Какво трябва да знаете за анатомичния ултразвук

По средата на бременността ви ще изпитате една от любимите ми части от бременността: анатомичното сканиране. Анатомичното сканиране е ултразвук от ниво 2, който обикновено се извършва между 18 и 22 седмици. Освен да разбере пола на вашето бебе (ако искате да знаете), ултразвуковият техник ще направи много измервания на вашето бебе.

Тъй като техникът ще се концентрира върху екрана, той може или не може да ви разкаже през прегледа. Не се страхувайте обаче да задавате въпроси. Намирам, че е най-добре да влезете с идея какво конкретно ще търси техникът и писмен списък с въпроси.

Мозък

Техникът ще оцени пълните с течност пространства в мозъка и формата на малкия мозък, който се намира в задната част на мозъка. Той или тя също така ще може да идентифицира дали има кисти в хороидния сплит, който е тъкан в мозъка, която произвежда цереброспинална течност. Феталните кисти могат да показват повишен риск от хромозомна аномалия; обаче по-голямата част от тези кисти изчезват до 28-та седмица от бременността без ефект върху бебето.

Лице

В зависимост от позиционирането на вашето бебе, техникът може или не може да открие дали вашето бебе има цепнатина на устната. Рядко са в състояние да открият дали има цепнатина на небцето. Според The ​​Cleft Palate Foundation, цепнатините на устната и небцето са четвъртият най-често срещан вроден дефект, засягащ 1 на всеки 600 новородени в САЩ.

Поради броя на оралното здраве и медицинските проблеми, свързани с цепнатина на устната или небцето, екип от лекари и други специалисти ще участват в грижите за вашето бебе след раждането. Ако се установи, че вашето бебе има цепнатина на устната по време на ултразвука, е полезно да се проучат съоръжения, които могат да осигурят медицинското лечение, от което бебето ви ще се нуждае преди раждането.

Сърцето

Вродените сърдечни дефекти са една от водещите причини за вродени дефекти и детска смърт. Пренаталната диагностика може да подготви вас и вашия медицински екип да осигурите на вашето бебе възможно най-добрата медицинска помощ през цялата бременност и след раждането. Ето важните въпроси, които ще искате да зададете на вашия техник:

  • Виждате ли четири камери?
  • Преглеждате ли артериите или изходящите пътища като част от вашето сканиране?
  • Сърцето и стомаха са в правилни позиции? И двата органа трябва да лежат от лявата страна на плода.
  • Нормална ли е сърдечната честота? Нормалният диапазон на сърдечната честота за плода е 120-180 удара в минута.
  • Нормална ли е функцията на сърцето?
  • Мускулът работи ли нормално?
  • Всичко ли е свързано правилно?

Гръбначен стълб

Гръбначният стълб на вашето бебе ще бъде оценен в дългосрочен изглед и в напречно сечение. Техникът ще се увери, че прешлените са подравнени и че кожата покрива гръбначния стълб отзад.

Други основни органи

Сканирането ще оцени също стомаха, коремната стена и диафрагмата на вашето бебе. Сканирането ще определи дали вашето бебе има два бъбрека и дали неговият или нейният пикочен мехур функционира правилно.

Анатомия на мама

Техникът ще разгледа позиционирането на вашата плацента, по-специално ще търси предлежание на плацентата. Пъпната връв ще бъде проверена, за да се установи дали влиза нормално в корема и дали има три съда. Техникът също ще провери дали около бебето има достатъчно околоплодна течност, за да му позволи да се движи свободно на този етап.

Това може да изглежда като много страшна информация, но е по-добре да сте информирани и да участвате в прегледа, вместо напълно неподготвен. Анатомичното сканиране наистина е вълнуващо изследване, при което можете да видите отблизо вашето мъниче, което се движи наоколо. Насладете се на специалния момент!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss