Какво причинява болка в гърба при кихане?

Понякога обикновеното кихане може да ви остави замръзнали на място, тъй като внезапен спазъм на болка стиска гърба ви. Докато се опитвате да разберете какво се е случило току-що, може да се чудите каква е връзката между кихане и болка в гърба.

Има моменти, когато внезапното и неудобно движение на голямо кихане всъщност може да причини болка. В други случаи кихането може да предизвика болезнен симптом на съществуващ мускулен или нервен проблем в гърба ви.

Тази статия ще разгледа по-отблизо какво може да причини болки в гърба при кихане и какво можете да направите, за да защитите гърба си.

Какво може да причини болки в гърба при кихане?

Различни мускулни, костни и нервни проблеми могат да бъдат предизвикани от насилствено кихане или, ако са съществували преди, да се влошат от кихане.

Дискова херния

Между прешлените ви – купчина кости, които изграждат гръбнака ви и обграждат гръбначния ви мозък – са здрави, гъбести дискове. Гръбначният диск е здрав отвън, но по-мек отвътре.

Дисковата херния или разкъсване се получава, когато мекият, желеобразен материал вътре в диска се изтласква през отвор във външната част и притиска близките нерви или самия гръбначен мозък.

Дисковата херния може да се лекува и не винаги причинява болка. Ако живеете с дискова херния, може да успеете да преживеете деня си с малък дискомфорт. Но кихане, кашлица или друго действие може да накара материалът на вътрешния диск да се натисне по-силно срещу нерв, предизвиквайки внезапен пристъп на болка.

Мускулно разтягане

Мускулно разтягане, понякога наричано още „изтеглен мускул“, е разтягане или разкъсване на мускул. Обикновено се причинява от някакъв вид дейност, като усукване или повдигане, или от пренапрежение на мускулите по време на тренировка.

Когато имате изтеглен мускул на гърба, може да е болезнено, когато се движите, огъвате или обръщате корема си. Кихането може също да окаже натиск върху мускулите на гърба ви и да причини спазъм на болка. В някои случаи особено силното кихане всъщност може да причини мускулно напрежение.

Прешленна компресионна фрактура

Прешленна компресионна фрактура (VCF) възниква, когато част от прешлените ви се срути. Според Американската асоциация на неврологичните хирурзи, това е най-честата фрактура при хора със състояние на изтъняване на костите, известно като остеопороза.

За хора с тежка остеопороза, кихане или просто изкачване на няколко стълби може да причини VCF. За хора с лека или умерена остеопороза обикновено е необходимо падане или друг вид травма, за да причини този тип фрактура на прешлените.

ишиас

Седалищният ви нерв е най-дългият и широк нерв в тялото ви. Той минава от долния ви гръбначен стълб надолу през таза, където се разклонява и продължава надолу по всеки крак.

Увреждането на седалищния нерв се нарича ишиас. Често причинява болки в краката, както и болки в гърба. Внезапното кихане може да окаже натиск върху този здрав, но уязвим нерв и да причини стрелящи болки и изтръпване на единия или двата крака.

Когато кихането причинява симптоми на ишиас за да се влоши, това може да означава, че имате сериозна дискова херния, която изисква внимание.

Може ли кихането да причини болки в гърба?

Гърбът ви участва в почти всички движения на горната част на тялото ви. Повдигането, достигането, огъването, завъртането, спортуването и дори простото седене и изправяне изискват мускулите на гръбнака и гърба ви да работят правилно.

Но колкото и силни да са мускулите на гърба и гръбначния ви стълб, те също са уязвими към натоварвания и наранявания. В даден момент вероятно сте вдигнали нещо твърде тежко или сте прекалили с работата на двора и сте усетили болка в гърба.

Внезапните неудобни движения, като насилствено кихане, също могат да предизвикат болка в гърба, която продължава няколко секунди или много повече. И не само мускулите на гърба са изложени на риск. Когато кихате, диафрагмата и междуребрените мускули – тези между ребрата – се свиват, за да помогнат за изтласкването на въздуха от белите ви дробове.

Силното кихане може да натовари гръдните мускули. И ако мускулите на гърба ви не са готови за внезапно кихане, неочакваното напрежение на тези мускули и неудобното движение по време на кихане могат да причинят спазъм – неволно и често болезнено свиване на един или повече мускули.

Същите тези бързи и силни движения на голямо кихане могат също да наранят връзките, нервите и дисковете между прешлените ви, подобно на увреждането, което може да възникне във врата от камшичен удар. Докато дисковата херния има тенденция да се образува с течение на времето от продължаващо износване, едно прекомерно напрежение може също да причини изпъкване на диска навън.

Резюме

Внезапното напрежение на коремните ви мускули по време на силно кихане може да причини напрежение в мускулите на гърба. Силното кихане може също да нарани връзките, нервите и дисковете между прешлените ви.

Как да защитим гърба си при кихане

Ако имате болки в гърба и се чувствате така, сякаш ще кихате, един от начините да защитите гърба си е да се изправите, вместо да останете да седите. Силата върху гръбначните дискове намалява, когато стоите.

Според а проучване от 2014 г, може да намерите още по-голяма полза, като стоите, навеждате се напред и поставяте ръцете си върху маса, плот или друга твърда повърхност, когато кихате. Това може да помогне за премахване на натиска от гръбначния стълб и мускулите на гърба.

Стоенето до стена с възглавница в долната част на гърба също може да помогне.

Домашни средства за лечение на болки в гърба

Ако живеете с болки в гърба, знаете колко е важно да намерите облекчение. Някои често срещани и ефективни домашни средства за болки в гърба включват следното:

 • лед. За мускулно напрежение можете да поставите пакет с лед (увит в кърпа, за да не нараните кожата) върху възпаленото място, за да намалите възпалението. Можете да правите това няколко пъти на ден, за 20 минути наведнъж.
 • Топлина. След няколко дни третиране с лед, опитайте да поставите топлинен пакет върху гърба си за 20 минути наведнъж. Това може да помогне за увеличаване на циркулацията на стегнатите мускули.
 • Болкоуспокояващи без рецепта (OTC).. Лекарства като напроксен (Aleve) и ибупрофен (Advil, Motrin) могат да намалят възпалението и да облекчат болката, свързана с мускулите.
 • Разтягане. Лекото разтягане, като обикновени посегания над главата и странични завои, може да помогне за облекчаване на болката и мускулното напрежение. Винаги спирайте, ако почувствате остра болка и никога не се разтягайте отвъд точката, в която започнете да усещате, че мускулите ви се разширяват. Ако не сте сигурни как да правите безопасни разтягания, работете със сертифициран личен треньор или физиотерапевт.
 • Леко упражнение: Въпреки че може да мислите, че трябва да си починете, заседналостта за дълги периоди може да влоши болката в гърба. А 2010г преглед на изследванията показа, че нежното движение, като ходене или плуване или просто извършване на ежедневните ви дейности, може да увеличи притока на кръв към възпалените мускули и да ускори заздравяването.
 • Правилна стойка. Стоенето и седене с добра стойка могат да ви помогнат да не оказвате допълнителен натиск или напрежение върху гърба си. Когато стоите или седите, дръжте раменете си назад, а не закръглени напред. Когато седнете пред компютъра, уверете се, че шията и гърбът ви са подравнени и екранът е на нивото на очите.
 • Управление на стреса. Стресът може да има много физически ефекти върху тялото ви, включително болки в гърба. Дейности като дълбоко дишане, медитация и йога могат да помогнат за намаляване на психическия стрес и облекчаване на напрежението в мускулите на гърба.

Кога да посетите лекар

Ако внезапният пристъп на болка в гърба не се подобри със самообслужване в рамките на няколко седмици или ако се влоши, продължете с Вашия лекар.

Важно е да получите незабавна медицинска помощ, ако имате болки в гърба и:

 • загуба на чувствителност в долната част на гърба, бедрата, краката или областта на слабините
 • загуба на контрол на пикочния мехур или червата
 • анамнеза за рак
 • болка, която преминава от гърба, надолу по крака до под коляното
 • всякакви други внезапни или необичайни симптоми като висока температура или коремна болка

Ако имате проблеми с гърба, вероятно знаете, че кихане, кашлица, грешна стъпка по време на ходене или някакво друго безобидно действие може да предизвика пристъп на болка в гърба.

Ако кихането внезапно причини болков спазъм или по-дълготрайна болка в гърба, това може да е признак на недиагностицирано състояние на гърба.

Ако болката продължава или имате проблеми с ежедневните си дейности, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да стигнете до корена на проблема. Познаването на причините за болката в гърба може да помогне за облекчаване или предотвратяване на подобна болка следващия път, когато почувствате гъделичкане в носа си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss