Какво трябва да знаете за лупусния перикардит

Лупусът може да причини възпаление на перикарда, лигавицата около сърцето ви. В зависимост от тежестта на вашите симптоми, леченията варират от болкоуспокояващи без рецепта до операция.

Системният лупус еритематозус (SLE), най-честата форма на лупус, може да причини хронично възпаление и увреждане на няколко области на тялото, включително сърцето. Някои лечения за лупус също могат да увеличат риска от развитие на сърдечни усложнения.

SLE може да засегне сърцето ви по няколко начина, включително да причини възпаление на лигавицата около сърцето ви (перикард). Това е по-известно като перикардит.

Научете повече за лупусния перикардит, за да видите дали може да сте изложени на риск от развитие на това сърдечно усложнение и какво може да препоръча лекар за предотвратяването и лечението му.

Какво причинява перикардит като усложнение на лупус?

Автоимунни заболявания като лупус и склеродермия могат да увеличат риска от развитие на перикардит. Подобно на други автоимунни заболявания, лупусът се характеризира със свръхактивна имунна система, която бърка здравите тъкани и клетки с инвазивни, като по този начин ги атакува.

При лупусен перикардит имунната ви система може погрешно да атакува тъканите около сърцето ви. Перикардитът се развива поради възпаление на торбичката или лигавицата, която предпазва сърцето ви.

С течение на времето възпалението и увреждането от лупус могат да засегнат кръвоносните съдове и сърцето ви, което води до други проблеми като коронарна артериална болест (CAD) и миокардит.

Освен възпаление, лупусният перикардит може също да бъде резултат от дългосрочно лечение със стероиди за лупус. Поради възможния им принос към сърдечните заболявания, лекарите препоръчват стероиди само при най-ниската ефективна доза и за възможно най-кратък период от време.

Докато лупусът е по-често срещан при жените перикардитът е най-чест при мъжете възраст 16–65. Ако сте мъж и сте получили диагноза лупус в ранна възраст, това може да увеличи риска от перикардит, според a 2019 преглед.

Причините за перикардит, които не са свързани с лупус, могат да включват вирусни инфекции, наранявания и бъбречни заболявания.

Сърдечно-съдови усложнения на лупус

Възможните сърдечно-съдови усложнения на лупус могат да включват:

 • заболяване на коронарната артерия
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • миокардит
 • ендокардит
 • перикардит
 • сърдечен удар
Беше ли Ви полезно?

Какви са симптомите на лупусен перикардит?

Перикардът се състои от два слоя, обграждащи външната страна на сърцето ви, и прилича на защитна торбичка. Целта му е да предпази сърцето ви и да го държи на място. Тъй като тези тъкани се разпадат, сърцето ви може да се трие в тях, причинявайки симптоми от триене.

Повечето хора с лупусен перикардит нямат симптоми на засягане на перикарда. Възможните симптоми обаче могат да включват:

 • задух
 • болка при вдишване
 • болка в гърдите, която се чувства подобно до този на инфаркт

Ако изпитвате болка в гърдите, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ. Тъй като болката в гърдите също е често срещан симптом на инфаркт, важно е лекарят да оцени симптомите ви, за да изключи това.

Поставянето на правилна диагноза от лекар е от съществено значение, тъй като някои от тези симптоми са типични за други сърдечни и белодробни проблеми.

Симптомите на перикардит могат да се влошат по време на пристъп на лупус. Това означава, че може също да изпитате влошаващи се симптоми на лупус, като умора, обриви или болки в ставите.

Как лекарите диагностицират лупусния перикардит?

Целта на лечението и управлението на лупус е да помогне за намаляване на риска от усложнения като перикардит. Въпреки това, ако подозират сърдечни проблеми, първичен лекар или кардиолог може да извърши следните диагностични тестове:

 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • кръвни изследвания
 • ехокардиограма
 • електрокардиограма

Също така, като a Серия случаи от 2022 г съобщава, симптомите на остър перикардит може да са налице преди да получите диагноза лупус.

Колко често се среща лупусен перикардит?

Проучване предполага, че перикардитът е често срещано сърдечно-съдово усложнение на лупус, особено засягащо външния или „фиброзния“ слой на перикарда. Всъщност около половината от всички хора с лупус може да имат хроничен перикардит.

Ендокардитът (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето) също е често срещан при лупус, но миокардитът (възпаление на сърдечната тъкан) е рядък.

Беше ли Ви полезно?

Какво е лечението на лупусния перикардит?

Лечението на перикардит се състои от овладяване на симптомите, като същевременно се обърне внимание и на основната причина. Редовните прегледи с Вашия лекар могат да им помогнат да определят дали са необходими промени в плана Ви за лечение на лупус.

За лечение на болка и дискомфорт в гърдите лекарят може да препоръча болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен (Advil, Aleve). Въпреки това, ако имате проблеми с бъбреците, свързани с лупус, лекар може да ви накара да избягвате тези лекарства.

При по-тежки симптоми лекарят може да предпише стероиди или по-силни противовъзпалителни средства като колхицин.

Лечението на лупусен перикардит може да продължи повече от 3 месеца.

При по-тежки случаи на перикардит може да се натрупа течност извън сърцето ви. Това може да изисква перикардиоцентеза за отстраняване на течността и намаляване на симптомите. В краен случай лекарят може да препоръча отстраняване на перикарда (перикардектомия).

Освен това лекарят вероятно ще препоръча здравословен за сърцето начин на живот, който може да включва следното:

 • отказване от пушенето, ако го направите

 • редовни упражнения
 • здравословна за сърцето диета
 • ежедневен прием на аспирин (само ако лекар изрично препоръча това)

Как перикардитът влияе на вашата перспектива с лупус?

Повечето случаи на перикардит са леки и остри (краткотрайни). Въпреки това, ако имате лупус, може да сте изложени на по-висок риск от развитие на повтарящ се или хроничен перикардит.

С течение на времето перикардитът може да причини потенциално животозастрашаващи усложнения. Докато редки при лупус това може да включва притискане на сърцето от натрупване на течност около перикарда (сърдечна тампонада).

Ако употребата на стероиди допринася за лупусен перикардит, лекарят може да обмисли коригиране на вашите лекарства. Корекциите може да включват опити и грешки, тъй като лекарят определя най-ниските дози, необходими за предотвратяване на лупус.

Въпреки че цялостната перспектива за лупус се е подобрила през последните години благодарение на напредъка в лечението, сърдечно-съдовите усложнения са сред някои от водещи причини на смърт сред хората с това автоимунно заболяване.

Перикардитът е често срещано усложнение на лупус, свързано със сърцето, което възниква, когато дългосрочното възпаление или употребата на определени лекарства за лупус води до разпадане на тъканите в перикарда около сърцето ви.

Ако имате някакви нови симптоми на болка в гърдите или задух, важно е незабавно да посетите лекар. Те ще проведат тестове, за да определят дали те са свързани със сърдечно заболяване като лупусен перикардит.

Тъй като лупусният перикардит често е асимптоматичен, лекарят вероятно ще препоръча редовни прегледи на здравето на сърцето, за да помогне за ранното откриване на потенциални проблеми като перикардит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss