Какво представлява тестът за съотношението протеин-креатинин в урината?

Тестът за съотношение протеин-креатинин в урината (UPCR) търси високи нива на протеин в урината ви, което може да се случи при бъбречно заболяване. Резултати, които са по-високи от средните, може да са признак за проблем, свързан с бъбреците.

Клиницист, носещ латексови ръкавици, тества проба от урина за нейното съотношение протеин креатинин (UPCR) в лаборатория.
Sappasit Wongkhonkan/EyeEm/Getty Images

Бъбречното заболяване, особено хроничното бъбречно заболяване (ХБН), е често срещан проблем за здравето. Смята се, че ХБН засяга 15% от възрастните в Съединените щати, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Има няколко теста, които могат да се използват за диагностициране и проследяване на бъбречно заболяване. Един от тях е тест за съотношение протеин-креатинин в урината (UPCR), който се прави чрез събиране и анализ на проба от урина.

UPCR тестът може да каже на лекаря, ако нивата на протеин в урината ви са по-високи от нормалното. В зависимост от вашите резултати и други симптоми, лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да разбере по-добре бъбречната ви функция.

Какво измерва тестът за съотношението протеин-креатинин в урината?

UPCR тестът използва измервания на протеин и креатинин в проба от урина. Концентрацията на протеин се разделя на концентрацията на креатинин, за да се генерира резултатът.

Креатининът е отпадъчен продукт, който се произвежда в мускулите ви. Креатининът в кръвта ви в крайна сметка се филтрира от бъбреците ви и се отстранява от тялото ви с урината.

Протеини могат да присъстват в урината, но те обикновено се намират само в ниски нива. UPCR тестът търси протеинурия. Това е, когато нивата на протеин в урината ви са по-високи от нормалното.

Обикновено се взема проба от урина за UPCR тест сутринта, малко след събуждане. Това е така, защото урината е по-концентрирана и може да позволи дори малки количества протеин и други вещества да бъдат открити.

Защо е необходимо изследване на съотношението протеин-креатинин в урината?

Обикновено в урината ви присъства малко протеин. Тъй като протеините са важни за здравето и функционирането на тялото ви, бъбреците ви обикновено не ги филтрират от кръвта ви.

Но когато филтриращата способност на вашите бъбреци е нарушена, те стават по-малко ефективни, за да гарантират, че протеините остават в тялото. Това означава, че повече протеин влиза в урината ви.

Като такава, протеинурията може да е знак, че имате проблеми с бъбреците. Нивото на протеинурия е свързани с прогресирането на бъбречното заболяване, така че високите нива на протеинурия могат да показват по-тежко бъбречно заболяване.

Оценяването на протеинурията, като например чрез UPCR тест, е част от диагностицирането на бъбречно заболяване. Този тест може да се използва и за проверка на тежестта на бъбречното заболяване и за да видите колко ефективно вашият план за лечение управлява бъбречното ви заболяване.

UPCR по време на бременност

Лекарят може също да провери за протеинурия с помощта на UPCR тест, ако имате признаци на прееклампсия по време на бременност. Прееклампсията е сериозно състояние, при което имате високо кръвно налягане и протеинурия след 20 седмици от бременността.

Прееклампсията засяга 1 от 25 бременности в Съединените щати, според CDC. Симптомите могат да включват постоянно главоболие, промени в зрението и болка в горната част на корема.

The UPCR прекъсване за прееклампсия е стойност от 0,3 милиграма на милиграм (mg/mg) или по-висока. Това също може да се преведе в стойности на:

 • 30 милиграма на милимол (mg/mmol) или по-висока
 • 300 милиграма на грам (mg/g) или по-висока
Беше ли Ви полезно?

Какво е нормално ниво?

Преглед от 2020 г. отбелязва, че има някои вариации в граничните стойности за различните нива на протеинурия. Резултатите от теста също могат да бъдат дадени в различни единици или в никакви единици, в зависимост от лабораторията.

Насоките за клинична практика за бъбречно заболяване: подобряване на глобалните резултати от 2013 г. дефинират три категории протеинурия, както следва:

 • нормална до леко повишена
 • умерено повишена
 • силно повишена

Таблицата по-долу показва стойностите за всяка категория протеинурия, измерена с помощта на UPCR тест.

Нормално до леко повишено Умерено повишена Силно повишена
UPCR в mg/mg по-малко от 0,15 0,15–0,50 по-голяма от 0,50
UPCR в mg/mmol по-малко от 15 15–50 по-голямо от 50
UPCR в mg/g по-малко от 150 150–500 по-голям от 500

Какво означава, ако нивата ви са извън нормалните граници?

Резултат от UPCR теста, който е по-висок от нормалното, може да означава, че имате бъбречно заболяване. Бъбречното заболяване често се причинява от ефектите, които други здравословни състояния имат върху бъбреците ви. Това може да включва състояния като:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • сърдечно заболяване
 • камъни в бъбреците
 • автоимунни заболявания като лупус
 • ракови заболявания като рак на бъбреците и мултиплен миелом
 • редки наследствени състояния като поликистоза на бъбреците

Също така е важно да се отбележи, че други, по-доброкачествени фактори също могат да доведат до протеинурия и следователно до по-висок резултат при UPCR тест. Това включва:

 • дехидратация
 • стрес
 • интензивна физическа активност
 • имате остро заболяване или инфекция

Какво се случва след това?

Ако стойностите на вашия UPCR тест са извън нормалните граници, лекарят може да пожелае да назначи допълнителни тестове, за да оцени бъбречната ви функция. Това може да включва допълнителни изследвания на урина, кръвни изследвания, образни изследвания или биопсия.

Изследвания на урина

Анализ на урината може да е направен едновременно с вашия UPCR тест. Ако не, лекар може да назначи такъв. Анализът на урината оценява няколко качества в проба от урина, като например:

 • външен вид, включително цвят и дали урината е бистра или мътна
 • колко е концентрирана урината
 • ниво на pH
 • нива на вещества като протеини, захар и кръвни клетки
 • ако има бактерии

Ако UPCR тестът предполага протеинурия, лекарят може също да поиска да анализира проба от 24-часова урина, за да потвърди вашите резултати. 24-часовата проба от урина използва урина, която е събрана за период от 24 часа, за разлика от една точка във времето.

Може да се направи и друг подобен тест, наречен тест за съотношението албумин-креатинин в урината (UACR). Албуминът е важен протеин, който обикновено се намира в кръвта, но може да изтече в урината на хора с бъбречни проблеми.

Вместо да измерва и сравнява общия протеин и креатинина, UACR тестът сравнява албумин и креатинин. UACR тестът е по-чувствителен отколкото UPCR тест за откриване на ниски нива на протеинурия.

Кръвни изследвания

Кръвна проба може да се използва за определяне на количествата креатинин, урея и електролити в кръвта. Стойностите на креатинина също могат да се използват за изчисляване на очакваната скорост на гломерулна филтрация (eGFR), която е оценка за това колко добре бъбреците ви филтрират кръвта.

Други тестове

В зависимост от вашите резултати от теста и други фактори, лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да оцени здравето на бъбреците ви. Това може да включва образни тестове, като ултразвук на бъбреците или компютърна томография, или потенциално бъбречна биопсия.

Долния ред

UPCR тестът може да помогне на лекаря да определи дали имате високи нива на протеин в урината. Извършва се с помощта на проба от урина, събрана в един момент.

Резултатите се изчисляват чрез разделяне на концентрацията на протеин в урината на концентрацията на креатинин в урината. Стойностите на UPCR, които са по-високи от нормалните, могат да бъдат признак на бъбречно заболяване.

UPCR тестът е само един тест за вашата бъбречна функция. Ако получите по-висока от нормалната стойност при UPCR тест, лекарят ще направи други тестове, за да получи по-добра представа за това как работят бъбреците ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss