Какво представлява терапията с ударна вълна за плантарен фасциит?

Гети изображения/Масего Морулан

Плантарният фасциит е възпаление на плантарната фасция, която е лента от тъкан, която минава по долната част на стъпалото и свързва костта на петата с пръстите на краката. Това състояние може да причини болка в петата, която често е по-силна или забележима сутрин.

Традиционните лечения за плантарен фасциит включват почивка, физиотерапия и лекарства – но през последните десетилетия терапията с ударна вълна се появи като възможност за лечение.

Терапията с ударна вълна използва високи нива на насочена енергия за насърчаване на лечението и намаляване на болката. Това е минимално инвазивно и може да помогне на хората с плантарен фасциит да избегнат по-широки лечения като операция. Но лечението не работи за всички и резултатите могат да бъдат непредвидими.

Прочетете, за да научите повече за това какво казва изследването за ефикасността на терапията с ударна вълна, как работи процедурата и какво да очаквате от резултатите.

Как действа терапията с ударна вълна за плантарен фасциит?

При терапията с ударна вълна медицинският специалист ще изпрати електрически ударни вълни към възпалена област на тялото ви, създавайки микротравми в тази област. Тази микротравма предизвиква лечебен отговор в тялото ви.

В отговор на терапията с ударна вълна тялото може:

 • Създайте нови кръвоносни съдове, които доставят повече кръв и храна към възпалението.
 • Получавате хиперстимулация на нервните окончания, което води до незабавно намаляване на болката.
 • Разграждат калцификатите.
 • Увеличете клетъчната пропускливост за по-добро заздравяване.

Лечението с ударна вълна е неинвазивно и може драматично да намали болката и други симптоми на плантарен фасциит. Това го прави идеална алтернатива за хора, които може да не искат да приемат лекарства или да получат инвазивно хирургично лечение.

Малко проучване от 2021 г. предполага, че терапията с ударна вълна е ефективно лечение на плантарен фасциит. Изследователите открили, че четири сесии на терапия с ударна вълна са помогнали за намаляване на дебелината на плантарната фасция. Освен това намалява симптомите на възпаление в областта.

Процедура за ударно-вълнова терапия при плантарен фасциит

Терапията с ударна вълна е неинвазивна, което означава, че се случва от външната страна на тялото ви. Извършва се на амбулаторна база, така че ще можете да се приберете у дома, след като процедурата приключи.

По принцип няма конкретни стъпки, които трябва да предприемете преди процедура с ударна вълна. Но вероятно ще получите локална анестезия или успокоително, така че е добра идея някой друг да ви отведе до и от уговорения ви час.

След като пристигнете в лечебното заведение за вашето лечение, ето какво обикновено можете да очаквате от процедурата:

 1. Ще бъдете помолени да свалите чорапите и обувките си.
 2. Ще лежите на мека маса, с корем надолу и крака, поддържани от възглавница.
 3. Ще получите или успокоително, или локална анестезия в петите, така че да не чувствате болка по време на процедурата.
 4. Ще ви намажат петите с ултразвуков гел.
 5. Техник ще използва специализирана сонда, за да достави ударни вълни от сгъстен въздух до петите ви.

Процедурата отнема около 10 до 20 минути на крак.

Може да почувствате лек дискомфорт, когато ударните вълни проникнат в петата ви. В зависимост от тежестта на болката при плантарен фасциит, може да се наложи да се върнете за две до четири допълнителни сесии с ударна вълна.

Колко ефективна е терапията с ударна вълна?

Като цяло се смята, че терапията с ударна вълна осигурява известно облекчаване на симптомите за около 44% до 80% на хората, които получават това лечение.

Терапията с ударна вълна за плантарен фасциит обикновено се счита за ефективно лечение, според проучване от 2021 г. И все пак широкият диапазон от резултати показва, че може да не работи за всички.

Терапията с ударна вълна е свързана с бързо намаляване на болката, малка Проучване от 2020 г предполага. Данните от множество проучвания показват, че терапията с ударна вълна – особено фокусираната терапия с ударна вълна (FSW) и екстракорпоралната терапия с ударна вълна (ESWT) – е най-ефективна за намаляване на симптомите, според 2017 изследване.

И много хора с плантарен фасциит, които са получили терапия с ударна вълна, съобщават, че изпитват драматично намаляване на болката – казусите потвърждават много от тези преживявания.

И все пак не е имало широкомащабни проучвания, които да подкрепят тези открития и анекдоти. Проучванията за трайните ефекти от терапията с ударна вълна години след лечението са неубедителни.

Проучване на серия от случаи от 2018 г. показва, че терапията с ударна вълна в комбинация с други лечения може да бъде по-ефективна от терапията с ударна вълна самостоятелно. Например, комбинирането на физиотерапия и лечение с ударна вълна може да насърчи дългосрочно, устойчиво излекуване.

Какви са предимствата и недостатъците на терапията с ударна вълна?

Терапията с ударна вълна има много възможни предимства, но не е най-доброто решение за всички.

Някои от предимствата на терапията с ударна вълна включват, че тя:

 • е неинвазивно лечение с минимална подготовка и необходимост от възстановяване
 • премахва болката бързо
 • се счита за безопасно
 • има по-нисък риск от усложнения, отколкото медикаментозно или хирургично лечение
 • може да помогне на хората с плантарен фасциит да избегнат ненужна операция

Някои от недостатъците на терапията с ударна вълна, които трябва да имате предвид, включват:

 • Не е ефективно за всички.
 • Може да се нуждаете от няколко лечения с течение на времето, за да видите значителни резултати.
 • Много застрахователни компании не покриват терапията с ударна вълна.
 • Лечението може да бъде скъпо без застрахователно покритие.
 • Усложненията могат да включват временна болка, синини, подуване и изтръпване.

Колко струва терапията с ударна вълна за плантарен фасциит?

Проучване на множество медицински практики предполага, че цената за получаване на терапия с ударна вълна за плантарен фасциит без застрахователно покритие е средно около 1000 долара.

Точната цена за терапия с ударна вълна може да зависи от:

 • вида терапия с ударна вълна, препоръчан от лекар или специалист
 • лечебното заведение, което изберете
 • броя сесии, от които се нуждаете
 • вашето географско местоположение
 • вашето здравноосигурително покритие

Здравната застраховка не винаги покрива терапията с ударна вълна за плантарен фасциит. Проверете при вашия доставчик на застраховка, преди да си уговорите час за лечение с ударна вълна.

Какви са другите възможности за лечение на плантарен фасциит?

Терапията с ударна вълна не е единствената възможност за плантарен фасциит. Има много други възможности за лечение на това болезнено състояние.

Правилното лечение за вас зависи от тежестта на вашите симптоми и от това как реагирате на лечението. Някои често срещани възможности за лечение включват:

 • Промени в начина на живот: Прости промени в начина на живот, като почивка и избягване на дейности, които причиняват болка, могат да помогнат на симптомите да отшумят само за няколко месеца. Ако болката ви е силна, патериците или ботушите за ходене могат да ви помогнат да не поставите цялата си тежест върху краката си, докато възпалението ви намалява с времето.
 • Лед: Прилагането на лед върху възпалената област може да помогне за намаляване на болката и подуването.
 • Лекарства: Лекарят може да препоръча нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), за да облекчи болката и да намали подуването. НСПВС без рецепта могат да помогнат за лечение на лека болка, докато НСПВС, отпускани с рецепта, могат да помогнат при по-тежка или хронична болка.
 • Физиотерапия: Физическата терапия може да ви помогне да придобиете мускулна сила и гъвкавост, които могат да насърчат заздравяването, както и да намалят болката.
 • шини: Лекар или физиотерапевт може да ви посъветва да носите шина през нощта, за да поддържате крака си и да намалите движението, което може да влоши подуването или болката.
 • Арката поддържа: Носенето на опори за свода в обувките ви може да помогне за облекчаване на болката при плантарен фасциит.
 • Инжекции: Стероидните инжекции могат да доставят лекарства директно в петата за бързо облекчаване на болката. Облекчението, което получавате от тези инжекции, е временно, така че може да се наложи да получавате инжекции на всеки няколко месеца, за да облекчите болката, ако имате хронично възпаление.
 • Ултразвуково възстановяване на тъкани: Ултразвуковото възстановяване на тъкани използва ултразвук, за да насочи иглата към петата ви. Иглата разрушава увредената тъкан и увредената тъкан се отстранява от тялото ви.
 • Хирургия: При тежки случаи на плантарен фасциит може да се наложи операция за отделяне на увредената тъкан от костта.

Терапията с ударна вълна може да помогне на някои хора с плантарен фасциит да намалят болката. Тази техника се използва повече от две десетилетия и проучванията показват, че може да бъде ефективно лечение.

Но не всеки с плантарен фасциит ще изпита облекчение от това лечение, а лечението с ударна вълна за плантарен фасциит не се покрива от повечето планове за здравно осигуряване.

Говорете с лекар, ако имате плантарен фасциит и сте любопитни относно лечението с ударна вълна – те могат да ви помогнат да решите дали има смисъл като лечение за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss