Какво представлява предсказващият индекс за астма?

Индексът за предсказване на астмата (API) е широко използван тест, който лекарите използват, за да предскажат дали дете под 3 години може да развие персистираща астма, преди да навърши 13 години. Изследванията показват, че той е по-добър при прогнозиране кои деца може да не развият астма.

лекар се усмихва, докато използват стетоскоп, за да изследват малко дете, което седи в скута на родител
dragana991/Гети изображения

API е диагностичен инструмент, който помага на лекарите да предвидят кои деца може да са изложени на висок риск от развитие на астма, хронично белодробно заболяване. Астмата включва възпаление и стесняване на дихателните пътища в белите дробове.

Въпреки че е най често срещано хронично заболяване сред децата в световен мащаб диагностицирането на астма при малки деца, които все още не са развили ясни симптоми, може да бъде предизвикателство. Учените въведоха API през 2000 г., за да подпомогнат този процес, и оттогава лекарите го използват широко.

Тази статия изследва всичко, което трябва да знаете за API, включително неговата цел, критерии, точност и др.

Каква е целта на предсказуемия индекс за астма?

API има за цел да помогне на лекарите да предвидят вероятността детето да развие персистираща астма на възраст от 6 до 13 години. Той е специално предназначен за употреба при деца под 3 години с епизоди на хрипове.

Хрипове при много малки деца обикновено се дължат на вирусни инфекции. API може да помогне на лекарите да разграничат дали хриповете могат да се дължат на ранна астма.

Ранното идентифициране може да позволи на педиатъра на вашето дете да диагностицира астмата по-рано. Това може да доведе до по-добро управление на състоянието и да намали тежестта и честотата на симптомите на астма.

Какви са критериите за индекса за прогнозиране на астмата?

API използва набор от критерии за идентифициране на деца, които може да са изложени на риск от развитие на персистираща астма. Тези критерии включват основни и второстепенни решаващи фактори.

Ако детето ви е имало повече от три епизода на хрипове през последната година, рискът от развитие на персистираща астма след 5-годишна възраст може да е по-висок, ако отговаря на един от основните критерии или два от второстепенните критерии.

Основните критерии включват детето да има родител с астма или детето да получи диагноза атопичен дерматит (екзема).

Малките критерии включват детето:

 • получаване на диагноза алергичен ринит
 • хрипове без настинка
 • с нива на еозинофили в кръвта от 4% или по-високи

Колко точен е прогнозният индекс за астма?

Учените измерват точността на API, като разглеждат неговата чувствителност и специфичност.

Чувствителността се отнася до дела на децата, които API правилно идентифицира като страдащи от астма. Специфичността се отнася до способността на API да идентифицира правилно деца, които нямат астма.

Според а Проучване от 2019 г в Корея API има специфичност от 82%, като точно идентифицира деца, за които е малко вероятно да развият астма около 4 от 5 пъти. Но неговата чувствителност е по-ниска – около 72% – което означава, че може да не идентифицира всички деца, които могат да развият астма.

Докато лекарите могат да използват API, за да предвидят вероятността детето да развие персистираща астма, други фактори също могат да играят роля. Така че е важно да използвате API заедно с други инструменти за диагностика.

API срещу PARS

Педиатричният риск от астма (PARS) е друг инструмент, който лекарите използват, за да предскажат вероятността детето да развие астма. Но неговият подход е различен от API.

API разглежда клинични критерии като хрипове и атопия (генетична предразположеност към алергии), за да предвиди вероятността от развитие на астма. За разлика от тях, PARS разглежда различни рискови фактори, включително фамилна анамнеза, екзема и респираторни инфекции.

API и PARS също предоставят различни резултати. API дава „да“ или „не“ по отношение на вероятността от развитие на астма. PARS предоставя процент на риск, вариращ от 3% до 79%.

Проучванията показват, че макар API да е най-добър в прогнозирането кой може да не развие астма, PARS може да е по-добър в прогнозирането кой може да развие астма. Преглед на изследване от 2019 г. предполага, че PARS има 11% по-добра чувствителност от API. Това е особено полезно за прогнозиране кои деца може да имат лека до умерена астма.

Какви са другите рискови фактори за астма?

Други рискови фактори за детска астма включват преживяване:

 • алергии
 • недоносеност или ниско тегло при раждане

 • респираторни инфекции, като настинка или грип
 • фактори на околната среда, като замърсяване на въздуха и пасивно пушене
 • затлъстяване
 • излагане на хроничен стрес или несгоди, като бедност или семеен конфликт

Американските индианци, местните жители на Аляска и хората от чернокожите общности често могат да имат по-висок риск. Момчетата също могат да имат по-висок риск от развитие на астма в детството, отколкото момичетата.

Важно е да се отбележи, че стресът от понасянето на расизъм, дискриминация и расистки системи може да играе роля в тези неравенства в здравеопазването извън горните фактори.

Какви стъпки трябва да предприема, ако детето ми има положителен резултат от API?

Помислете за предприемане на следните стъпки, ако детето ви има положителен резултат от API, за да помогнете за управление на риска и предотвратяване на появата на симптоми:

 • Наблюдавайте симптомите на вашето дете: Въпреки че детето ви все още може да няма симптоми на астма, важно е да го наблюдавате за признаци на хрипове, кашлица или задух.
 • Избягвайте тригерите: Факторите на околната среда като дим, замърсяване и алергени могат да изострят симптомите на астма.
 • Помислете за лекарства: Лекарят на вашето дете може да препоръча лекарства като инхалаторни кортикостероиди, които да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища и да предотвратят появата на симптоми на астма.
 • Проследете с Вашия лекар: Редовните прегледи при лекаря на вашето дете могат да помогнат за проследяване на промени в симптомите.

За вкъщи

Лекарите използват API, за да предвидят вероятността детето да развие персистираща астма. API взема предвид историята на детето за хрипове и наличието на рискови фактори за астма, като например фамилна анамнеза.

Положителен резултат от API означава, че детето ви може да има по-висок риск от развитие на астма. API е по-точен при прогнозиране на деца, които може да не развият астма.

И в двата случая, ако вашето малко дете изпитва чести хрипове, неговият лекар може да препоръча допълнително изследване и лечение, за да помогне за управление на риска и предотвратяване на появата на симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss