Какво представлява терапията с витамин IV и как действа?

Витаминната интравенозна (IV) терапия влива витамини директно в кръвния поток. Освен това може да предложи на тялото допълнителна хидратация.

Докато много хора приемат витамини и добавки всеки ден или редовно, друга форма на витаминна терапия става все по-популярна.

Този интравенозен метод има одобрение от известни личности, като предлага на хората начин да инжектират допълнителни витамини и хидратация директно в кръвта си.

Витамин IV може да се използва за подпомагане на хора с храносмилателни или респираторни заболявания. Те също така се рекламират като помощ при спортно възстановяване или махмурлук, въпреки че има някои рискове и потенциални недостатъци, които трябва да знаете.

Тази статия ще обясни терапията с витамин IV, ползите, потенциалните рискове и какво може да имате предвид, когато се консултирате със здравен екип.

Какво представлява терапията с витамин IV?

Терапията с витамин IV понякога е известна също като „интравенозна терапия с микроелементи“.

При терапия с витамин IV, IV се използват за вливане на витамини и течности директно в кръвния поток. Точните витамини и течности, давани чрез IV, както и честотата на тези инфузии, могат да варират в зависимост от вашите здравни нужди и цели.

Колко ефективна е терапията с витамин IV?

Въпреки че 86% от възрастните в Съединените щати приемат витаминни добавки, много от тях обмислят терапия с витамин IV като алтернатива. Тъй като интравенозните течности заобикалят храносмилателната система, можете почувствайте ефектите на хранителните вещества по-бързо, отколкото ако приемате перорална добавка.

Терапията с витамин IV може да бъде начин за тези със сериозни храносмилателни проблеми да усвоят необходимите хранителни вещества, за да живеят пълноценен и здравословен живот.

Проучване също така показва, че терапията с витамин IV може да бъде полезно лечение за определени състояния като остра астма при малки деца. Още изследвания е необходимо дали терапията с витамин IV трябва да се препоръча в немедицински ситуации.

Плюсове и минуси на терапията с витамин IV

Ползи от терапията с витамин IV

 • помага за справяне с недостига на витамини (особено тези, свързани с храносмилателни проблеми)
 • предлага на тялото допълнителни течности
 • позволява по-точни дози на витамините
 • позволява по-бързо усещане на действието на витамините

Недостатъци на терапията с витамин IV

 • освобождаване от тялото на много допълнителни водоразтворими витамини, след като определено количество е било консумирано
 • възможни сериозни нежелани реакции от високи нива на определени витамини в организма
 • повишена вероятност от рискове, свързани с IV
Беше ли Ви полезно?

Възможни ли са рискове или странични ефекти от терапията с витамин IV?

Може да изпитате свързано с IV рискове включително:

 • инфекции
 • синини и възпаление на мястото на инжектиране
 • обриви или други алергични реакции
 • кръвни съсиреци
 • въздушни емболии

Небалансираните нива на някои витамини могат да доведат до странични ефекти, включително трайно увреждане на нервите. Важно е да обсъдите всички добавки или лекарства, които приемате със здравен специалист, преди да получите витамин IV.

Прочетете повече за ефектите от прекомерната употреба на витамини.

Колко често се нуждаете от терапия с витамин IV?

Колко често избирате да получавате терапия с витамин IV е лично решение. Някои фактори, които могат да повлияят на честотата, включват:

 • вашия бюджет
 • степента на недостиг на витамини
 • наличието на здравословни проблеми

Може да пожелаете да използвате витамин IV само когато имате заболяване или друго житейско събитие, което кара тялото ви да се чувства по-изтощено от обикновено.

Като алтернатива, ако имате проблеми с храносмилането или усвояването на хранителни вещества от храната, може да пожелаете да планирате редовна седмична терапия с витамин IV.

Все още ли имате нужда от ежедневни добавки, ако получавате терапия с витамин IV?

Дори ако решите да използвате терапия с витамин IV, за да увеличите количеството витамини в тялото си, лекарят все пак може да препоръча ежедневен прием на добавки за хранителните вещества, които не са включени.

Ако терапията Ви с витамин IV е разпределена, лекарят може също да препоръча употребата на перорални добавки в дните, когато не получавате витамин IV.

Важно е да говорите с лекар относно вашите специфични хранителни нужди, когато решавате дали искате да приемате ежедневни витаминни добавки.

Колко струва терапията с витамин IV?

Цената на витамин IV може да варира значително в зависимост от частта на страната, в която живеете и къде го правите. Цените могат да варират в Съединените щати от $200 до $1000 за чанта, според публикувани доклади и медийни истории за терапията.

Колкото повече витамини искате да включите във вашето IV, толкова повече можете да очаквате да струва.

Витамините IV, които не са необходими от медицинска гледна точка, може да не се покриват от здравната застраховка, което означава, че ще трябва да платите пълните разходи.

Какво казват хората за терапията с витамин IV?

Няма недостиг на препоръки онлайн от хора, възхитени за това как са се почувствали по-будни и по-здрави след терапия с витамин IV, но не всеки съобщава за такива драстични промени.

Лекарите също повдигат въпроси относно необходимостта от терапия с витамин IV в много случаи.

Някои лекари предупреждават, че приемането на ненужни допълнителни витамини може да бъде скъпо и разточително. Освен това може да бъде вредно за тялото и да намали ефективността на някои лекарства.

Много хора могат да получат всичките си хранителни нужди чрез диетата си.

В анкета, проведена за Американската остеопатична асоциация, само 24% от хората, приемащи добавки, са имали резултати от тестове, показващи, че имат дефицит на витамини.

Терапията с витамин IV влива витамини директно в кръвния поток. В допълнение към витамините, интравенозните интравенозни добавки също добавят допълнителна течност към тялото, което може да накара хората да се чувстват енергични и по-здрави. Терапията с витамин IV обаче не е без рискове.

Инфекции, алергични реакции и увреждане на нервите могат да бъдат резултат от терапия с витамин IV. Важно е да обсъдите всички добавки или лекарства, които приемате в момента със здравен специалист, преди да получите витамин IV, тъй като небалансираните нива на някои витамини могат да доведат до сериозни странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss