Какво причинява екзокринна панкреатична недостатъчност?

Вашият панкреас играе важна роля във вашата храносмилателна система. Неговата работа е да произвежда и освобождава ензими, които помагат на храносмилателната ви система да разгражда храната и да абсорбира хранителните вещества.

Екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI) се развива, когато панкреасът ви не произвежда или доставя достатъчно от тези ензими. Този недостиг на ензими затруднява тялото ви да преобразува храната във форми, които храносмилателната ви система може да използва.

В тази статия ще разгледаме някои от симптомите на EPI, както и причините и превенцията.

Какви са симптомите на EPI?

Симптомите на EPI стават най-забележими, когато производството на ензима, отговорен за разграждането на мазнините, спадне до 5 до 10 процента от нормалното.

Когато това се случи, може да изпитате:

  • отслабване
  • диария
  • мастни и мазни изпражнения
  • симптоми, свързани с недохранване

Какво причинява EPI?

EPI се появява, когато панкреасът ви спре да освобождава достатъчно ензими, за да поддържа нормалното храносмилане.

Има различни състояния или събития, които могат да увредят панкреаса ви и да доведат до EPI. Някои от тях, като панкреатит, причиняват EPI, като увреждат директно клетките на панкреаса, които произвеждат храносмилателни ензими.

Хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпаление на панкреаса, което не изчезва с течение на времето. Тази форма на панкреатит е най-честата причина за EPI при възрастни.

Продължаващото възпаление на панкреаса уврежда клетките, които произвеждат храносмилателни ензими. Ето защо повечето хора с продължаващ панкреатит също развиват екзокринна недостатъчност.

Остър панкреатит

В сравнение с хроничния панкреатит, EPI е много по-рядко срещан при панкреатит, който идва и си отива за кратки периоди от време. Нелекуваният остър панкреатит може да се превърне в хронична форма с течение на времето, увеличавайки шансовете ви за развитие на EPI.

Автоимунен панкреатит

Това е вид продължаващ панкреатит, който се появява, когато имунната ви система атакува панкреаса ви. Стероидното лечение може да помогне на хората с автоимунен панкреатит да видят подобрено производство на ензими.

Диабет

Хората с диабет често развиват EPI. Изследователите не разбират напълно тази връзка, но вероятно е свързана с хормоналния дисбаланс, който панкреасът ви изпитва по време на диабет.

Хирургия

EPI е често срещан страничен ефект от операция на храносмилателния тракт или панкреаса. Според редица изследвания на стомашната хирургия, до 80 процента от хора, които са имали операция на панкреаса, стомаха или горната част на тънките черва, ще развият EPI.

Когато хирург отстрани целия или част от панкреаса ви, той може да произведе по-малки количества ензими. Операциите на стомаха, червата и панкреаса също могат да доведат до EPI чрез промяна на начина, по който храносмилателната ви система се вписва заедно.

Например премахване на част от стомахаможе да наруши чревните рефлекси, необходими за пълното смесване на хранителните вещества с панкреасните ензими.

Генетични състояния

Кистозната фиброза е наследствено заболяване, което кара тялото да произвежда дебел слой слуз. Тази слуз се придържа към белите дробове, храносмилателната система и други органи.

Синдромът на Shwachman-Diamond е много рядко, наследствено състояние, което засяга костите, костния мозък и панкреаса. Хората с това състояние обикновено изпитват EPI в ранна детска възраст. Функцията на панкреаса може да се подобри при децата, докато узряват.

Цьолиакия

Цьолиакията е свързана с невъзможност за усвояване на глутен. Заболяването засяга около 1% от възрастните американци.

Понякога хората, които спазват диета без глутен, все още имат симптоми, като продължаваща диария. В този случай симптомите могат да бъдат причинени от EPI, който е свързан с цьолиакия.

Рак на панкреаса

EPI е усложнение на рак на панкреаса. Процесът на ракови клетки, заместващи панкреасните клетки, може да доведе до EPI.Туморът може също да блокира навлизането на ензими в храносмилателния тракт. EPI също е усложнение на операцията за лечение на рак на панкреаса.

Възпалителни заболявания на червата

Болестта на Крон и улцерозният колит са и двете възпалителни заболявания на червата, които карат имунната ви система да атакува и възпалява храносмилателния ви тракт.

Много хора с болест на Crohn или улцерозен колит могат също да развият EPI. Изследователите обаче не са идентифицирали точната причина за тази връзка.

Синдром на Zollinger-Ellison

Това е рядко заболяване, при което туморите в панкреаса или другаде в червата произвеждат големи количества хормони. Това води до прекомерна стомашна киселина, която пречи на вашите храносмилателни ензими да работят правилно и причинява EPI.

Мога ли да предотвратя EPI?

Много от състоянията, свързани с EPI, включително рак на панкреаса, кистозна фиброза, диабет и рак на панкреаса, не могат да бъдат контролирани.

Но има някои фактори, които можете да контролирате. Тежката, продължителна употреба на алкохол е най-честата причина за продължаващ панкреатит. Комбинирането на употребата на алкохол с диета с високо съдържание на мазнини и тютюнопушенето може да увеличи шансовете ви за панкреатит.

Хората с панкреатит, причинен от тежка употреба на алкохол, са склонни да имат по-силни болки в стомаха и развиват EPI по-бързо. Кистозна фиброза или панкреатит, протичащи във вашето семейство, също могат да увеличат шансовете ви за развитие на EPI.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss