Какво трябва да знаете за болките в кръста след автомобилна катастрофа

Болката в кръста е често срещан симптом след автомобилна катастрофа. Може да не почувствате болка веднага. Все пак е важно да посетите лекар, за да проверите за сериозни наранявания. Болката трябва да изчезне след няколко седмици, но в някои случаи може да продължи с години.

От 2016 г. до 2020 г. средно около 6,4 милиона инциденти с моторни превозни средства са станали по пътищата на САЩ, според Бюрото по транспорта. Някои от най-често срещаните наранявания от тези сблъсъци, като мускулни разтежения или наранявания на гръбначния мозък, често водят до болки в кръста.

Ако почувствате болка в кръста след автомобилна катастрофа, вашите специфични симптоми ще зависят от нараняването, причиняващо болката. В някои случаи сблъсъкът с моторно превозно средство може да причини връщане на болката в гърба от предишно нараняване или състояние.

Въпреки непосредствената травма, може да отнеме няколко дни, преди да почувствате болка в гърба от автомобилна катастрофа. Важно е да посетите лекар, в случай че има сериозно основно нараняване.

Какво причинява болки в гърба след автомобилна катастрофа?

Автомобилните инциденти могат да причинят болки в гърба по няколко начина. Вашите симптоми ще зависят от вида на нараняването, което имате. Ето някои често срещани наранявания след автомобилна катастрофа:

Травми на меките тъкани

Според изследване от 2023 г. нараняванията на меките тъкани като разтежения и навяхвания са по-чести на врата след сблъсък с моторно превозно средство. Но все още можете да ги изпитате в долната част на гърба. Същото изследване установи, че тези наранявания са повече от 10 пъти по-чести от всяко друго нараняване на лумбалната област (долната част на гърба) от сблъсъци с моторни превозни средства.

Разтягането е разтягане или разкъсване на мускул или сухожилие. Симптомите, които често придружават напрежението, включват:

 • болка в гърба
 • мускулни спазми
 • мускулна слабост
 • възпаление
 • подуване
 • спазми

Навяхването е нараняване на вашите връзки, които са съединителните тъкани, които държат ставите ви на място. Симптомите са подобни на тези при разтягане, но е по-вероятно да видите синини на мястото на нараняване.

Лумбална фрактура

Фрактурите на лумбалния гръбначен стълб са второто най-често срещано нараняване на кръста при автомобилни катастрофи.

Сблъсъкът може да накара тялото ви да се избута напред, докато предпазният колан държи долната част на тялото ви на място. Това може да доведе до фрактура на Chance, известна също като нараняване при флексия и разсейване.

Симптомите на фрактура на Chance включват умерена до силна болка в гърба, която се влошава, когато се движите.

Ако фрактурата засяга вашите нерви или гръбначен мозък, може също да изпитате:

 • проблеми с червата или пикочния мехур
 • изтръпване или изтръпване на крайниците
 • слабост в крайниците

Изпъкнал или дискова херния

В резултат на внезапен удар дискът, който се намира между два прешлена на гръбнака ви, може да изпъкне. Ако изпъкне твърде много, това се нарича дискова херния. Той причинява болки в гърба, като притиска гръбначния ви мозък или близките нерви.

Изследване от 2017г установи, че изпъкналите дискове най-вероятно са резултат от челен сблъсък. Нервната болка от дискова херния е най-честа след сблъсъци със страничен удар. Същото проучване установи, че 76,5% от хората, насочени към клиника за болки в гърба, са имали някакъв вид изместване на лумбалния диск.

Честото шофиране може да ви изложи на по-висок риск от дискова херния дори преди инцидент. Вашите прешлени и дискове са по-уязвими заради вибрациите от двигателя на колата и времето, прекарано в седнало положение. Понякога автомобилна катастрофа може да влоши диска, който вече е бил изпъкнал, но не е причинявал никакви симптоми.

Ако имате изпъкнал или дискова херния, може да изпитате:

 • болка в кръста, която се подобрява след няколко дни
 • изтръпване или мравучкане в крака или ходилото
 • слабост в крака или стъпалото

В редки случаи може да изпитате загуба на контрол върху пикочния мехур. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако го направите.

Какво трябва да направя, ако изпитам болки в гърба след автомобилна катастрофа?

Най-добре е да посетите лекар възможно най-скоро, ако имате болки в гърба след автомобилна катастрофа. Дори и да нямате никакви симптоми на нараняване, помислете за посещение при медицински специалист, който да ви прегледа. Нараняванията може да не са очевидни веднага и болките в гърба може да не започнат няколко дни след сблъсък.

Как да разбера дали нараняването ми в долната част на гърба е сериозно?

Някои симптоми, които придружават болката в гърба, могат да предполагат по-сериозно увреждане на гръбначния стълб. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите някое от следните:

 • болка, която се влошава
 • изтръпване
 • изтръпване
 • слабост
 • промени във функцията на червата или пикочния мехур
Беше ли Ви полезно?

Кога започват симптомите на болки в гърба след автомобилна катастрофа?

Може да не почувствате болка в гърба веднага след автомобилна катастрофа, дори ако има нараняване. Може да отнеме време, за да се развие възпаление от мускулно напрежение или нервна болка от дискова херния.

Автомобилната катастрофа също е стресираща ситуация, която може да предизвика реакцията ви „бий се или бягай“. Това кара тялото ви да отделя адреналин, което може да намали усещането за болка, дори ако имате нараняване.

Какво е лечението на болки в долната част на гърба?

Лечението на болки в кръста зависи от вида на нараняването. Обикновено лекарите започват с консервативни мерки и домашно лечение. Ако имате хронична или продължаваща болка в кръста, те може да обмислят други опции, като операция.

Управление на дома

Лекарят може да препоръча да опитате домашни грижи за 2 до 3 седмици, преди да преминете към други лечения. Опциите за управление на дома включват:

 • болкоуспокояващи без рецепта (OTC), като например:

  • аспирин
  • ацетаминофен (тиленол)
  • напроксен (Aleve)
  • ибупрофен (Advil)
 • локални кремове и пластири със съставка за облекчаване на болката като лидокаин или капсаицин
 • компреси с топлина или лед за намаляване на възпалението

Най-добре е да продължите да се движите и да избягвате почивка в леглото, но избягвайте напрегнати дейности. Можете постепенно да увеличите активността си, докато се чувствате по-добре.

Лечение с рецепта

Ако лекарствата за болка без рецепта не са достатъчни, лекарят може да предпише други лекарства. Опциите включват:

 • облекчаване на болката с рецепта
 • мускулни релаксанти
 • инжекции в тригерна точка
 • стероидни епидурални инжекции
 • лекарства, които влияят на начина, по който тялото ви изпитва болка

хирургия

Лекарят може да препоръча операция, ако имате следното:

 • болка, която сериозно засяга качеството ви на живот
 • слабост или изтръпване на краката
 • промени във функцията на пикочния мехур и червата
 • проблеми при ходене или стоене

Колко дълго продължава болката в долната част на гърба след автомобилна катастрофа?

Болката в гърба обикновено изчезва в рамките на a няколко дни или седмици. Въпреки това, понякога може да продължи дори след успешно лечение на основно нараняване. Ако болката продължава повече от 12 седмици, лекарите наричат ​​това хронична болка в гърба, която може да продължи месеци или години.

Почти една трета от хората с болки в кръста след автомобилна катастрофа все още изпитват болка след 12 месеца. Преглед на изследване от 2020 г. отбелязва, че хората, които изпитват болка в кръста след автомобилна катастрофа, са 2,7 пъти по-склонни от други да изпитват болка в кръста в бъдеще.

Болката в кръста е често срещана след автомобилна катастрофа. Специфичните симптоми ще зависят от вида нараняване, което причинява болката. Важно е лекарят да ви прегледа след автомобилна катастрофа, особено след като болката от нараняване в кръста може да се забави.

Можете да лекувате повечето болки в кръста у дома, но умерената или силна болка в кръста може да изисква лекарства с рецепта или операция. Болката в кръста след автомобилна катастрофа често изчезва за няколко седмици, но симптомите могат да продължат с години при някои хора.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss