Какво представлява спиналната декомпресионна терапия? Ръководство за начинаещи

Терапията за декомпресия на гръбначния стълб помага за облекчаване на натиска по гръбначния стълб и успокоява свързаните с това болка и дискомфорт.

Фразата „декомпресия на гръбначния стълб“ се отнася в общи линии до набор от нехирургични и хирургични лечения, предназначени да облекчат натиска върху невронните компоненти на гръбначния стълб, обяснява холистичният медицински специалист Санул Кориелус, д-р.

Гръбначният стълб се състои от поредица от кости (прешлени), които са нанизани заедно като мъниста на ремък със връзки и гръбначни (междупрешленни) дискове. Път от нерви минава през тези съединителни тъкани, които понякога са известни като невронния компонент на гръбначния стълб.

Разнообразие от различни наранявания могат да повлияят на целостта на съединителната тъкан по гръбначния стълб. В някои случаи това може да окаже натиск върху пътя на нервите и да причини болка.

Спиналната декомпресионна терапия може да помогне за облекчаване на болката, както и за премахване на първопричината за болката, казва Corrielus.

Някои от състоянията, при които спиналната декомпресия може да помогне, включват:

 • изпъкнали дискове
 • дегенеративни дискове
 • прищипани нерви
 • ишиас
 • спинална стеноза

Какво е нехирургична спинална декомпресия?

Нехирургичната декомпресия на гръбначния стълб се отнася конкретно до терапии, които са предназначени да облекчат натиска и да облекчат болката, без да се налага да имате операция или да ви бъде дадена упойка.

Някои от тези нехирургични опции могат да бъдат направени от дома, включително:

 • Лекарства за болка без рецепта (OTC): Ацетаминофен (Tylenol), аспирин (Bayer), ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve) могат да помогнат за справяне с дискомфорта ви.
 • Лекарства за болка с рецепта: В зависимост от силата на болката, клиницистът може да предпише противовъзпалителни лекарства, мускулни релаксанти или опиоиди, за да ви помогне да управлявате болката по време на обостряне.
 • Топлинна терапия: Най-често използвана за мускулно напрежение и стягане, топлинната терапия може да бъде под формата на нагревателна подложка или обвивка, топла опаковка с гел или гореща вана. Използването на огнени чаши, сауна и гореща вана също се квалифицира като топлинна терапия.
 • Студена терапия: Смята се, че локалните компреси с лед намаляват специфичното за мястото възпаление и подуване, докато ледените бани се смята, че намаляват общото възпаление.
 • Нервна стимулация: Известна също като транскутанна електрическа нервна стимулация, тази терапия включва използване на машина за прилагане на малки електрически заряди в областта на болката, за да се осигури облекчение. Извънборсовите машини са налични за домашна употреба.

Други нехирургични възможности за декомпресия на гръбначния стълб изискват лечение с физиотерапевт, акупунктурист, хиропрактор или масажист.

Някои от тези лечения включват:

 • Акупунктура: Акупунктурата е вид китайска медицина, която включва поставяне на микроскопични игли в цялото тяло за освобождаване на естествени болкоуспокояващи химикали в тялото. За декомпресия на гръбначния стълб иглите ще бъдат поставени по протежение на горещите точки, които акупунктуристът смята, че ще осигурят най-голямо облекчение.
 • Хиропрактика: Хиропрактикът може да използва хиропрактика за корекция (манипулация на гръбначния стълб), за да подпомогне възстановяването на костите и да облекчи болката.
 • Физиотерапия: В някои случаи укрепването или мобилизирането на определени мускулни групи може да помогне за възстановяване на зоната, която причинява проблеми.
 • Сцепление: Обикновено се извършва от хиропрактор, тягата е методология, която включва използването на специфична маса, оборудвана с макари и тежести, за да разтегнете гръбнака си. Това понякога се прави и на инверсионна маса.

Какво е хирургична спинална декомпресия?

В съответствие с името, хирургията за декомпресия на гръбначния стълб е името на широка категория лечение на гръбначна болка и налягане, които са хирургични.

„Всички видове операции, извършвани за декомпресия на гръбначния стълб, правят едно от трите неща“, казва Брайън Мийнън, окръг Колумбия, от Premier Chiropractic в Питсбърг, Пенсилвания.

Според Meenan това включва:

 • бръснене на костта, за да се направи повече място за нерва
 • изгребване на част от диск, който притиска нерв
 • премахване на цял диск и използване на хардуер за сливане на един прешлен с друг

По-конкретно, най-честите операции за декомпресия на гръбначния стълб включват:

 • Дисектомия: Известна също като ендоскопско перкутанно отстраняване на диск, тази процедура включва отстраняване на част от един от гръбначните дискове за облекчаване на налягането.
 • Ламинотомия: Тази процедура включва отстраняване на част от костта, която образува дъгата на гръбначния стълб в гръбначния стълб (ламина) и всички костни израстъци по гръбначния стълб (остеофити), за да се увеличи обиколката на гръбначния канал.
 • Ламинектомия: Тази процедура е подобна на ламинотомия, но се отстранява цялата ламина.
 • Фораминотомия: Тази процедура включва премахване на съединителната тъкан и костта около отвора на нервния корен в гръбначния стълб, за да се създаде повече място.
 • Корпектомия: Тази процедура включва отстраняване на част от прешлените, заедно с дисковете между прешлените, ако е необходимо.
 • Спинална фузия: Тази процедура включва трайно свързване на два или повече прешлена заедно с костна присадка.

Има ли алтернативи на нехирургичната и хирургическа спинална декомпресия?

да Понякога напрежението и болката в гръбначния стълб изчезват без нехирургично или хирургично лечение. С други думи, една алтернатива е времето.

„Изследванията ни казват, че по-голямата част от случаите на компресия на гръбначния стълб ще се разрешат сами с времето и модифицираната активност“, казва Мийнън.

За повече информация кои точно дейности трябва да промените, говорете с хиропрактор или друг медицински специалист.

„Разрешаването на болката, причинена от компресия на гръбначния стълб, е свързано с намирането на правилното лечение за вашия конкретен проблем“, казва Corrielus.

Други често задавани въпроси

Работи ли нехирургичната спинална декомпресия?

Да, обикновено прави работа.

„Основното предимство на нехирургичната декомпресия на гръбначния стълб е, че може да осигури облекчаване на болката“, казва Мартин Андерсен, окръг Колумбия, от клиниката по хиропрактика Morley в Лийдс, Обединеното кралство.

Дори болки, в които човек се е движил много дълго време, казва той.

„Резултатите, разбира се, варират според индивида“, добавя Андерсен. „Но общият консенсус сред много пациенти е, че нехирургичната спинална декомпресия абсолютно върши работа.“

Как да разберете дали нехирургичната спинална декомпресия е подходяща за вас?

Нехирургичната спинална декомпресионна терапия е не безопасно или достъпно за всеки.

„Бременни хора, пациенти със счупени прешлени, пациенти, които са имали спинална фузия, пациенти, които имат изкуствен диск или други импланти в гръбначния стълб, и пациенти с неуспешна операция на гърба не са добри кандидати за нехирургична декомпресия на гръбначния стълб“, казва Андерсен.

Освен това може да не сте добър кандидат за нехирургично лечение, ако използвате лекарства за разреждане на кръвта за лечение на основно заболяване, претърпели сте множество операции без подобрение на болката или имате някакво състояние, което може да компрометира целостта на гръбначния стълб.

Това включва:

 • анкилозиращ спондилит
 • остеопороза
 • остеопения
 • спондилолистеза
 • спинална стеноза
 • гръбначна инфекция
 • тумор на гръбначния стълб

Безопасна ли е хирургичната спинална декомпресия?

Както при всяка хирургична процедура, има рискове.

„Но най-общо казано, шансът за риск от хирургична спинална декомпресия е невероятно нисък, тъй като операциите са рутинни и обикновено минимално инвазивни“, казва Андерсен.

Когато възникнат рискове от хирургична спинална декомпресия, те могат да включват:

 • твърде голяма загуба на кръв
 • кръвни съсиреци
 • увреждане на нервите
 • инфекция
 • удар
 • увреждане на структурата на гръбначния стълб

Как да разберете дали хирургичната спинална декомпресия е подходяща за вас?

Може да е!

„Пациентите с проблеми като ишиас, изпъкнали дискове и обща постоянна болка в гърба и шията са добри кандидати за хирургична гръбначна декомпресия“, казва Андерсен.

Хората със спинална стеноза, изплъзване на диска, метастатична компресия на гръбначния мозък или счупени кости в гръбначния стълб също могат да бъдат добри кандидати.

Как да разберете дали нехирургичното или хирургично лечение за декомпресия на гръбначния стълб е най-добро?

Като просто говорите с лекар или здравен специалист.

„Добра идея е да се видите с някого, за да не се влошат симптомите ви и да можете да почувствате облекчение“, казва Мийнан.

Долния ред

Спиналната декомпресионна терапия е широка категория лечения, предназначени да осигурят натиск и облекчаване на болката по гръбначния стълб.

Има хирургични и нехирургични възможности – кое лечение(я) е подходящо(и) за вас ще варира в зависимост от причината за вашата болка, степента на болката, вашата възраст, цялостното ви здраве и др.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss