терапия може да помогне на хора със СБ и неврогенен пикочен мехур. Тези лечения използват електрически импулси за стимулиране на мускула на пикочния мехур.

Какви са перспективите за хората със спина бифида, които имат неврогенен пикочен мехур?

Хората със СБ и неврогенен пикочен мехур ще се нуждаят от лечение на пикочния мехур през целия живот. Лечението може да се различава при отделните индивиди въз основа на фактори като:

 • тежестта на симптомите на пикочния мехур
 • как симптомите реагират на лечението
 • дали са налице или не усложнения
 • цялостното ви здраве

Индивидите с неврогенен пикочен мехур ще трябва да преминават редовни здравни прегледи, за да може лекарят да прецени как работи лечението и да провери за евентуални усложнения.

Континенцията при хора със СБ и неврогенен пикочен мехур може да се подобри с възрастта. А 2018 проучване установиха, че резултатите от континенцията са по-добри при възрастни в сравнение с юноши и деца.

Често задавани въпроси

Колко хора в Съединените щати се раждат със спина бифида?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че 1427 бебета в Съединените щати се раждат със СБ всяка година.

Колко често се среща неврогенен пикочен мехур при хора със спина бифида?

Проучване от 2017 г. отбелязва, че изследователските оценки за процента на хората със СБ, които имат инконтиненция на пикочния мехур или червата, варират значително от 20% до 87%. Проучване от 2016 г. отбелязва, че DSD се намира в до 50% на бебета със СБ.

SB е състояние, при което гръбначният мозък и гръбначният стълб не се развиват правилно, което води до увреждане на нервите. Поради това много хора със СБ имат неврогенен пикочен мехур.

Неврогенният пикочен мехур е състояние, при което контролът върху пикочния мехур е засегнат от увреждане на нервите. Хората с неврогенен пикочен мехур може да имат инконтиненция на пикочния мехур, задържане на урина или и двете.

Лечението на неврогенен пикочен мехур при хора със СБ е през целия живот и може да включва едно или комбинация от лекарства, CIC и операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss