Какво причинява сърбеж на веждите?

Сърбящи вежди

Сърбянето на веждите обикновено не е причина за безпокойство и може да е временно дразнене, което преминава от само себе си.

Но ако забележите, че веждите ви често сърбят или ако сърбежът не изчезне, е добра идея да започнете да проследявате симптомите си. Воденето на бележки за това кога ви сърбят веждите може да ви помогне да разберете причината.

Повечето от състоянията, които водят до сърбеж на веждите, не са много опасни. Те не трябва да засягат зрението, ако са добре контролирани.

Някои състояния са лесни за лечение у дома. Други изискват пътуване до лекарския кабинет или продължаващо лечение.

Но какъвто и да е случаят, не пренебрегвайте сърбящите вежди, ако те пречат на качеството ви на живот. Може лесно да се намери облекчение.

Има ли други симптоми?

Преди да се обадите на Вашия лекар, попитайте се дали имате някакви други симптоми, които придружават сърбящите ви вежди. Помислете дали сте забелязали:

 • лющеща се кожа
 • зачервяване
 • подутини
 • изгаряне
 • болка
 • ужилване
 • подобни симптоми на всяка друга част на тялото ви

Също така имайте предвид, ако имате анамнеза за кожни заболявания, които причиняват сърбеж или дразнене на други части на тялото ви. Вашите сърбящи вежди може да не са свързани, но някои състояния могат да се развият в различни части на тялото.

Какво причинява сърбеж на веждите?

Ако редовно изпитвате сърбеж на веждите, може да има конкретна причина. Честите причини за сърбеж на веждите включват следното.

Епилация и други козметични услуги

Козметични процедури като кола маска, скубане и резба могат да раздразнят деликатната кожа около веждите ви. Обикновено подутините и сърбежът са леки и изчезват за няколко дни. Ако симптомите продължават, може да имате повърхностна кожна инфекция.

Вашият лекар може да ви помогне да определите дали областта на веждите ви е заразена, заедно с най-добрия курс на лечение. В някои случаи лека инфекция в тази област може да бъде безопасно лекувана с продукти без рецепта (OTC).

Себореен дерматит

Това състояние е тясно свързано с пърхота. Често засяга скалпа, но може също да причини сърбеж, лющещи се вежди или кожни проблеми в други мазни зони. Себорейният дерматит може да причини леко зачервяване на кожата.

Конкретната причина за тези кожни проблеми не е напълно разбрана. Може да е резултат от дрожди, възпалителна реакция или промяна в сезоните. Състоянието има тенденция да се влошава през зимата и началото на пролетта. Обикновено трябва да се управлява с многократни лечения. Това състояние не е заразно.

Псориазис

Ако имате псориазис на лицето, той може да засегне веждите ви заедно с челото, линията на косата и кожата между носа и горната устна. Заедно със сърбежа може да забележите следното на други части на тялото си:

 • везни
 • болезненост
 • зачервяване
 • петна от дразнене

Това състояние често е хронично и може да изисква непрекъснато лечение, но не е заразно.

Кожни паразити

Въпреки че не е често срещано в Съединените щати, паразити като акари и въшки могат да живеят в областта на веждите и да причинят сърбеж. Въшките, например, могат да живеят по тялото като яйца, нимфи ​​и възрастни. Възрастните се хранят с човешка кръв няколко пъти на ден.

Сърбежът идва от алергична реакция към ухапвания. Може също да забележите сърбеж или усещане за пълзене по скалпа, ако имате въшки.

Тези състояния често са заразни, особено за други хора с коса, подобна на вашата.

Херпес зостер и други вируси

Вируси като херпес зостер могат да причинят локализирани обриви по различни части на тялото. Друго име на херпес зостер е херпес зостер. Въпреки че е необичайно херпес зостер да започне от веждите, това е възможно. Нарича се офталмикус на херпес зостер.

Състоянието може да започне като обикновен сърбеж и да прогресира в продължение на дни до парене или изтръпване и след това до пълен обрив. Херпес зостер офталмикус трябва да се лекува незабавно. Обривът може да продължи от две до шест седмици.

Контактът с отворените мехури на херпес зостер ще причини предаване на болестта от един човек на друг. Херпес зостер обикновено засяга:

 • възрастни хора
 • хора, които са болни
 • хора, които са подложени на значителен стрес
 • хора, които са лишени от сън

Може да бъде заразно за хора, които все още не са имунизирани срещу варицела. Контактът кожа до кожа с отворените мехури на херпес зостер може да позволи разпространението му.

Диабет

Лошо контролираният диабет тип 1 и тип 2 може да създаде кожни проблеми и сърбеж в различни части на тялото ви, включително веждите. Това често е така, защото постоянно повишените кръвни захари могат да потиснат имунната ви система.

Поради това могат да се развият гъбични или бактериални кожни инфекции.

невропатия

Това състояние е нервна дисфункция, която понякога се среща при хора, които имат лошо контролиран диабет. При това състояние може да почувствате сърбеж, но да откриете, че разчесването не носи облекчение или само временно облекчение.

Някои хора, които сърбят от невропатия, надраскват до точката на самонараняване.

Кога да видите Вашия лекар

Ако дискомфортът ви продължава, помислете за записан час, за да говорите с Вашия лекар. Вашето посещение вероятно ще включва физически преглед и разговор за вашите симптоми. Ако следите симптомите си, донесете на Вашия лекар всички бележки, които може да са полезни.

Вашият лекар може да ви зададе следните въпроси:

 • Кога започнаха вашите симптоми?
 • Колко силен е сърбежът? Пречи ли на ежедневието?
 • Какви домашни лечения сте опитвали за този проблем?
 • Изглежда ли помага нещо?
 • Влошава ли нещо симптомите ви?
 • Какви лекарства, витамини и добавки приемате?
 • Били ли сте болни скоро?
 • Били ли сте под по-голям стрес напоследък?
 • Какъв беше графикът ви за сън?

Започнете с посещение при Вашия лекар за първична медицинска помощ. Ако проблемът се нуждае от целенасочено внимание, те могат да ви насочат към дерматолог или друг специалист за оценка и лечение.

Как да се лекува сърбеж на веждите

Лечението на сърбящите ви вежди зависи от основната причина. Ако сърбежът е резултат от леко дразнене, Вашият лекар може да Ви помоли да опитате различни лекарства без рецепта, преди да Ви предпише рецепта.

Ако имате състояние на кожата, което изисква повече внимание, има различни лечения, които могат да ви помогнат.

Лечение на себореен дерматит

Противогъбичните средства или антибиотиците, независимо дали са извънборсови лекарства или лекарства с рецепта, могат да бъдат много ефективни при лечение на себореен дерматит и пърхот. Тези лекарства често се прилагат локално под формата на крем или дори шампоан.

Понякога се прилага в комбинация с локален стероиден крем. Тази комбинация от лечения обикновено е много ефективна срещу себореен дерматит. Може да са необходими биологични лекарства или светлинна терапия, ако вашият себореен дерматит е тежък.

Пазарувайте за локално лечение на себореен дерматит.

Лечение на псориазис

Вашият лекар може да предпише локални стероиди за лечение на симптомите на псориазис. Кожата на лицето е много чувствителна, така че винаги следвайте инструкциите и незабавно съобщавайте за всички влошаващи се симптоми. Опитайте се да използвате кремове и мехлеми пестеливо, защото те могат да раздразнят очите ви.

Псориазисът може да избухне в отговор на различни тригери. Опитайте се да следите нивото на стреса си и да наблюдавате какво ядете, тъй като псориазисът може да бъде предизвикан както от стрес, така и от определени храни.

Някои лекарства могат да предизвикат псориазис, така че трябва да говорите с Вашия лекар, за да видите дали можете да използвате по-безопасни алтернативи като заместител. Подобно на себореен дерматит, ако Вашият псориазис е тежък, Вашият лекар може да го лекува с перорални/локални противогъбични средства, перорални/локални стероиди, биологични средства или светлинна терапия.

Пазарувайте локални лечения за псориазис.

Лечение на реакции към козметични услуги

Ако дразнене или възпаление от кола маска или друга козметична услуга причиняват сърбеж на веждите, може да успеете да облекчите симптомите си у дома. Бъдете внимателни, ако прилагате някакъв извънборсов продукт или домашен лек близо до очите си.

Нежното прилагане на лед може да помогне за намаляване на възпалението и да охлади зоната. Не забравяйте да увиете леда в кърпа или мека кърпа, за да защитите деликатната зона около очите си. Ако търсите локален домашен лек, гелът от алое вера е безопасен избор за повечето хора.

Пазарувайте гел от алое вера.

Ако смятате, че сърбящите ви вежди са резултат от козметична услуга, която сте получили в салон, уведомете персонала на салона. Те може да са в състояние да ви кажат дали други клиенти също са имали реакция в миналото.

Ако отидете на друга среща, те може да са наясно с други продукти, които могат да работят по-добре за кожата ви.

Лечение на въшки

Най-честият начин, по който хората се заразяват с въшки, е чрез директен контакт със заразен човек. Трябва да избягвате споделянето на следното, за да предотвратите заразяването или разпространението на въшки:

 • спално бельо
 • шапки
 • шалове
 • четки
 • други лични вещи, които могат да влязат в контакт с главата ви

Ако все пак имате въшки, трябва да лекувате състоянието. Обикновено можете да лекувате въшки у дома, като използвате OTC продукти, които съдържат 1% перметрин лосион. Можете също да използвате продукти, които съдържат смес от пиретрин и пиперонил бутоксид.

Вашият лекар може да предпише лосиони и шампоани за лечение на въшки. Например, Вашият лекар може да Ви предпише продукт, съдържащ съставки като бензилов алкохол, ивермектин или малатион. Забележка: Важно е никога да не комбинирате различни лекарства против въшки.

Ако опитате продукт два до три пъти и той не работи, говорете с Вашия лекар. Може да се наложи да опитате друго лекарство.

Лечение на херпес зостер

Няма лек за херпес зостер. Лечението се фокусира върху намаляване на риска от усложнения и облекчаване на дискомфорта. Вашият лекар ще предпише антивирусни лекарства, за да овладее вируса. Предлагат се различни от следните лечения за лечение на болката:

 • кремове
 • обезболяващи агенти
 • кортикостероиди
 • анестетици

Случаите на херпес зостер обикновено продължават между две и шест седмици. Повечето хора имат само едно огнище на херпес зостер, но може да се повтори два или повече пъти. Ако сте на възраст над 60 години, трябва да се ваксинирате срещу херпес зостер.

Лечение на други причини

Ако причината за вашия сърбеж не е ясна, Вашият лекар ще вземе предвид всички съществуващи състояния. Важно е да се намери причината за сърбежа. Това помага да се определи най-добрият курс на лечение.

Каква е перспективата?

В повечето случаи симптомите Ви трябва да се подобрят с лечението. Колко време отнема лечението, зависи от причината. Например, сърбящите вежди могат да бъдат по-дълготрайно състояние, което изисква дългосрочно лечение, ако имате псориазис.

Говорете с Вашия лекар, ако не чувствате, че симптомите Ви се подобряват. Може да успеете да преминете към друго лекарство. Може също да получите различна диагноза, ако са се появили нови симптоми след последната ви среща.

Въпреки че сърбящите вежди обикновено не са симптом на сериозно медицинско състояние, те със сигурност могат да бъдат източник на дразнене, особено ако състоянието се повтори.

Говорете с Вашия лекар, ако сърбежите на веждите засягат качеството Ви на живот. Ако симптомите, които изпитвате, са свързани с основно медицинско състояние, Вашият лекар може да работи с Вас, за да създаде план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss