Какво причинява зачервяване около очите на детето ми и как мога да се отърва от него?

Бебето търка раздразнено око
Ерик Одрас/Гети Имиджис

Ако вашето сладко бебе има зачервяване около очите, но не е плакало, вероятно се чудите какво го причинява – и колко трябва да се притеснявате.

Нека да разгледаме какво може да се случи.

Възможни причини за зачервяване около очите на вашето бебе

Триене

Кожата около очите е може би най-деликатната кожа на тялото. (Да, това е първото място, където ще забележим фини бръчки по-късно в живота точно поради тази причина.) Ако детето ви е търкало очите си, зоната лесно ще се зачерви.

Триенето – само по себе си – всъщност не е причина за безпокойство, освен ако това, което кара вашето бебе да трие, не е по-сериозно. (Имайте предвид, че пръсти + очи = рецепта за инфекции.)

Но ако това е просто сънливо поведение, което вашето новородено е хванало, можете да опитате с капаци за ръце, за да го предотвратите, или да изчакате да се разреши от само себе си.

Дразнещи

Дразнителите са вещества, които нараняват очите, кожата или дихателните пътища по някакъв начин. Можете да разделите дразнителите на вътрешни и външни. Вътрешните дразнители включват:

 • цигарен дим
 • парфюми
 • слънцезащитен крем
 • сапуни

Външните дразнители включват:

 • дим
 • изпарения
 • химически пари
 • хлор във водата в басейна
 • смог

Дразнителите обикновено причиняват локализирано зачервяване, което отзвучава, след като бебето ви бъде извадено от зоната, където съществува дразнителят, или дразнителят се отстрани от дома ви.

алергии

Алергиите се случват, когато очите ни (или друга част от тялото ни) реагират на алерген. Алергенът обикновено е безвредно вещество, което предизвиква имунен отговор при хора, които са чувствителни към алергена.

Честите алергени включват:

 • прахови акари
 • мухъл
 • парфюм в козметика и лосиони
 • лекарства
 • храни
 • пърхот от домашни любимци
 • прашец от дървета, растения, треви и плевели
 • отрова от насекоми

Ако детето ви има чувствителност и срещне алерген, очите му може да произвеждат хистамин за борба с алергена. В резултат на това клепачите и конюнктивата им (тъканта, която покрива бялата част на окото и вътрешната част на клепачите) стават червени, подути и сърбящи.

Вероятно ще забележите също, че очите на детето ви са насълзени от излишни сълзи. Може да настъпи порочен кръг: Те търкат очите си, за да облекчат сърбежа и паренето, но действието на триене дразни очите им допълнително и зачервяването се увеличава.

Докато някои от тези алергени (като прахови акари и пърхот на домашни любимци) съществуват през цялата година, други са сезонни. Ако детето ви е алергично към цветен прашец, ще забележите червените му очи, когато броят на полените е висок.

Децата с очни алергии често имат и назални алергии. Да, това е двоен проблем. Ако подозирате, че зачервяването около очите на детето ви е алергична реакция, проверете дали то киха прекомерно или има запушен нос.

Понякога, ако алергична реакция се случва достатъчно често, мастоцитите на вашето дете могат да станат свръхчувствителни.

Мислете за мастните клетки като за първата защитна линия на тялото ви срещу нашественици. Когато мастоцитите в окото станат свръхчувствителни, те отделят хистамин, дори ако алергенът не влезе в директен контакт с окото.

Очните алергии се наричат ​​още алергичен конюнктивит.

Инфекции

Очната инфекция се случва, когато вируси или бактерии навлязат в областта на очите. Важно е да знаете разликата, тъй като бактериалният конюнктивит се нуждае от антибиотично лечение.

Вирусен конюнктивит

Това се нарича още розово око, въпреки че розовото око може да бъде вирусно или бактериално. Децата с настинка често развиват вирусни очни инфекции. Симптомите включват:

 • червени, подпухнали клепачи
 • червено в бялата част на окото
 • влажни очи

Бактериален конюнктивит

Това е по-сериозно от вирусния конюнктивит. Ще забележите същите симптоми като тези, които забелязвате при вирусна очна инфекция. Симптомите също включват:

 • лепкаво жълто течение от окото
 • мигли и клепачи, които могат да се слепят от течението

Конюнктивит при новородени

Зачервяването в областта на очите на новородено може да бъде причинено от запушен слъзен канал, дразнене или инфекция. Конюнктивитът при новородени може да бъде сериозен, така че говорете с вашия педиатър веднага.

Sye

​Ямчето (наричано още hordeolum) е болезнена, червена подутина на клепача. Ямек се получава, когато косменият фоликул, мастната жлеза или потната жлеза се заразят. Симптомите включват:

 • болезнена, червена подутина на клепача
 • зачервяване на клепача
 • нежност и подуване около окото

Периорбитален целулит

Ако зоната около окото на вашето дете е наранена или ако детето ви има инфекция на синусите, то може да развие периорбитален целулит. Това е бактериална инфекция на клепачите и кожата около тях. Ще забележите, че клепачите на детето ви са много червени и подути.

Това е сериозно състояние и се нуждае от незабавно лечение.

Какво да правите у дома, ако вашето бебе или малко дете има зачервяване около очите

Ако детето ви има зачервяване около очите, можете да започнете лечение у дома. Въпреки това, ако детето ви е новородено или подозирате целулит, незабавно потърсете медицинска помощ.

Дразнещи

Ако можете, определете кой дразнител засяга детето ви. Опитайте друга марка сапун, шампоан и препарат за пране.

алергии

Очните алергии обикновено идват с по-широк спектър от симптоми, които също засягат носните и дихателните пътища. Водете дневник, за да проследявате какво може да причини алергичната реакция.

Ето някои области за изследване:

 • Какво е в дневното меню на вашето бебе?
 • Свързана ли е алергичната реакция със сезона?
 • Случва ли се в дневните грижи? Или всеки път, когато посещавате конкретен член на семейството или приятел?
 • Свързана ли е алергията с животни?
 • Хранителните алергии, като тези към мляко, пшеница или яйца, протичат ли във вашето семейство?

Очни инфекции

Вирусен конюнктивит

Погрижете се за вирусен конюнктивит, като изплакнете очите често с топла вода. Използвайте чиста памучна топка за всяко око. Измийте ръцете си преди и след всяко почистване.

Ако кърмите, можете да опитате да капнете малко от млякото си в ъгъла на окото. Човешкото мляко съдържа много лечебни свойства.

Антибиотиците няма да помогнат при вирусна инфекция на очите. Очаквайте зачервяването да продължи между 4 и 7 дни.

Бактериален конюнктивит

Лепкаво жълто течение показва бактериална инфекция. Можете да използвате топла вода и мляко, за да поддържате зоната чиста и да осигурите известно облекчение, но ще трябва да говорите с лекар за антибиотични капки за очи или крем за очи за борба с инфекцията.

Конюнктивит при новородени

Новородените със зачервяване в или около окото се нуждаят от незабавна медицинска помощ.

Ако зачервяването е от запушен слъзен канал, можете леко да масажирате отвора на канала и под долния клепач, за да му помогнете да се отвори.

Понякога антимикробните капки за очи, които се дават на вашето бебе веднага след раждането, могат да раздразнят очите. Това леко зачервяване трябва да изчезне в рамките на 24 до 36 часа.

Инфекцията може да се случи, когато вируси или бактерии в родовия канал преминат от майката към бебето.

Sye

Използвайте топъл компрес три до четири пъти на ден, за да облекчите дискомфорта и да намалите зачервяването. Ако кърмите, използвайте и няколко капки от млякото си.

Кога да говорите с вашия педиатър

Заведете бебето си на педиатър, ако не забележите подобрение въпреки домашните лечения. Вземете дневника си със себе си, за да може лекарят да ви помогне да проследите всички възможни причини.

Не забравяйте да кажете на педиатъра си за всякакви алергии към мляко, яйца или глутен, които се срещат във вашето семейство.

Какво може да направи Вашият лекар

Ако вашето новородено има бактериална инфекция, в зависимост от тежестта, вашият педиатър ще предпише:

 • локално лечение, като капки за очи или мехлем (най-често)
 • перорални антибиотици (по-рядко)
 • интравенозни антибиотици (много рядко)

Ако слъзният канал на вашето бебе е запушен, вашият педиатър може да ви покаже как да масажирате зоната на канала, за да помогнете да се отвори.

Слъзните канали обикновено се отварят сами. Въпреки това, ако каналът не се отвори, докато детето ви навърши 1-годишна възраст, може да се наложи проста операция.

Ако вашето малко дете има бактериален конюнктивит, вашият педиатър ще предпише антибиотици.

Долния ред

Всеки път, когато малкото ви се случи нещо, може да се притеснявате. Но докато зачервяването около очите може да притеснява вас и вашето бебе, обикновено е лесно да се справите.

Просто не забравяйте да се обадите на лекаря, ако има изпускане или ако проблемът не се е подобрил след няколко дни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss