Какво родителите трябва да знаят за терапията с азотен оксид в NICU

Терапията с азотен оксид е ефективен, одобрен от FDA метод за лечение на състояния като хипоксична респираторна недостатъчност с белодробна хипертония при новородени на възраст 34 седмици и по-големи.

новородено в NICU с терапия с азотен оксид
Фотография на Джил Леман/Гети изображения

Новородени с респираторни заболявания като хипоксична респираторна недостатъчност с белодробна хипертония често получават терапия с азотен оксид. Новороденото вдишва лечението чрез вентилатор, машина, която помага на бебето да диша.

Терапията с азотен оксид е ефективен и с нисък риск начин за отваряне на кръвоносните съдове в белите дробове и подобряване на нивата на кислород.

В тази статия разглеждаме внимателно терапията с азотен оксид, защо новороденото може да се нуждае от нея, как се прилага лечението, ползите от него, възможните рискове и кога терапията с азотен оксид трябва да се избягва.

Защо някои новородени се нуждаят от терапия с азотен оксид?

Терапията с азотен оксид се използва, за да помогне на доносени (или почти доносени) новородени със специфични респираторни заболявания да дишат по-лесно. Лечението се състои в даване на новородени за инхалиране на азотен оксид (NO), вещество, което често се използва за отваряне или разширяване на кръвоносните съдове в белите дробове (белодробен вазодилататор).

Инхалаторни белодробни вазодилататори се използват предимно за лечение на белодробна хипертония и е доказано, че подобряват оксигенацията, намаляват възпалението и предпазват клетките от увреждане. Те отварят кръвоносните съдове в белите дробове, така че кислородът да тече по-лесно.

През 1999 г. и отново през 2019 г. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри терапията с азотен оксид за употреба при новородени на възраст 34 седмици или по-големи с хипоксична респираторна недостатъчност, свързана с белодробна хипертония.

Това лечение има за цел да подобри нивата на кислород при кърмачета, страдащи от тези състояния, и да намали терапията с екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO).

Ето какво трябва да знаете за двете състояния, за лечение на които се използва терапия с азотен оксид при новородени:

Персистираща белодробна хипертония

Постоянната белодробна хипертония е животозастрашаващо състояние, при което белите дробове на новороденото не работят правилно. В резултат на това бебето не получава достатъчно кислород.

Хипоксична дихателна недостатъчност

Хипоксичната респираторна недостатъчност (HRF) при новородени е a сериозно респираторно заболяване характеризиращ се с липса на достатъчно кислород в кръвта поради проблеми с дихателната система.

Как се провежда терапията с азотен оксид при новородени?

Преди да получите терапия с азотен оксид, медицинският екип на вашето новородено ще се увери, че вашето бебе е добър кандидат. Това може да включва извършване на различни тестове на вашето бебе, като ехокардиограма, за да се изключат специфични сърдечни заболявания.

Азотният оксид се доставя на новородено чрез вентилационна система. Вентилаторът е прикрепен към резервоар с азотен оксид. В трахеята на бебето внимателно се поставя малка тръба, която доставя азотния оксид в белите дробове.

Препоръчителната доза за терапия с азотен оксид е 20 ppm. Лечението продължава максимум 2 седмици до подобряване на състоянието на новороденото.

По това време а започва период на отбиване, при което постепенно се намалява дозата на азотния оксид. Тъй като новороденото се отбива от азотен оксид, състоянието му се наблюдава непрекъснато, за да се гарантира, че получава достатъчно кислород.

Какви са ползите от терапията с азотен оксид при новородени?

Терапията с азотен оксид за новородени се оказа ефективен и бърз начин за лечение на белодробна хипертония и хипоксична дихателна недостатъчност.

Лечението е сравнително лесно за прилагане и неговите ефекти и продължителност на употреба обикновено са предвидими. Най-важното е, че неговите ефекти са ограничени до белите дробове, тъй като азотният оксид обикновено не засяга другите органи в тялото.

Едно значително предимство на азотния оксид е, че може да намали необходимостта от други, по-инвазивни и рискови лечения, като екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO). Освен това е доказано, че терапията с азотен оксид намалява риска от новородено развитие на хронично белодробно заболяване след белодробна хипертония и хипоксична дихателна недостатъчност.

Има ли новородени, които не трябва да имат терапия с азотен оксид?

Въпреки че повечето бебета са добри кандидати за терапия с азотен оксид, бебета със специфични състояния не трябва да получават лечение. Противопоказанията за терапия с азотен оксид включват:

 • вродено сърдечно заболяване (особено с шънт отдясно наляво)
 • сериозни случаи на левокамерна дисфункция
 • вродено цианотично сърдечно заболяване

Какво да попитате Вашия лекар

Да чуете, че вашето бебе се нуждае от терапия с азотен оксид, може да бъде страшно, особено ако не сте чували за терапията и не сте сигурни за рисковете. Терапията с азотен оксид се използва от много години и се счита за безопасна. Все пак е естествено да имате въпроси относно това как работи или какво да очаквате.

Въпроси към Вашия лекар

Някои въпроси, които можете да зададете на медицинския екип на вашето бебе, включват:

 • Какви тестове ще бъдат направени преди терапията с азотен оксид?
 • Колко време ще е необходима терапията?
 • Мога ли да остана с бебето си, докато получава терапия с азотен оксид?
 • Какви нежелани реакции може да изпита моето бебе?
 • Колко време ще отнеме процесът на отбиване?
 • Какво се случва, ако терапията с азотен оксид не работи?
Беше ли Ви полезно?

Какви са усложненията или рисковете от терапията с азотен оксид при новородени?

Терапията с азотен оксид обикновено се понася добре при новородени, особено ако максималната препоръчвана доза от 20 ppm за 14 дни се спазва. Все пак някои бебета са чувствителни дори към малки дози азотен оксид и могат да изпитат токсичност.

Усложнения на терапията с азотен оксид може да включва:

 • повишени усложнения при сърдечна недостатъчност
 • белодробен вазоспазъм (стеснение на белодробните артерии)

 • хипотония (ниско кръвно налягане)
 • метхемоглобинемия (сериозно заболяване на кръвта)

Често задавани въпроси

Какво причинява белодробна хипертония при кърмачета?

Белодробна хипертония може да възникне поради белодробни заболявания като пневмония или респираторен дистрес синдром (RDS). Може да възникне и поради рискови фактори при раждащия родител като прееклампсия и диабет.

Вродени състояния на новородени като транспониране на големи артерии (TGA) или вродена диафрагмална херния (CDH) също повишават риска.

Колко често е хипоксичната респираторна недостатъчност (HRF)?

Въздействия на HRF около 2% от всички новородени и представлява почти 33% от всички детски смъртни случаи.

Защо не се препоръчва рязко отбиване от терапия с азотен оксид?

Внезапно отбиване от терапията с азотен оксид може да намали оксигенацията твърде бързо и може да причини връщане на белодробната хипертония.

За вкъщи

Понякога новородените имат проблеми с дишането след раждането и се нуждаят от помощ. Въпреки че азотният оксид е одобрено от FDA лечение, което се използва от десетилетия за подпомагане на респираторни проблеми при новородени, обичайно е родителите да имат притеснения относно употребата му.

Ако имате допълнителни въпроси относно това лечение, свържете се със здравния екип на вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss