Какво представлява разкъсаната аневризма на аортата?

Разкъсаната аневризма на аортата може да бъде фатална, но често е възможно да се лекува аневризма, преди да се разкъса и да причини тежко кървене.

Аортната аневризма е издутина, която се образува някъде в аортата, голямата артерия, която пренася кръв от сърцето до голяма част от тялото. Когато се образува аневризма, това означава, че стената на аортата е по-тънка, по-слаба и има по-голям риск от разкъсване.

Разкъсаната аортна аневризма е животозастрашаваща спешна ситуация, тъй като може да причини масивно кървене. Със здравословен начин на живот и фокусиране върху управлението на кръвното налягане рискът от разкъсване на аортна аневризма намалява. Но ако аневризмата изглежда вероятно ще се спука или ако се е спукала, хирургични интервенции за възстановяване на засегнатата част от аортата може да са опция.

Научете повече за това какво означава да имате разкъсана аортна аневризма и защо е изключително важно да се предотврати такава, ако изобщо е възможно.

Какво представлява разкъсаната аневризма на аортата?

Дебелите стени на аортата обикновено могат да издържат на нормално кръвно налягане. Въпреки това, ако високо кръвно налягане, атеросклероза (стесняване на артериите поради натрупване на плака), нараняване или други проблеми причиняват отслабване на част от стената на аортата, може да се образува аневризма.

Аневризма е изпъкналост на аортата навън. Ако се образува в горната част на аортата, това се нарича аневризма на гръдната аорта (TAA). Ако се развие под гръдния кош и над таза (където аортата се разклонява на по-малки артерии, за да доставя кръв към краката), това се нарича аневризма на коремната аорта (AAA).

С нарастването на аневризмата засегнатата част от стената на артерията изтънява. Ако в крайна сметка се счупи, резултатът е разкъсване на аневризма на аортата. Разкъсването прекъсва притока на кръв към голяма част от тялото и причинява вътрешно кървене. Ако разкъсването не се лекува бързо, състоянието може да бъде фатално.

Симптоми

Симптомите на разкъсана аортна аневризма могат да включват:

  • ускорен сърдечен ритъм
  • ниско кръвно налягане, което може да причини замаяност, припадък или променено психическо състояние
  • болка в гърдите, челюстта, шията или корема
  • задух
  • внезапна, остра болка в гърба, която се спуска към корема
  • кашляне на кръв

При мъжете болката може да се простира до скротума.

Могат ли тези симптоми да се променят или да се влошат?

Симптомите на руптура на аортна аневризма няма да отшумят без лечение. Вашите симптоми може да се влошат колкото по-дълго е прекъсната нормалната ви циркулация.

Ако аневризмата може да бъде лекувана и здравословното кръвообращение да бъде възстановено навреме, вашите симптоми трябва да се подобрят.

Понякога руптурата първоначално се ограничава и симптомите може да са едва забележими в началото, преди да се влошат.

Какво причинява разкъсване на аортна аневризма?

Аортната аневризма се разкъсва, защото отслабената аортна стена вече не може да се справи със стреса от кръвта, която тече вътре в нея. Стената на артерията отслабва, тъй като се разтяга от нарастващата аневризма. По-големите аневризми са значително по-склонни да се разкъсат, отколкото по-малките.

Нараняване на гръдния кош или корема също може да причини образуване на аневризма или спукване на съществуваща аневризма.

The Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта съобщава, че един от основните рискови фактори за AAA е тютюнопушенето, докато високото кръвно налягане е основен фактор за TAA. Други рискови фактори за аортни аневризми включват:

  • възраст (ААА са по-чести при хора на 65 и повече години)
  • семейна анамнеза (имащ роднина от първа степен с AAA удвоява риска ви)
  • медицински състояния, като васкулит, коронарна болест на сърцето и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Как се лекува руптура на аортна аневризма?

Единственото ефективно лечение на руптура на аневризма на аортата е спиране на кървенето чрез възстановяване на самата аневризма. Това може да стане по два начина: отворено хирургично възстановяване или минимално инвазивна ендоваскуларна хирургия. В случай на разкъсване почти винаги е необходима спешна операция.

И двете процедури включват поставянето на специална тръба или присадка около засегнатата част на аортата, за да се спре кървенето и да се стабилизира аортата, позволявайки възобновяване на здравия кръвен поток.

А 2017 проучване предполага, че има малка разлика в нивата на 30-дневна преживяемост между индивиди, лекувани със спешен ендоваскуларен ремонт и тези, които са претърпели отворена операция за възстановяване на разкъсана аневризма, въпреки че изследователите отбелязват, че ендоваскуларен подход не винаги е възможен в спешна ситуация.

Outlook

Прогнозата за руптура на аортна аневризма обикновено е мрачна. Американската сърдечна асоциация съобщава, че разкъсаната аневризма на коремната аорта е фатална 80% на времето. Изследователски доклад от 2022 г по-старо проучване от 2017 г. предполага подобна смъртност при руптура на аневризма на гръдната аорта.

Проучване от 2020 г. обаче установи, че за лица, подложени на отворено хирургично възстановяване на спукана аневризма на коремната аорта, тези, които оцелеят през последните 30 дни, имат обнадеждаваща прогноза. Проучването предполага 5-годишна преживяемост от около 64%.

Разкъсването е най-лошият сценарий за аневризма на аортата. Важно е да разберете, че много аневризми не се разкъсват и че може да имате възможност за планова операция за възстановяване, след като аневризма бъде диагностицирана, за да се предотврати разкъсване.

Ако сте били диагностицирани с TAA или AAA, но все още е малък и носи нисък риск от разкъсване, не забравяйте да работите с вашия здравен екип, да сте в крак с планираните си прегледи и изображения и да поддържате целите за кръвно налягане.

Някои хора може да се нуждаят от намеса по-рано, в зависимост от основната причина и скоростта на растеж на аневризмата. Аневризма, която се приближава или надвишава 5 сантиметра в диаметър може да се лекува най-добре с планово възстановяване, съгласно насоките за лечение на аортна аневризма от 2022 г.

Освен това, ако сте били диагностицирани с TAA или AAA, уверете се, че разбирате симптомите на разкъсване и че знаете какво да правите, ако тези симптоми се появят внезапно. Не забравяйте да уведомите вашите близки и другите около вас за признаците и симптомите на аортна аневризма и че те винаги трябва да подтикват към 911 обаждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss