Какво трябва да знаете, ако имате хипертиреоидизъм и искате да кърмите

Ако хипертиреоидизмът, наричан още болестта на Грейвс, се управлява правилно с лекарства, вероятно ще можете да кърмите. Повечето лекарства, използвани за хипертиреоидизъм, са безопасни за бебета по време на кърмене.

Джейми Грил Атлас/Стокси Юнайтед

Хипертиреоидизмът или болестта на Грейвс се появява, когато тялото ви произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза, жлезата с форма на пеперуда в предната част на врата, става свръхактивна.

Хипертиреоидизмът може да доведе до ускоряване на метаболизма ви и симптомите може да включват загуба на тегло, тревожност, ускорен пулс и безсъние.

Ако сте кърмещ родител с хипертиреоидизъм, може да имате няколко въпроса. Може да искате да знаете как състоянието ще се отрази на кърменето и дали вашето лекарство за щитовидната жлеза е безопасно за вашето кърмаче.

Можеш кърмите с хипертиреоидизъма повечето лекарства за щитовидната жлеза са безопасни за приемане по време на кърмене.

Научете повече за признаците и симптомите на хипертиреоидизъм.

Можете ли да кърмите, ако имате хипертиреоидизъм?

Ако имате хипертиреоидизъм, който е диагностициран преди бременност, по време на бременност или след това (след раждане), може да се чудите как състоянието ще повлияе на способността ви да кърмите бебето си. Когато щитовидната ви жлеза не функционира правилно, способността ви да кърмите и да произвеждате мляко може да бъде засегната.

Както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът (неактивна щитовидна жлеза) могат да повлияят на производството на мляко и да причинят недостатъчно или свръхпроизводство на мляко. Но ако хипертиреоидизмът се управлява правилно чрез лекарства, трябва да можете да коригирате всички проблеми с лактацията или снабдяването с мляко, които могат да възникнат.

Насоките на Американската тиреоидна асоциация за лечение на заболявания на щитовидната жлеза по време на бременност и след раждането препоръчват педиатрите да наблюдават внимателно всички бебета на кърмещи родители, които приемат лекарства за хипертиреоидизъм, за да са сигурни, че бебетата имат здрав растеж и развитие.

Кога не трябва да кърмите, ако имате хипертиреоидизъм?

Някои тестове, използвани за диагностициране на хипертиреоидизъм, може да не са безопасни за вашето бебе, ако кърмите. Следните тестове се използват за диагностициране на хипертиреоидизъм.

Ако трябва да имате тест за щитовидната жлеза, който включва радиоактивен йод, докато кърмите, Американската асоциация по щитовидната жлеза препоръчва да спрете кърменето за няколко дни след процедурата.

Ако планирате да продължите да кърмите бебето си след теста за радиоактивен йод, можете да изпомпвате и изхвърляте млякото (често наричано „изпомпване и изхвърляне“) за комфорт и за поддържане на количеството мляко стабилно.

Тест за поглъщане на радиоактивен йод

В допълнение към кръвните изследвания, вашият лекар може да назначи тест за поглъщане на радиоактивен йод, който включва поглъщане на капсула радиоактивен йод и тестване, за да се види колко йод се абсорбира от щитовидната жлеза.

Всеки тест, който включва радиоактивен йод, не е безопасен за кърмаче, според указанията на Американската асоциация за щитовидната жлеза. Ако трябва да направите този тест, докато кърмите, препоръчително е да спрете кърменето за няколко дни след процедурата.

През периода, в който не кърмите, вашето бебе ще трябва да се храни с кърмата, която сте изцедили преди теста за поглъщане на радиоактивен йод. Докато не кърмите, можете да изпомпвате и изцеждате млякото си, така че да нямате спад в количеството мляко. Лекар или медицински специалист ще ви уведоми кога е безопасно да продължите да кърмите.

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания за хипертиреоидизъм са безопасни по време на кърмене. Тези кръвни тестове за хипертиреоидизъм измерват количеството на:

  • тиреоиден стимулиращ хормон (TSH)
  • Т3 и Т4 хормони на щитовидната жлеза
  • тиротропин рецепторни антитела (TRAb)

Можете ли да кърмите, ако приемате лекарства за хипертиреоидизъм?

Две антитироидни лекарства обикновено се използват за лечение на хипертиреоидизъм: пропилтиоурацил (PTU) и метимазол. И двете лекарства се считат за безопасни за употреба по време на кърмене.

PTU често се счита за лекарство на избор при лечение на хипертиреоидизъм по време на кърмене, тъй като количеството PTU екскретираният в кърмата е малък. Дози до 450 милиграма (mg) на ден се считат за безопасни по време на кърмене.

Прием на метимазол докато не е установено, че кърменето оказва влияние върху функцията на щитовидната жлеза или развитието на бебетата. Дози до 20 mg на ден се считат за безопасни, според Американската асоциация на щитовидната жлеза.

Можете ли да кърмите, ако провеждате други лечения за хипертиреоидизъм?

Дефицитът на йод често е свързан с дисфункция на щитовидната жлеза и някои хора с нарушения на щитовидната жлеза обмислят добавяне на йод. Въпреки това, няма конкретни насоки за това колко добавки с йод са безопасни за кърмачетата и твърде много йод всъщност може причиняват влошаване на дисфункцията на щитовидната жлеза.

Американската тиреоидна асоциация препоръчва на бременни и кърмещи родители да приемат не повече от 150 микрограма калиев йодид под формата на добавка, за да избегнат прекомерния йод като цяло по време на кърмене.

Ако кърмите и имате хипертиреоидизъм, може да искате да приемате само количеството йодна добавка, препоръчано от лекар или медицински специалист. Освен това може да искате да внимавате, когато ядете храни, богати на йод, като морски водорасли.

Какво е следродилен хипертиреоидизъм?

Следродилният хипертиреоидизъм възниква, когато хипертиреоидизмът се развие след раждането. Когато това се случи, обикновено се причинява от състояние, наречено „следродилен тиреоидит“.

Следродилният тиреоидит е автоимунно състояние, което се характеризира с възпаление на щитовидната жлеза. Първоначално щитовидната жлеза става свръхактивна и може да доведе до хипертиреоидизъм. По-късно състоянието може да прогресира до хипотиреоидизъм.

Следродилният тиреоидит засяга около 5% от родителите след раждане и често изчезва от само себе си без лечение. Понякога лекарства, като бета-блокери, се използват за подпомагане на контролирането на симптомите по време на фазата на хипертиреоидизъм на следродилния тиреоидит.

Съвети за кърмене, ако имате хипертиреоидизъм

Когато хипертиреоидизмът се контролира с лекарства, кърменето е безопасно. Все пак е важно да наблюдавате бебето си за здравословен растеж, тъй като понякога може да има проблеми с щитовидната жлеза влияят на доставката на мляко.

Ето няколко съвета, за да сте сигурни, че вашето бебе получава достатъчно мляко:

  • При новородените потърсете пет до шест мокри пелени и поне две акащи пелени на ден.
  • Кърмете бебето си 8 до 12 пъти за 24 часа.
  • Предложете да кърмите бебето си винаги, когато е нервно или проявява симптоми на глад (пляскане с устни, смучене на пръсти или притискане).
  • Претегляйте редовно бебето си в кабинета на педиатър.

Често задавани въпроси

Можете ли да кърмите, ако имате нужда от операция за отстраняване на щитовидната жлеза?

Рядко заболяванията на щитовидната жлеза се лекуват чрез отстраняване на щитовидната жлеза (тироидектомия). Анестетиците, използвани по време на операция, се намират в малки количества в кърмата. Според Американското дружество на анестезиолозите трябва да можете да възобновите кърменето след операции като операция за отстраняване на щитовидната жлеза.

Можете ли да приемате бета-блокери, докато кърмите?

Понякога се предписват бета-блокери за контролиране на симптомите на хипертиреоидизъм, като:

  • аритмия (учестен пулс)

  • безпокойство
  • треперене

Някои бета-блокери, като напр метопролол и пропранолол, може да са безопасни по време на кърмене, но не всички бета-блокери се считат за безопасни. Консултирайте се с лекар, за да разберете кои лекарства са най-подходящи за вас.

Как мога да разбера повече за това кои лекарства за хипертиреоидизъм са безопасни по време на кърмене?

Говорете с лекар или педиатър за всяко препоръчано лекарство. Можете също да се консултирате LactMedбаза данни, спонсорирана от Националната библиотека по медицина, която събира най-новите изследвания за това как лекарствата могат да повлияят на кърменето.

Наличието на медицинско състояние като хипертиреоидизъм може да бъде стресиращо, ако сте кърмещ родител, но е възможно да кърмите, ако имате хипертиреоидизъм. Управлението на вашето състояние с правилното лекарство може да ви помогне да осигурите добро количество мляко.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно кърменето и хипертиреоидизма, говорете с вашия акушер-гинеколог, акушерка или консултант по кърмене, който е одобрен от Международния съвет на проверяващите консултанти по кърмене.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss