Какво представлява изтичането на жлъчния канал и как се лекува?

Когато има дупка в която и да е част от жлъчния канал, тя може да изтече жлъчка. Това може да се случи по време на някои процедури или поради нараняване.

Какво означава, когато изтече жлъчка?

Жлъчният канал е структура, подобна на тръба, която се свързва през черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса, преди да завърши в тънките черва. Той е предназначен да извежда жлъчката от стомашно-чревната ви система. Самата жлъчка се произвежда в черния дроб и се освобождава от жлъчния мехур, за да подпомогне храносмилането.

Изтичането на жлъчния канал може да възникне в резултат на определени стомашно-чревни операции или наранявания и може да доведе до сериозни усложнения. Ето какво трябва да знаете за изтичащия жлъчен канал и как се диагностицира и лекува.

Колко сериозно е изтичането на жлъчен канал?

Изтичащият жлъчен канал се счита за сериозно медицинско състояние. Когато от жлъчната ви система изтече жлъчка, храносмилателната ви система може вече да не изпълнява важни функции, като например усвояването на мазнини.

Въпреки че се счита за относително рядък, изтичащият жлъчен канал може да бъде животозастрашаващ, ако не се лекува.

Какво причинява изтичане на жлъчния канал?

Изтичането на жлъчния канал най-често се причинява от операция на околния участък. В някои случаи може да се дължи на травма на засегнатите органи или други по-рядко срещани причини.

хирургия

Операциите, които включват черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса, могат да носят риск от случайни порязвания или пробиви на жлъчния канал. Това в крайна сметка може да доведе до изтичане и да не работи както трябва. Отстраняването на жлъчния мехур е най-честата операция, свързана с изтичане на жлъчния канал.

Ако имате отстраняване на жлъчния мехур, чернодробна трансплантация или друг вид операция в планираната област, важно е да обсъдите тези рискове с лекар, за да можете да съобщите за възможни симптоми на изтичане на жлъчен канал веднага.

Травми на корема

В някои случаи травмата на околното пространство може също да увреди жлъчната система. Това важи особено за наранявания в областта на корема, като тези, които могат да възникнат по време на сблъсък с превозно средство или друга сериозна травма.

Други възможни причини

По-рядко изтичащият жлъчен канал може да се дължи на други проблеми, засягащи стомашно-чревната система. Например, един случай от 2021 г. установи, че вентралната херния в коремната област може да бъде друга възможна причина за изтичане на жлъчен канал, която трябва да се разглежда извън операциите и нараняванията.

Какви са симптомите на изтичане на жлъчка?

Възможните симптоми на изтичане на жлъчен канал включват:

 • болка в корема
 • подут корем
 • жълтеница (пожълтяване на кожата)

 • треска
 • симптоми на грип

Потенциални усложнения от изтичане на жлъчен канал

Ако не се лекува, изтичането на жлъчния канал може да бъде фатално. Съпътстващите симптоми, като коремна болка и подуване, треска и жълтеница, също могат да попречат на цялостното ви качество на живот.

Също така е възможно да се развие рядък вид инфекция на жлъчните пътища, наречена остър холангит. Това е животозастрашаваща инфекция, която може също да доведе до органна недостатъчност.

Как се диагностицира изтичане на жлъчен канал?

Потенциален изтичащ жлъчен канал се диагностицира с комбинация от:

 • физически преглед
 • история на симптомите
 • образни тестове на коремната област, като компютърна томография (CT) или ядрено-магнитен резонанс (MRI)
 • проби от абдоминална течност за търсене на наличие на билирубин
 • кръвни изследвания за търсене на повишени чернодробни ензими, като алкална фосфатаза и билирубин
 • ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)
 • перкутанна трансхепатална холангиография (PTC, при която боята се инжектира през кожата ви в жлъчния ви канал, последвано от рентгенова снимка на каналите)

Лечение на изтичащ жлъчен канал

Целта на лечението на изтичащи жлъчни пътища е да се затворят отворите, като същевременно се дренира излишната жлъчка, която се е натрупала в коремната област. Лекарят вероятно първо ще обмисли минимално инвазивни процедури, преди да избере хирургично лечение.

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)

ERCP е минимално инвазивна процедура, която използва ендоскоп, преминал през хранопровода надолу към жлъчната система. Лекарят може да се справи с течове с помощта на инструменти или стентиране.

Жлъчно стентиране

Билиарното стентиране е процес, комбиниран с ERCP, при който пластмасови или метални тръби, наречени стентове, се поставят в билиарното дърво, за да помогнат за затваряне на отвори и спиране на изтичането на жлъчка, като същевременно дренират жлъчката.

Емболизация

Използвана също с ERCP, емболизацията включва използването на синтетично лепило, за да помогне за запечатването на течове в билиарното дърво. Това също се счита за минимално инвазивна процедура.

хирургия

В някои случаи може да се получи изтичане на жлъчен канал по време на операция и хирургът може да успее да го коригира веднага. В други случаи обаче може да е необходима отделна коригираща операция. Хирургията може също да се обмисли, ако ERCP техниките не работят.

Кога да потърсите медицинска помощ

Спешна медицинска помощ

Изтичащият жлъчен канал се счита за спешен медицински случай, тъй като може да бъде смъртоносен, ако не се лекува. Ако имате определени рискови фактори, като например скорошна операция на жлъчния мехур, и изпитвате възможни симптоми на проблем с жлъчната система, незабавно посетете лекар.

Ако наскоро сте получили диагноза за изтичане на жлъчен канал, следвайте следващите стъпки на лекар относно лечението. Те могат също да ви насочат към гастроентеролог, вид специалист, който лекува заболявания на стомашно-чревния тракт.

За вкъщи

Изтичащият жлъчен канал се причинява от запушване на жлъчното дърво, което минава между черния дроб и тънките черва. Въпреки че най-често се приписват на операции, като отстраняване на жлъчния мехур, тези препятствия могат да бъдат причинени и от други наранявания.

Тъй като изтичането на жлъчния канал може да бъде фатално, важно е да посетите лекар, ако получите симптоми. Коригиращите лечения могат да помогнат за затваряне на отвора на жлъчното дърво и спиране на изтичането.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss