Какво представлява бучката при рак на гърдата? Научете симптомите

Изпит на гърдите
Сергей Филимонов/Стокси Юнайтед

Значението на самоизпитите

Американското раково дружество (ACS) най-новите насоки отразяват, че самопрегледите не са показали ясна полза, особено за жени, които също получават скрининг на мамографии, дори когато лекарите провеждат тези прегледи. Все пак някои мъже и жени ще открият рак на гърдата и ще бъдат диагностицирани с него в резултат на бучка, открита по време на самопреглед.

Ако сте жена, важно е да сте запознати с това как изглеждат гърдите си и да ги проверявате редовно. Това ще ви помогне да разберете всички промени или аномалии, когато се появят.

Всички бучки в гърдите заслужават медицинска помощ. Необичайните бучки или подутини в гръдната тъкан са нещо, което трябва да бъде прегледано от лекар. По-голямата част от бучките не са ракови.

Какво е усещането за бучка?

Бучките при рак на гърдата не се чувстват еднакво. Вашият лекар трябва да прегледа всяка бучка, независимо дали отговаря на най-честите симптоми, изброени по-долу.

Най-често ракова бучка в гърдата:

 • е твърда маса
 • е безболезнено
 • има неправилни ръбове
 • е неподвижен (не се движи при натискане)
 • се появява в горната външна част на гърдата ви
 • нараства с времето

Не всички ракови бучки ще отговарят на тези критерии, а раковата бучка, която има всички тези черти, не е типична. Раковата бучка може да се усеща заоблена, мека и нежна и може да се появи навсякъде в гърдата. В някои случаи бучката може дори да бъде болезнена.

Някои жени също имат плътна, фиброзна тъкан на гърдата. Усещането на бучки или промени в гърдите може да бъде по-трудно, ако това е така.

Наличието на плътни гърди също затруднява откриването на рак на гърдата при мамограми. Въпреки по-здравата тъкан, все още може да сте в състояние да идентифицирате кога започва промяна в гърдите ви.

Какви са другите възможни симптоми на рак на гърдата?

В допълнение към бучка, може да изпитате един или повече от следните най-честите симптоми на рак на гърдата:

 • подуване на част или на цялата гърда
 • течение от зърната (различно от кърмата, ако кърмите)

 • кожно дразнене или лющене
 • зачервяване на кожата на гърдите и зърната
 • удебеляване на кожата на гърдите и зърната
 • зърно, обърнато навътре
 • подуване на ръката
 • подуване под мишницата
 • подуване около ключицата

Трябва да посетите Вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми, със или без наличие на бучка. В много случаи тези симптоми не са причинени от рак. Все пак вие и вашият лекар ще искате да направите някои тестове, за да разберете защо се случва това.

Кога трябва да видя моя лекар?

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак диагностициран при жени в Съединените щати. Повечето бучки на гърдите обаче не са ракови. Трябва да посетите Вашия лекар, ако видите или почувствате нещо ново или необичайно в гърдите си по време на самопреглед.

Въпреки статистическите данни и насоките за ACS, много жени все още избират да продължат да извършват самостоятелни прегледи. Независимо дали решите да направите самопреглед или не, трябва да говорите с Вашия лекар за подходящата възраст, за да започнете скрининг на мамограми.

Следването на препоръчаните насоки за скрининг на рак на гърдата е най-важното нещо, което можете да направите, за да осигурите ранно откриване на рак на гърдата. Колкото по-рано се открие рак на гърдата, толкова по-рано може да започне лечението и толкова по-добри ще бъдат вашите перспективи.

Какво мога да очаквам на срещата с моя лекар?

Уговорете час с вашия първичен лекар или гинеколог. Кажете на Вашия лекар за новото място, което сте идентифицирали, и симптомите, които усещате. Вашият лекар вероятно ще проведе пълен преглед на гърдите и може също да провери близките места, включително ключицата, шията и подмишниците.

Въз основа на това, което чувстват, Вашият лекар може да назначи допълнителни изследвания, като мамография, ултразвук или биопсия.

Вашият лекар може също да предложи период на внимателно изчакване. През това време вие ​​и вашият лекар ще продължите да наблюдавате бучката за всякакви промени или растеж. Ако има някакъв растеж, Вашият лекар трябва да започне тестове, за да изключи рак.

Бъдете честни с Вашия лекар относно притесненията си. Ако вашата лична или семейна анамнеза ви излага на по-висок риск от рак на гърдата, може да искате да продължите напред с подходящите диагностични изследвания, за да можете да знаете със сигурност дали бучката на гърдата ви е рак или нещо друго.

Рискови фактори за рак на гърдата

Някои рискови фактори могат да увеличат шансовете ви за развитие на рак на гърдата. Някои рискови фактори не могат да бъдат променени; други могат да бъдат намалени или дори елиминирани въз основа на вашия избор на начин на живот.

Най-значимите рискови фактори за рак на гърдата включват:

 • Пол. Жените са по-склонни да развият рак на гърдата, отколкото мъжете.
 • Възраст. Инвазивният рак на гърдата е по-чест при жени над 55 години.
 • Семейна история. Ако роднина от първа степен, като майка, сестра или дъщеря, е имал рак на гърдата, вашият риск е удвоена.
 • Генетика. А малък процент рак на гърдата може да бъде причинен от гени, които се предават от поколение на поколение.
 • Състезание. Според Националния институт по рака, латиноамериканските/латиноамериканските и азиатските жени са малко по-малко склонни да развият рак на гърдата, отколкото белите и афро-американските жени. Афро-американските жени са по-склонни да бъдат диагностицирани с тройно отрицателен рак на гърдата, който е силно агресивен и е по-вероятно да се развие в по-млада възраст. Афро-американските жени също са по-склонни да умрат от рак на гърдата в сравнение с белите жени.
 • Тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от рак на гърдата.
 • Доброкачествени състояния на гърдата. Някои доброкачествени (неракови) състояния на гърдата могат да повлияят на риска от по-късно развитие на рак на гърдата.
 • Използване на хормони. Ако сте използвали или в момента използвате хормонозаместителна терапия (ХЗТ), рискът от рак на гърдата вероятно е по-висок.
 • Менструална история. Ранната менструация (преди 12-годишна възраст) може да повиши риска от рак на гърдата.
 • Късна менопауза възраст. Забавената менопауза (след 55-годишна възраст) може да ви изложи на повече хормони, което може да увеличи рисковете ви.
 • Плътна гръдна тъкан. Проучванията показват, че жените с плътна тъкан на гърдата са по-склонни да развият рак. Тъканта също може да затрудни откриването на рака.
 • Заседнал начин на живот. Жените, които не спортуват редовно, са по-склонни да развият рак на гърдата, отколкото жените, които спортуват често.
 • Употреба на тютюн. Пушенето увеличава риска от рак на гърдата, особено при по-млади жени, които все още не са преминали през менопаузата.
 • Консумация на алкохол. За всяка напитка, която пиете, рискът от рак на гърдата може да се повиши. Изследванията показват, че пиенето на малко алкохол може да е добре, но тежката употреба на алкохол е свързана с по-висок риск от рак на гърдата.

Рак на гърдата при мъжете

Повечето видове рак на гърдата се диагностицират при жени. Въпреки това, мъжете имат гръдна тъкан и могат да развият рак на гърдата. Все още, по-малко от един процент от всички видове рак на гърдата се срещат при мъжете.

Симптомите на рак на гърдата при мъжете са същите като симптомите на рак на гърдата при жените. Тези симптоми включват:

 • бучка в едната гърда
 • зърно, което се обръща навътре (обръща се)
 • болка в зърната
 • течение от зърното
 • зачервяване, трапчинки или лющене по кожата на гърдата
 • зачервяване или рани по зърното или пръстен около зърното
 • подути лимфни възли в подмишниците

Както при жените, ракът на гърдата при мъжете може да се разпространи или да метастазира в други части на тялото. Диагностицирането на рака в ранните етапи е важно. По този начин вие и вашият лекар можете бързо да започнете лечението на рака.

Въпреки че ракът на гърдата е рядък при мъжете, някои често срещани рискови фактори са известни.

Как да извършите самоизпит

Техниките за скрининг помагат на вас и вашия лекар да идентифицирате подозрителни петна в гърдите ви. Мамографията е често срещана опция за скрининг. Друг е самопрегледът на гърдите.

Самоизследването се смяташе за важна част от ранното откриване на рак на гърдата в продължение на много десетилетия. Днес обаче това може да доведе до твърде много ненужни биопсии и хирургични процедури.

Все пак Вашият лекар може да Ви препоръча самопреглед. Най-малкото, изпитът може да ви помогне да се запознаете с външния вид, формата, текстурата и размера на гърдите си. Знаейки как трябва да се чувстват гърдите ви, може да ви помогне да откриете по-лесно потенциален проблем.

1) Избери дата. Хормоните влияят на това как се чувстват гърдите ви, така че е добра идея да изчакате няколко дни след края на менструалния цикъл. Ако нямате менструация, изберете дата от календара, която можете лесно да запомните, като например първа или петнадесета, и насрочете своя самоизпит.

2) Погледни. Махнете горнището и сутиена. Застанете пред огледалото. Наблюдавайте как изглеждат гърдите ви, като ги инспектирате за промени в симетрия, форма, размер или цвят. Повдигнете двете си ръце и повторете визуалната проверка, като отбележите промените във формата и размера на гърдите си, когато ръцете ви са изпънати.

3) Прегледайте всяка гърда. След като завършите визуалния преглед, легнете на легло или диван. Използвайте меките възглавнички на пръстите си, за да усетите бучки, кисти или други аномалии. За да запазите инспекцията еднаква, започнете от зърното си и проправете път навън, до гръдната кост и подмишницата, по спираловидна схема. Повторете от другата страна.

4) Стиснете зърното си. Внимателно притиснете всяко зърно, за да видите дали имате някакво течение.

5) Повторете под душа. Направете един последен преглед под душа. Оставете топла вода и сапун да улеснят ръчния преглед, като плъзнете пръстите си по гърдите. Започнете от зърното си и проправете пътя си по спираловидна схема. Повторете на другата гърда.

6) Водете си дневник. Фините промени може да са трудни за откриване, но дневникът може да ви помогне да видите развитието, докато се случват. Запишете всички необичайни места и ги проверете отново след няколко седмици. Ако откриете някакви бучки, посетете Вашия лекар.

Някои здравни организации вече не препоръчват на жените да извършват редовни самопрегледи.

Други състояния, които могат да причинят бучки в гърдите

Ракът на гърдата не е единственото състояние, което може да причини необичайни бучки в гърдите ви. Тези други условия също могат да бъдат отговорни:

 • подути лимфни възли
 • кисти
 • бактериална на вирусна инфекция
 • кожна реакция към бръснене или кола маска
 • алергични реакции
 • неракова тъкан (фиброаденом)
 • растеж на мастна тъкан (липома)
 • лимфом
 • левкемия
 • лупус
 • подути или запушени млечни жлези

Бучка в подмишницата или гърдите ви е малко вероятно да е рак на гърдата, но трябва да говорите с Вашия лекар за всякакви необичайни петна, които да откриете. Вашият лекар вероятно ще извърши физически преглед и ще изключи възможни причини за необичайни бучки.

Продуктът за вкъщи

Вашето тяло е ваше собствено и е единственото, което имате. Ако откриете бучка или изпитвате някакви необичайни симптоми, трябва да потърсите напътствията на Вашия лекар.

Вашият лекар може да е в състояние да определи от физически преглед дали бучката ви е вероятно да е ракова. Ако изобщо сте загрижени за новите признаци и симптоми, не трябва да се страхувате да поискате допълнително изследване, за да диагностицирате бучката си.

Прочетете тази статия на испански.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss