Какво трябва да знаете за изкълчен лакът

Изкълчването на лакътя е болезнено нараняване, което изисква медицинско лечение. С лечението трябва да можете да възстановите функцията и обхвата на движение на ръката.

Изместване на лакътя възниква, когато костите в лакътя се разделят и избутат извън подравняването в рамките на лакътната става.

Луксациите на лакътя могат да бъдат пълни или частични. При пълно изкълчване на лакътя повърхностите на ставата се отделят напълно една от друга. При частично изкълчване, известно още като сублуксация, ставните повърхности се разделят частично една от друга.

Прочетете, за да научите за симптомите и причините за изкълчен лакът, диагностичния процес и възможностите за лечение.

Хираман/Гети изображения

Симптоми

Всеки от тези симптоми може да означава изкълчен лакът:

  • болка или чувствителност

  • невъзможност за използване на ръката без болка или лесно сгъване на лакътя
  • деформиран външен вид
  • синини
  • подуване

Пълните луксации на лакътя могат да бъдат много болезнени. Това състояние променя и формата на лакътя. В някои случаи изкълченият лакът може да изглежда усукан.

Частичните изкълчвания на лакътя също са болезнени, но е по-малко вероятно да засегнат видимо външния вид на лакътя. В някои случаи костите на частично изкълчен лакът могат автоматично да се подредят в правилната си позиция, поне временно.

Разтегнати или разкъсани връзки често придружават и двата вида лакътни луксации. Увреждането на връзките причинява очевидно натъртване, което може да се вижда от вътрешната или външната страна на лакътя. Може също да почувствате слабост или изтръпване на лакътя или съдово нараняване.

причини

Паданията са най-честата причина за изкълчени лакти. Когато ръката ви се удари в земята, силата на падането се движи нагоре в лакътя, като го усуква. Това може да извади лакътя от гнездото му. Силата на падането и произтичащият от него удар определят тежестта на нараняването.

Автомобилни злополуки и спортни травми също могат да причинят този вид нараняване. В тези случаи лакътят ви може да се изкълчи, ако се подготвите за удар, като протегнете ръка напред към твърд предмет, като земята или таблото на автомобила, с протегната ръка.

Макар и по-рядко, изместеният лакът може да е резултат от разхлабени структури в самата става. Прекомерното използване на ръката от дейности с повтарящи се движения може да разхлаби връзките и сухожилията в лакътя, намалявайки стабилността. По-малко стабилната става е по-склонна към изкълчване, отколкото стабилната.

Нараняванията в резултат на претоварване на лакътя вероятно ще бъдат по-леки от тези в резултат на злополуки. Те обаче все още могат да бъдат болезнени.

Кога да потърсите медицинска помощ

Добра идея е да посетите медицински специалист всеки път, когато се случи травматично падане или инцидент, особено ако имате болка или други тревожни симптоми.

Ако смятате, че може да сте изкълчили лакътя си и имате значителна болка или подуване, обадете се на вашия медицински специалист или отидете в спешно медицинско заведение.

Медицински специалист може да диагностицира и лекува луксация и да облекчи дискомфорта ви. Те могат също така да проверят за увреждане на артерия, кръвоносен съд или нерв, което може да е настъпило в ръката или ръката. Тези видове наранявания понякога придружават изместване на лакътя.

Важно е да получите лечение възможно най-скоро, ако изпитвате някой от симптомите, отбелязани по-горе. Ако не се лекува, изкълченият лакът може да доведе до трайно увреждане на лакътя.

Диагноза

Медицински специалист ще ви направи физически преглед и ще ви попита за медицинската ви история, включително история на падания. Те ще проверят ръката ви за области на чувствителност, болка и синини. Те също така ще оценят начина, по който изглежда лакътят ви, за да видят дали формата е засегната.

За да получите окончателна диагноза, ще ви е необходим поне един вид образна диагностика. Образните тестове могат да предоставят информация за наранявания на костите на лакътя, връзките и сухожилията. Те също могат да определят точно посоката на дислокацията.

Най-често използваният образен тест за диагностициране на изкълчен лакът е рентгеновата снимка. Рентгеновите лъчи са ценни за оценка на увреждането на костите. Те обаче не могат да предоставят изображения на:

  • сухожилия
  • връзки
  • артериите
  • кръвоносни съдове

За да видите тези вътрешни структури, може да се препоръча компютърна томография (CT) или ядрено-магнитен резонанс (MRI) в допълнение към рентгеновото изследване.

Лечение

Целта на лечението е да стабилизира лакътя и да възстанови функцията и обхвата на движение на ръката. Видът на препоръчаното лечение се определя от степента на нараняването.

Като първа линия на лечение, вашият медицински специалист може да се опита да върне лакътя ви в нормалното му подравняване чрез процедура, известна като маневра за намаляване. Може да Ви бъдат дадени болкоуспокояващи или седативи, преди да се направи маневрата за намаляване.

Ако костите на лакътя ви могат да бъдат наместени и пренастроени ръчно, ще бъдете изпратен у дома с ръка в шина или прашка. Това ще запази ръката ви неподвижна, така че лакътят да има шанс да заздравее. Шините могат да се носят от 1 до 3 седмици.

Ако дислокацията е тежка или придружена от други наранявания, като костни фрактури или разкъсани връзки, може да се наложи операция на лакътя. Вашият медицински специалист ще обсъди с вас възможностите за операция.

Възстановяване

През първите дни на възстановяване можете да използвате лед върху лакътя си, за да намалите подуването. Поставете пакет с лед или студен компрес върху ставата за 10 до 20 минути на всеки 1 до 2 часа през първите 3 дни.

Повдигането на лакътя също може да помогне за намаляване на подуването.

Обсъдете употребата на противовъзпалителни лекарства с Вашия лекар. Тези лекарства могат да помогнат за облекчаване на подуване, възпаление и дискомфорт.

Физическата терапия ще бъде важна част от вашето възстановяване. Упражненията за лесно движение могат да ви помогнат да си възвърнете обхвата на движение, както и да укрепите лакътя. Обсъдете вашите възможности за физическа терапия с вашия лекар.

Твърде много движение след изкълчване може да доведе до повторно изкълчване, но твърде малкото движение може да доведе до скованост на лакътя. Ето защо е важно да работите с лекар и физиотерапевт като част от вашето възстановяване.

Може да почувствате болка или дискомфорт в различни точки по време на процеса на възстановяване. Ако е така, попитайте Вашия лекар дали препоръчва лекарства за болка без рецепта или с рецепта.

Често задавани въпроси

Сериозно ли е изкълчването на лакътя?

Изкълчените лакти се считат за спешни медицински случаи. Въпреки че не представлява заплаха за живота, некоригираната дислокация на лакътя може значително да попречи на способността ви да функционирате и да причини значителна, продължаваща болка.

Може ли изкълчен лакът да се излекува без лечение?

В някои случаи костите в изкълчен лакът може да се „оправят“ сами и да се върнат в правилното си положение. Въпреки това могат да възникнат бъдещи размествания. Ако смятате, че сте имали луксация, която се е оправила от само себе си, посетете вашия медицински специалист, за да избегнете бъдещи проблеми със ставата.

След колко време мога да се върна към обичайните си дейности?

Лечебният процес варира в зависимост от индивида. Вашата възраст, цялостно здравословно състояние и тежестта на нараняването ще играят роля. Най-добрият начин да се върнете към дейностите, които харесвате, е като следвате инструкциите на Вашия лекар. Уверете се, че сте в крак с физическата терапия толкова дълго, колкото е предписано, или по-дълго.

Outlook

Повечето хора, които имат изкълчени лакти, се възстановяват напълно, въпреки че може да имате трайна скованост или намален обхват на движение. Частичните луксации на лакътя обикновено зарастват напълно с течение на времето. Така и много пълни луксации на лакътя.

Ако сте имали сложно нараняване, което изисква обширно хирургично лечение, лакътят ви може да не възвърне пълния си обхват на движение. Повечето хора обаче са в състояние да функционират нормално, дори и с по-малка подвижност на ръцете.

Ако операцията не е в състояние напълно да подреди костите в ставата, може да имате повишен риск от артрит в лакътя по-късно. Продължаващите интервенции, включително физическа терапия, могат да бъдат много полезни за облекчаване на дискомфорта от артрит на лакътя.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss