Какво представлява кислородната грижа за лицето и може ли да е от полза за кожата ви?

Има нова тенденция, известна като Intraceuticals процедури или кислородни процедури за лице, обичана от известни личности, включително Мадона и Ашли Греъм.

Кислородните процедури за лице трябва да:

 • намаляват появата на фини линии и бръчки
 • подобряване на кръвообращението
 • насърчава производството на колаген за по-млада изглеждаща кожа

Правете тези процедури за лице всъщност работа? Тази статия ще обхване ползите и страничните ефекти на кислородните процедури за лице, колко обикновено струват и как се сравняват с кислородни комплекти у дома и други подобни лечения на дерматолог.

Какво е кислородна грижа за лицето?

Кислородната процедура за лице е процедура, която обикновено се извършва от естетик в СПА център. Счита се за „немедицинска“ процедура, тъй като нищо не се инжектира в тялото и не се използват химикали.

Как работи според съобщенията

Тялото се нуждае от кислород, за да процъфтява, поради което дишаме. Теорията зад кислородните процедури за лице – която не е научно подкрепена – е, че кожните клетки, които са напълно наситени с кислород чрез кислородна грижа за лице, ще изглеждат ярки и здрави.

Процедурата

По време на процедурата естетик първо ще почисти и ексфолира лицето ви. Всеки спа има свой собствен процес на прилагане на кислородна грижа за лицето, но обикновено се използва пръчка за доставяне на поток от кислород под високо налягане към повърхността на кожата.

Серуми, обикновено съдържащи хиалуронова киселина, за която е известно, че изпъква кожата, също се нанасят върху лицето с пръчката или след кислородната част на лицето.

Продължителност на лечението

Продължителността на кислородните процедури за лице варира в зависимост от спа центъра, но можете да очаквате лечението да отнеме поне 30 минути до един час. Bliss Spa, например, предлага „троен кислород за лице“, който е с продължителност 75 минути.

Време за възстановяване

За разлика от по-инвазивните лечения, няма престой или заздравяване след кислородна процедура на лицето. Можете дори да нанесете грим веднага след това, ако решите.

Какви са ползите от кислородната грижа за лицето?

Изследванията за ефикасността на кислородните процедури за лице са смесени.

Анекдотично, много хора съобщават, че кожата им изглежда здрава и блестяща след процедурата, а снимките преди и след това подкрепят това. Зад тези твърдения обаче има малко научни изследвания.

Предполагаеми ползи от кислородните процедури за лице

 • Добавено излъчване. Някои смятат, че основното предимство на кислородните процедури за лице е, че те позволяват на порите да абсорбират по-лесно хиалуроновата киселина и други мощни съставки от серумите. В зависимост от това какви серуми се използват, ползите ще варират.
 • Хидратирана кожа. Кислородът помага за вливането на серумите в кожата. Можете да мислите за кислородната пръчка като малък маркуч, който доставя съставки. Кожата ви вероятно ще изглежда и ще се чувства хидратирана, особено ако хиалуроновата киселина е компонент.
 • По-равномерен тен на кожата. Кислородните процедури за лице могат да доставят голямо количество витамини или растителни съставки на кожата ви, което може да доведе до ярка, блестяща кожа.
 • Намаляване на фините линии. Твърди се, че кислородните процедури за лице помагат за подобряване на кръвообращението на лицето, което може да помогне на кожата да изглежда ярка и плътна.
 • Успокояване на акне. Известно е, че кислородът ускорява заздравяване на рани и може също да убие определени бактерии. Ето защо места с ниски нива на кислород, като самолети, могат да причинят проблеми с кожата. Поради тези причини кислородните процедури за лице могат да помогнат за успокояване на акнето и убиват Propionibacterium acnes бактерии, които причиняват някои видове акне.

Колко често трябва да си правите кислородна грижа за лицето?

Много дерматолози препоръчват да се правят процедури за лице веднъж месечно, въпреки че кислородните процедури за лице не са толкова ексфолиращи, колкото другите видове. Попитайте дерматолог или естетик за техните препоръки.

Кислородните процедури за лице са добър начин да поддържате кожата, която вече е здрава и млада. Някои дерматолози препоръчват процедурата като поддръжка за хора на 20-те години.

Разбира се, можете да направите кислородна процедура за лице на всяка възраст, но с напредване на възрастта може да искате да помислите за по-силни лечения като лазери или микроигли.

Потенциални странични ефекти и предпазни мерки

Докато мнозина се кълнат в кислородните процедури за лице, някои са скептични относно ползите.

Д-р Кристофър Б. Закари, професор и председател на отдела по дерматология в Медицинския факултет на Калифорнийския университет, Ървайн, каза пред The ​​New York Times през 2006 г., че „концепцията, че кислородът под високо налягане би направил всичко, за да помогне на кожата, е такива глупости, че стават за смях.” Той също така нарече процедурата „змийско масло“.

Потенциални странични ефекти от кислородните процедури за лице

 • Временно зачервяване на кожата. Ако имате чувствителна кожа, серумът и кислородът могат да причинят зачервяване на кожата ви, което трябва да избледнее в рамките на няколко часа след процедурата.
 • Подпухналост или подуване на лицето. Кислородните процедури за лице могат да причинят възпаление поради интензивните взривове на кислород към лицето. Това може да накара кожата да изглежда напълняла или подута.
 • Алергична реакция към серум. Ако знаете, че сте алергични към някоя от съставките за грижа за кожата, не забравяйте да кажете на естетиката си. Прекратете употребата на всякакви продукти, които причиняват сърбеж, подуване, болка или продължително зачервяване.

Колко струва кислородна процедура за лице?

Цената на кислородно лице варира в зависимост от това къде живеете и в какъв спа център или клиника се извършва процедурата. Обикновено се движи между $75 и $150. Въпреки че някои новинарски статии съобщават, че средната цена е между $200 и $500.

Имайте предвид, че ако цената изглежда твърде добра, за да е вярна, вероятно е така. Уверете се, че се срещате с реномиран, обучен професионалист.

Покриват ли се кислородните процедури за лице от застраховка?

Кислородните процедури за лице обикновено не се покриват от застраховка, тъй като са козметична процедура. Въпреки това, ако имате определени кожни заболявания, вашият доставчик може да покрие процедури за лице, ако те се считат за лечение за грижа за кожата.

Къде мога да намеря спа център, който прави кислородни процедури за лице?

Можете да използвате ресурс като SpaFinder, за да намерите спа центрове, които предлагат кислородни процедури за лице в близост до вас. Този инструмент ви позволява да сортирате по рейтинг, за да намерите място, където другите са имали положителни преживявания.

Можете ли да използвате OTC кислороден комплект за лице у дома?

Има много кислородни комплекти за лице без рецепта, които няма да нарушат банката. Тези комплекти обаче няма да дадат същата интензивност на резултати като спа процедурата.

Продуктите, които съдържат кислород, могат да помогнат за „клетъчния метаболизъм“, което означава, че могат да помогнат за премахването на мъртвите кожни клетки. Не забравяйте да прочетете инструкциите, за да сте сигурни, че използвате продуктите по подходящ начин.

Продуктите за лице, съдържащи кислород, включват:

 • Dr. Brandt Skincare Кислородна маска за бързо възстановяване на лицето
 • Guerlain Météorites Oxygene Care овлажнител и усилвател на сиянието
 • Философия Поемете дълбоко дъх Безмаслен оксигениращ гел крем
 • Bliss Triple Oxygen Незабавна енергизираща маска

Кислородни процедури за лице в сравнение с други процедури за лице

Има и други лечения, които предлагат подобни резултати като кислородните процедури за лице. Те включват:

 • Микродермабразио: като цяло безопасно ексфолиращо лечение, което може да подобри външния вид на увреждане от слънцето, бръчки, фини линии, белези от акне и др.

 • HydraFacial: триетапна терапия, която премахва замърсяванията в порите чрез процес, подобен на вакуум, който започва с почистване и пилинг, след това екстракция и хидратация, след това сливане и защита

Ключови неща

Анекдотично казано, кислородните процедури за лице помагат за намаляване на фините линии, изравняване на текстурата, добавяне на блясък и поддържане на ярка, младежка изглеждаща кожа.

Няма убедителни изследвания по темата и някои дерматолози категорично не са съгласни, че може да има някакви ползи от кислородните процедури за лице. Те вярват, че процедурата всъщност може да причини ненужно възпаление, зачервяване или обща подпухналост.

Винаги се уверете, че сте намерили безопасен, добре уважаван спа център, преди да извършите каквато и да е процедура.

Има много OTC продукти, които съдържат кислород. Въпреки че тези продукти се продават добре, има малко изследвания в подкрепа на това, че кислородът може дори да остане в продукт за грижа за кожата.

Въпреки че някои хора смятат, че тези продукти дават страхотни резултати, основната им полза може да бъде хидратацията, която идва от овлажняващите серуми, независимо дали съдържат кислород.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss