Какво представлява гръдната физиотерапия за кистозна фиброза?

Физиотерапията на гръдния кош е обичайно лечение на кистозна фиброза, което включва дихателни упражнения и специализирани устройства. Често хората с кистозна фиброза се учат как да извършват гръдна физиотерапия сами в уюта на домовете си.

жена помага на дете с кистозна фиброза да използва инхалатор
Гети изображения/филадендрон

Кистозната фиброза е рядко и хронично заболяване, което засяга органите в тялото, особено белите дробове. Той причинява натрупване на гъста слуз в дихателните пътища. Тази слуз може да улови бактерии, което води до инфекция.

Лечението на кистозна фиброза често се фокусира върху преместването и отстраняването на тази слуз. Едно от тези лечения е физиотерапията на гърдите. Това общо лечение включва техники като дихателни упражнения, придвижване до определени позиции и използване на специализирани устройства.

Физиотерапията на гърдите често се извършва у дома. Здравните специалисти обикновено учат хората как да извършват лечение самостоятелно.

Научете повече за кистозната фиброза.

Какво представлява гръдната физиотерапия при кистозна фиброза?

Физиотерапията на гръдния кош е техника за освобождаване на дихателните пътища за хора с кистозна фиброза. Терапията се използва за изчистване на слузта от белите дробове. Понякога се нарича физиотерапия на гърдите, PT на гърдите или просто CPT.

Има няколко различни вида физиотерапия на гърдите. Правилният тип за вас зависи от възрастта ви, симптомите и програмата, разработена от вашия физиотерапевт.

Често физиотерапевтичното лечение на гърдите на човек се променя през целия му живот. Например, има някои техники, които най-често се прилагат върху бебета и малки деца.

Тъй като хората с кистозна фиброза остареят, техният физиотерапевт може да се съсредоточи повече върху преподаването на техники за физиотерапия на гръдния кош, които те могат да правят сами у дома.

Защо се нуждаете от гръдна физиотерапия за кистозна фиброза?

Физиотерапията на гърдите е важна част от лечението на кистозна фиброза. Помага за предотвратяване натрупването на гъста слуз в белите дробове.

Натрупването на слуз може да улови бактерии, което води до инфекции. Тези инфекции могат да доведат до подуване, което стяга дихателните пътища и причинява повече производство на слуз и увреждане на белите дробове. Физиотерапията на гърдите може да помогне за предотвратяване на това увреждане.

Какво се случва по време на гръдна физиотерапия за кистозна фиброза?

Има няколко вида гръдна физиотерапия. Какво се случва по време на физиотерапевтична сесия на гръдния кош може да зависи от вида или видовете физиотерапия, които получавате.

В много случаи можете да бъдете научени да правите тези лечения сами. Обичайните видове физиотерапия на гърдите включват:

 • Дихателни техники с активен цикъл (ACBT): Това лечение използва цикъл от дълбоко дишане, пъхтене, кашляне и стандартно дишане за преместване на слуз. Често ACBT се комбинира с други терапии или с устройства за гръдна физиотерапия. Обичайно е децата да бъдат научени да правят ACBT сами.
 • Автогенен дренаж (AD): Техниката включва дишане с различна скорост и честота. Силният въздушен поток, който се създава, премества слузта от по-малките дихателни пътища в по-големите дихателни пътища. Това улеснява изчистването на слузта.
 • Постурален дренаж: Постуралният дренаж е лечение, което комбинира дихателни упражнения, като ACBT или AD, с позиции, които използват гравитацията за източване на слузта от белите дробове.
 • Перкусии и вибрации: Това лечение се извършва чрез пляскане с ръка по протежение на гърдите в постоянен ритъм. Това помага за разхлабването на слузта и може да се направи с дихателни упражнения или самостоятелно.
 • Положително експираторно налягане (PEP): Това лечение използва маска или мундщук със съпротивление зад него. Дишате срещу мундщука, за да създадете налягане и да преместите слузта.
 • Осцилация на положително експираторно налягане: Това лечение е специализиран тип PEP, който също създава вибрации във вашите дихателни пътища.
 • Балон PEP: Това лечение е същата идея като стандартния PEP, но е насочено към малки деца. Вместо маска, децата духат в пластмасова тръба, която се поставя в сапунена вода, за да се създадат мехурчета.
 • Високочестотна осцилация на гръдната стена (HFCWHO): HFCWO използва електрически импулсен въздушен генератор, който се свързва с надуваемо яке и вибрира гърдите, за да разруши слузта.

Трябва ли да се подготвите за гръдна физиотерапия за кистозна фиброза?

Често можете да правите физиотерапия на гърдите в собствения си дом. Обикновено не е необходимо да си записвате час или да пътувате за лечение.

Все пак има няколко неща, които е добра идея да имате предвид преди лечение. Те включват:

 • носенето на удобни и меки дрехи
 • премахване на бижута, които са в контакт с врата, гърдите или талията
 • издухване на носа преди началото на лечението
 • поддържане на запас от тъкани в близост до третираната зона
 • превръщайки зоната за лечение в удобна зона с възглавници и одеяла

Колко ефективна е гръдната физиотерапия при кистозна фиброза?

Физиотерапията на гръдния кош е важна част от лечението на кистозна фиброза. Не се използва самостоятелно и няма да излекува или разреши кистозната фиброза. Но това е ефективен начин за разграждане на слуз и предотвратяване на инфекции.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за кистозната фиброза, като прочетете отговорите на някои често задавани въпроси.

Трябва ли всеки с кистозна фиброза да прави гръдна физиотерапия?

Не. Въпреки че повечето хора с кистозна фиброза се нуждаят от гръдна физиотерапия, хората с много леки симптоми и бебетата може да не се нуждаят.

Колко време отнема физиотерапията на гърдите?

Сесиите обикновено отнемат между 20 и 40 минути.

Застраховката ще плати ли оборудването за гръдна физиотерапия?

Не винаги. Важно е да се консултирате с вашия доставчик на застраховка, за да видите какво покрива. Вместо това може да сте в състояние да използвате други опции, като например средствата в гъвкава разходна сметка (FSA) или здравна спестовна сметка (HSA).

Физиотерапията на гърдите е важна част от лечението на кистозна фиброза. Има няколко вида физиотерапия на гърдите. Вашият физиотерапевт ще ви препоръча лечение въз основа на фактори като вашата възраст и тежестта на симптомите ви.

Често вашата рутина на лечение се променя през целия живот. Физиотерапевтичните техники за гръдния кош обикновено се извършват у дома и хората обикновено се научават да ги изпълняват самостоятелно, когато пораснат достатъчно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss