Какво струва хирургическата загуба на тегло?

PER Images/Stocksy United

Хирургията за отслабване, наричана още бариатрична или метаболитна хирургия, е възможност за лечение на хора със затлъстяване, които са предприели други мерки за отслабване с минимален успех. Процедурата може да помогне на хората значително да намалят теглото си и да подобрят общото си здраве.

Цената на бариатричната хирургия варира в зависимост от вида на операцията, вашето застрахователно покритие и болницата, в която се извършва.

Прочетете, за да научите повече за цената, застрахователното покритие и финансовите планове за хирургична загуба на тегло.

Каква е средната цена на хирургична загуба на тегло или бариатрична хирургия?

Според Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, хирургическата загуба на тегло може да струва $15 000 до $25 000. А 2017 г преглед установи, че средната цена на операцията за отслабване е 14 389 долара.

Ще покрие ли застраховката хирургическа загуба на тегло?

Тъй като затлъстяването излага хората на риск от допълнителни здравословни проблеми, много застрахователни компании покриват бариатрична хирургия, ако отговаряте на изискванията. Може да се наложи да се срещнете с Национални институти по здравеопазване (NIH) критерии за получаване на застрахователно покритие. Някои щати изискват от застрахователните компании да покриват операция за отслабване, ако отговаряте на тези здравни критерии.

Някои застрахователни планове покриват пълните или частични разходи за хирургични процедури за отслабване. Покритието може да варира в зависимост от вашето състояние и причината за операцията. Може да сте отговорни за покриването на определени разходи или процент от операцията.

Въпросите, които да зададете на вашата застрахователна компания, могат да включват:

  • Какъв тип покритие предлага текущият ми план?
  • Какъв тип бариатрични процедури покрива моят план?
  • Какви са критериите за допустимост за операция за отслабване?
  • Каква информация изисква компанията, за да разреши покритие?

Има ли планове за финансиране на хирургична загуба на тегло?

Предлагат се планове за финансиране на хирургична загуба на тегло. Някои опции включват заеми и плащания чрез кредитна компания на трета страна. Някои болници могат да предложат пакетни опции, ако планирате да платите от джоба си.

Скритата цена на затлъстяването

Затлъстяването е свързано с по-високи разходи за живот, включително медицински разходи. Хората със затлъстяване често харчат повече за медицински грижи, лекарства и застраховки. Затлъстяването е свързано с няколко хронични здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и високо кръвно налягане, което може да увеличи разходите за здравеопазване.

Д-р Питър Нау, бариатричен хирург в Университета на Айова, казва: „Въпреки че операцията за отслабване със сигурност не е евтина, много по-скъпо е да не се подложите на операцията, в противен случай застраховката не би платила за нея. Застрахователните компании спестяват пари, тъй като пациентите са по-здрави.

Нау също така отбелязва, че затлъстяването може да намали доходите и производителността. „The [rate of] отсъствието от работа, свързано със затлъстяването, е огромно“, казва той. „Затлъстяването е важна причина за загуба на работа и липса на продуктивност, докато сте на работа.

Освен това, ако човек има диабет тип 2 и сте на 100 единици инсулин и две перорални лекарства, това може да бъде финансово опустошително, в зависимост от това колко трябва да плати от джоба си.

„Въпреки че операцията може да не излекува техния диабет, преминаването от 100 единици инсулин и две перорални лекарства към само едно лекарство може да направи огромна разлика в цената им“, казва Нау.

Успех на хирургическа загуба на тегло

Успеваемост на хирургична загуба на тегло варират в зависимост от вида на операцията. някои проучвания предполагат, че хората губят 15% до 30% от общото си телесно тегло, въпреки че част от него се възстановява.

Изследване от 2017 г предполага, че хората могат да загубят 60% до 70% от наднорменото си тегло.

За да поддържате загуба на тегло, ще трябва да възприемете навици за здравословен начин на живот и да следвате диетата и плана за упражнения, препоръчан от вашия хирург. Голямата загуба на тегло може да повлияе положително на качеството ви на живот и да намали опасенията за здравето. Може да се почувствате по-добре като цяло и да ви е по-лесно да извършвате определени дейности.

„Повече от 95% от хората успешно ще загубят поне половината от допълнителното си телесно тегло и мнозинството ще го поддържат. Числата обаче не определят непременно успеха и това наистина е така за мнозинството от хората,” казва Нау.

„Казвам на моя пациент, че ние не определяме техния успех. Всъщност става въпрос за това, което те смятат за успех“, добавя той. „Това може да е разрешение на клинично състояние като диабет тип 2 или високо кръвно налягане. За други хора това е правене на нещо, независимо дали става дума за качване на това влакче в увеселителен парк, или за качване на самолет.

Как да започнете с хирургическа загуба на тегло

За да започнете с хирургическа загуба на тегло, трябва да направите проучване и да говорите с поне двама хирурзи. Ако можете, помислете за посещение на личен или онлайн семинар, за да научите повече за процеса.

Освен това ще трябва да видите дали отговаряте на критериите за вашето застрахователно покритие. Това може да включва специфичен индекс на телесна маса (ИТМ) и състояния, свързани със затлъстяването.

Проверете кои болници покрива вашият план. Можете също така да разберете дали имате нужда от направление от вашия първичен лекар и да предоставите информация относно медицинската си история. Може също да се наложи да предоставите доказателства, че други методи за отслабване не са били ефективни.

Често задавани въпроси относно хирургическата загуба на тегло

Добра възможност за отслабване ли е операцията?

„Не мисля, че има съмнение, че това е най-добрият вариант за отслабване. Няма доказателства в подкрепа на нещо друго и реалността е, че повечето хора не могат да отслабнат сами. Това не означава, че не се опитват; това означава, че затлъстяването е сложно“, казва Нау.

Medicare плаща ли за операция за отслабване?

Medicare ще покрие операция за отслабване за хора, които отговарят на критериите, които включват ИТМ от 35, едно състояние, свързано със затлъстяване, и неуспешни опити за отслабване.

Medicaid покрива ли операция за отслабване?

Да, Medicaid покрива операция за отслабване.

Кога е необходима хирургична загуба на тегло от медицинска гледна точка?

„Операцията за отслабване не е необходима от медицинска гледна точка в смисъл, че няма да живеете, ако не я направите. Въпреки това, ако хората се борят със затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми и не могат да се справят сами, те трябва да обмислят операция за отслабване като опция“, казва Нау.

Долния ред

Бариатричната хирургия е добър вариант за отслабване за хора, които отговарят на критериите. Ако обмисляте хирургична загуба на тегло, трябва да помислите върху много фактори, свързани с разходите. Ако имате застраховка, ще искате да разберете какво покрива вашият план и да видите дали сте кандидат.

За да научите повече, говорете с поне двама бариатрични хирурзи и посетете личен или онлайн семинар. С много информация ще можете да вземете най-доброто решение за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss