Какво представлява простатна фузионна биопсия?

Биопсията на сливане на простатата използва MRI и ултразвуково изображение, за да помогне на лекарите да открият агресивни тумори. В сравнение с други техники, той намалява количеството тъкан, необходимо за биопсия.

Биопсията на простатата е най-надеждният начин за диагностициране на рак на простатата. Това включва отстраняване на няколко проби от простатна тъкан за изследване за рак.

За да помогнат за откриването на участъци от тъкан, които искат да тестват, лекарите могат да използват различни техники за изобразяване, като MRI и ултразвук. Биопсията на сливане на простатата използва комбинация от тези техники.

Подробните MRI и ултразвукови изображения помагат на медицинските специалисти да локализират израстъци или тумори, които могат да показват високорисков рак на простатата. И според а 2019 прегледпростатната фузионна биопсия предлага ясни предимства пред традиционната трансректална ултразвукова техника (TRUS).

Прочетете, за да научите за процедурата за биопсия на простатна фузия, включително потенциални странични ефекти и какво да очаквате по време на възстановяване.

Предимства на биопсия на сливане на простатата

 • Той може по-добре да открие области, които може да са ракови.
 • Може да помогне на лекарите да определят кои тумори са агресивни и се нуждаят от лечение.
 • Намалява необходимостта от повторни биопсии.
Беше ли Ви полезно?

Каква е процедурата за биопсия на простатна фузия?

Лекарите понякога могат да извършат простатна фузионна биопсия в едно амбулаторно посещение. В някои случаи обаче рентгенолог или специалист по простатата може да направи ЯМР един ден преди ултразвука и биопсията. Това им позволява предварително да изследват ЯМР изображенията.

Ето типичната процедура за биопсия на простатна фузия:

 1. Медицински специалист ще ви помоли да легнете върху машината за ЯМР.
 2. Те ще ви поставят в апарата за ЯМР до ​​кръста ви. Мощните магнитни вълни ще генерират детайлни изображения на вашата простата и околните области.
 3. След като ядрено-магнитният резонанс приключи, ще се преместите в друга зона за ултразвук, където ще лежите легнали или настрани.
 4. Ще получите инжекция с локален анестетик и блокер на перипростатния нерв в перинеума (кожата между скротума и ануса). Те ви предпазват от болка по време на ултразвук и биопсия.
 5. Ултразвуковият техник внимателно ще вкара ултразвукова машина в ректума ви и това използва звукови вълни, за да генерира подробни изображения на областта около простатата.
 6. Тъй като техникът получава ултразвукови изображения, той може да направи кръстосана препратка към тези изображения с MRI изображенията в реално време. Това им позволява да получат най-подробния изглед на вашата простата.
 7. Техникът ще види цифрово показание, което показва областите, които може да се наложи да направят биопсия.
 8. След това ще вкарат игла през кожата ви в областите, които са идентифицирали, и ще премахнат до 12 тъканни проби от простатата. Възможно е също така да се вземат проби за биопсия през ректума.

Може да се наложи да изчакате няколко минути след процедурата, за да сте сигурни, че няма да кървите или да имате някакви усложнения. Ще можете да се приберете у дома малко след това.

Какви са страничните ефекти от простатната фузионна биопсия?

Възможните нежелани реакции от биопсия на простатна фузия включват:

 • болка или дискомфорт на мястото на поставяне на иглата
 • кървене, което не спира
 • кръв в спермата ви за няколко дни

 • кръв в урината ви
 • има проблеми с пикаенето
 • инфекция в простатата или околната тъкан

Какво мога да очаквам по време на възстановяване след биопсия на простатна фузия?

Възстановяването от простатна фузионна биопсия обикновено е бързо.

Ето някои инструкции, които може да получите:

 • Не правете тежки упражнения и не вдигайте тежести поне 24 часа.
 • Вземете целия курс на всички антибиотици, предписани от Вашия лекар.
 • Наблюдавайте урината и спермата си за всяка промяна в цвета, която продължава повече от няколко седмици.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате някое от тези усложнения за повече от седмица или имате температура след процедурата.

Как да се подготвя за биопсия на простатна фузия?

Преди простатна фузионна биопсия, Вашият лекар може да Ви помоли да дадете проба от урина за тестване за инфекции. Те могат също така да ви предложат:

 • Спрете всякакви разредители на кръвта или други лекарства, които могат да причинят кървене.
 • Вземете клизма, за да почистите дебелото черво преди процедурата.
 • Вземете антибиотици, които могат да ви предпазят от инфекция след процедурата.

Често задавани въпроси

Ето някои от най-често задаваните въпроси за биопсия на простатна фузия.

Каква е разликата между фюжън биопсия и обикновена биопсия?

Биопсията на простатно сливане използва ЯМР и ултразвукови изображения, за да картографира зоната около простатата възможно най-точно. Това може да разкрие неправилни тъкани, които може да не се покажат само при ултразвук.

Типичната биопсия, ръководена от TRUS, използва само ултразвукови изображения, за да насочи медицински специалист към областите, които изискват биопсия. Това означава, че те може да не картографират зоната толкова точно, което може да увеличи необходимостта от множество биопсии с течение на времето.

Колко време отнема фузионна биопсия на простатата?

ЯМР отнема около 30 минути. Процедурата по ултразвук и биопсия отнема около 20-30 минути, в зависимост от това колко тъканни проби са необходими на лекаря.

Болезнена ли е фузионната биопсия на простатата?

Простатната фузионна биопсия обикновено не е болезнена. Професионалистът, извършващ процедурата, често прилага локална упойка и други средства за блокиране на нервите, за да изтръпне или намали усещането в областта около простатата.

А Проучване от 2023 г от 143 души, които са имали биопсия на простатна фузия, установиха, че болката може да зависи от това колко е нараснал туморът, колко време отнема процедурата и колко ниски са нивата на простатно-специфичния антиген на дадено лице. Все пак повечето хора в проучването оцениха болката си под 8 по скала от 1 до 10.

Под упойка ли сте за биопсия на простатна фузия?

Няма да бъдете под обща анестезия за биопсия на простатна фузия. Здравните специалисти използват местна упойка, за да обезболят зоната, където ще извършат биопсията.

Говорете с лекар, ако искате да използвате обща анестезия по време на биопсията, за да сте наясно с възможните рискове и странични ефекти.

Сливането на простатна биопсия по-скъпо ли е от обикновената биопсия?

Според проучване от 2017 г. биопсията на простатна фузия струва около 6,7% повече от биопсия, насочена с TRUS. Това обаче може да намали необходимостта от повторни биопсии. Вашата застраховка може да покрива и двата вида.

Биопсията на сливането на простатата е един от най-точните налични методи за идентифициране на възможни области в и около простатата, които може да са ракови.

Това също е безопасна и бърза процедура, която може да ви помогне да определите следващите стъпки, които да предприемете, ако биопсията ви открие рак на простатата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss