Какво представлява доброкачествен плоскоклетъчен папилом на хранопровода?

Доброкачественият езофагеален клетъчен папилом е малък, нераков тумор, който се образува в хранопровода. Повечето не причиняват симптоми. Лекарите лекуват израстъка, като го отстраняват.

Папиломът е доброкачествен (нераков) тумор. Обикновено се образува в сквамозни клетки, които покриват много от тъканите на тялото ви.

Папиломът може да се образува в много области на тялото, като кожата, гениталния тракт и устата. Хранопроводът, мускулната тръба, която транспортира храната от устата до стомаха, е друга част от тялото, където може да се появи папилом.

Тази статия разглежда плоскоклетъчните папиломи на хранопровода, включително симптоми, потенциални причини и как се лекуват.

Какво представлява доброкачественият плоскоклетъчен папилом на хранопровода?

Доброкачествените плоскоклетъчни папиломи на хранопровода (ESP) са тумори, които се образуват в плоските клетки на вашия хранопровод. Тези образувания обикновено са малки, бели или розови и приличат на брадавици.

Доброкачествените ESP варират от около 2-6 милиметра (0,07–0,23 инча) и обикновено се появяват в долната част на хранопровода. относно 85% от времето има само един папилом.

Доброкачествените ESP са редки. Изследователите са изчислили, че те се намират в 0,01–0,45% на хора, подложени на ендоскопия на горния храносмилателен тракт.

Въпреки това, има някои доказателства, че вероятността от доброкачествени ESP се увеличава. Едно проучване от 2017 г. наблюдава, че рискът от ESP се е увеличил от 0,13% през 2000 г. на 0,57% през 2013 г.

Доброкачествените ESP не са ракови. Въпреки това изследователите са открили човешки папиломен вирус (HPV) в някои доброкачествени ESP. Това породи опасения, че те могат да имат потенциал да станат злокачествени или ракови.

Какви са симптомите на доброкачествен плоскоклетъчен папилом на хранопровода?

Много доброкачествени ESP не причиняват никакви симптоми. Лекарите често ги диагностицират случайно по време на ендоскопия на горния храносмилателен тракт.

Когато доброкачественият ESP стане голям, той може да бъде свързан с дискомфорт, подобен на киселини или проблеми с преглъщането.

Какво причинява доброкачествен плоскоклетъчен папилом на хранопровода и кой е изложен на риск?

Точната причина за доброкачественото ESP не е известна. Изследователите обаче имат някои идеи.

Една теория е, че доброкачествените ESP се развиват от хронично дразнене на хранопровода, като киселинен рефлукс. Това помага да се обясни защо повечето доброкачествени ESP се случват в долната част на хранопровода, която е най-засегната от ефектите на рефлукса.

В допълнение към киселинния рефлукс, други потенциални причини за дразнене, които могат да доведат до доброкачествено образуване на ESP, включват:

  • консумация на алкохол
  • пушене
  • предишна употреба на назогастрална сонда
  • предишни процедури или операции на хранопровода

Друга потенциална причина за доброкачествен ESP е HPV инфекцията. HPV е вирус, който може да причини брадавици по кожата и гениталиите. То е свързано с няколко вида рак.

Доброкачествената ESP също се свързва с редки генетични заболявания, специално Синдром на Голц.

Повечето хора с доброкачествена ESP получават диагноза в техните 40-те и 50-те години. Съотношението мъже към жени, засегнати от доброкачествен ESP е променлива.

Как се лекува доброкачествен плоскоклетъчен папилом на хранопровода?

Кратка процедура може да премахне или унищожи доброкачествените ESP. Избраната техника зависи от размера, броя и местоположението на доброкачествените ESP.

Някои техники, които лекарят може да използва за лечение на доброкачествена ESP включват:

  • радиочестотна аблация
  • криотерапия
  • резекция с щипци за биопсия
  • ендоскопска резекция на лигавицата

Какви са перспективите за някой с доброкачествен плоскоклетъчен папилом на хранопровода?

Тъй като доброкачественото ESP е рядко, малко се знае относно дългосрочните резултати и перспективите на човека.

Въпреки това, изследователите в a Проучване от 2023 г имайте предвид, че в повечето предишни проучвания не е имало рецидив след доброкачествено отстраняване на ESP.

Едно притеснение относно доброкачественото ESP е, че има потенциал да стане рак. Например, a 2015 проучване включително 78 души с доброкачествена ESP установиха, че двама индивида са развили плоскоклетъчен карцином по време на периода на проследяване.

Раковият потенциал на доброкачествената ESP е все още спорен. Освен това е възможно и други рискови фактори за рак на хранопровода, като тютюнопушене и тежка употреба на алкохол, да играят роля по-скоро роля.

Като цяло са необходими повече изследвания.

Доброкачественият ESP е рядко образувание, подобно на брадавица, което може да се образува в хранопровода. Когато доброкачественият ESP стане голям, той може да причини симптоми като дискомфорт и затруднено преглъщане.

Причината за доброкачественото ESP не е известна. Може да възникне поради фактори като хронично дразнене на хранопровода или HPV инфекция.

Доброкачественият ESP може да бъде унищожен или отстранен. Малко вероятно е да се върне след лечение. Въпреки че някои случаи на рак са свързани с доброкачествена ESP, точната вероятност тези образувания да станат ракови все още не е ясна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss