Какво представляват микроаневризмите от диабетна ретинопатия?

Микроаневризмите са малки области на подуване в кръвоносните съдове на окото. Те могат да бъдат улика за влошаване на диабетната ретинопатия и могат да показват, че се нуждаете от лечение, за да предотвратите загуба на зрението.

Диабетът понякога може да доведе до усложнения, включително диабетна ретинопатия. Микроаневризмите – области на подуване в малките кръвоносни съдове в окото ви – са често срещан признак на това прогресивно, потенциално сериозно усложнение.

Микроаневризмите понякога могат да изтекат и да кървят, което води до малки кръвоизливи в ретината. Кръвта може да се натрупа в слоя на нервните влакна на ретината и да изглежда плоска и пухкава – това се нарича петно ​​кръвоизлив.

Микроаневризмите на ретината обикновено няма да повлияят на зрението ви, но тяхното присъствие е важен клиничен признак, че диабетната ретинопатия прогресира.

Тази статия ще обсъди какво представляват тези микроаневризми на диабетна ретинопатия, защо се появяват и как идентифицирането и навременното им лечение може да помогне за спиране или забавяне на прогресията на това свързано с диабета очно усложнение и възможна загуба на зрение.

Какво представляват микроаневризмите в окото от диабетна ретинопатия?

Микроаневризмите са разтегнати области в стените на вашите капиляри, малките кръвоносни съдове, които пренасят кръв към очите ви и други части на тялото ви.

Микроаневризмите на ретината са първите видими признаци на диабетна ретинопатия.

Вашата ретина е слоят в задната част на окото близо до зрителния нерв. Той променя светлината в сигнали, които мозъкът ви може да разбере. Когато очен лекар изследва очите ви с помощта на увеличение, той ще види тези микроаневризми като малки червени точки. Точките понякога имат жълти пръстени около тях.

Освен диабета, други възможни причини за микроаневризми включват:

 • съдова оклузия на ретината, запушване на вена, която доставя кръв към ретината

 • радиационна ретинопатиястраничен ефект от лъчева терапия за рак
 • нормално стареене

Развитие на повече микроаневризми поради диабетна ретинопатия се гледа като признак на по-напреднало очно заболяване. Те могат да бъдат свързани и с други промени в очите, като влошаване на ретинопатията или процеса на стареене.

Как се различават микроаневризмите от очните кръвоизливи?

Микроаневризмите не са същите като кръвоизливите в ретината, които са области на кървене във вашата ретина. Тези кръвоизливи могат да варират от малки петна до по-големи кръвоизливи.

Много състояния могат да причинят кръвоизливи, включително травма на очите и очни заболявания като хипертонична ретинопатия.

Микроаневризмите в крайна сметка могат да се разкъсат, което води до точковидни и петнисти кръвоизливи. Тъй като кръвоизливите са толкова малки, тези области на кървене могат да изглеждат по същия начин като микроаневризми при очен преглед.

Какво ще се случи със зрението ви, ако имате микроаневризма?

Микроаневризмите често нямат симптоми, но понякога могат да увредят ретината. Твърде голямото увреждане на ретината може да доведе до загуба на зрението.

Микроаневризмите могат да изтекат течност и протеини в макулата (критичната централна част на ретината), причинявайки нейното подуване. Когато имате диабет и макулата се подува, удебеляването от допълнителната течност се нарича диабетен макулен едем. Когато се подуят само малките кръвоносни съдове, това се нарича микроаневризма.

Макулата има най-много фоторецептори в ретината ви и създава ясен, силен фокус в центъра на вашето зрение. Подуването може да попречи на фокуса ви и да доведе до загуба на зрението. относно 1 на 15 души при диабет ще се развие оток на макулата.

Ако микроаневризмите изтекат в части от ретината ви, различни от макулата, няма да имате никакви симптоми. Те все още могат да бъдат добър индикатор, че може да имате диабетна ретинопатия.

причини

Ако имате диабет, може да имате високи нива на кръвната захар. След известно време захарта може да увреди кръвоносните съдове навсякъде в тялото ви, включително в очите ви.

Захарта може да причини подуване и изтичане на кръвоносните съдове, като например при микроаневризми. Освен това може да причини диабетна ретинопатия. Развитието на микроаневризма е първият стадий на диабетната ретинопатия.

The етапи са:

 1. лека непролиферативна ретинопатия
 2. умерена непролиферативна ретинопатия, която включва запушване на съдовете на ретината
 3. тежка непролиферативна ретинопатия, при която повече съдове на ретината се стесняват, намалявайки притока на пресен кислород
 4. пролиферативна ретинопатия (най-напреднал стадий), която се появява, когато ретината с кислороден глад се опитва да компенсира чрез отглеждане на нови кръвоносни съдове, но те са необичайни и влошават кървенето и изтичането на течност

Как се лекуват микроаневризми при диабетна ретинопатия?

В ранните етапи можете да лекувате микроаневризмите чрез лечение на състоянията, които ги причиняват, като диабет и високо кръвно налягане. Това обикновено включва:

 • поддържане на кръвната захар в целевия диапазон и понижаване на нивата на A1C
 • управление на Вашето кръвно налягане
 • управление на липидите в кръвта, включително холестерола
 • провеждане на редовни очни прегледи за проследяване на очни заболявания, свързани с диабета

Ако са се развили микроаневризми и са изтекли кръв и течност в ретината ви, това може да причини диабетен оток на макулата със значителна загуба на зрението. В този момент вашият очен лекар може да препоръча:

 • лазерно лечение
 • инжектирани лекарства против васкуларен ендотелен растежен фактор (анти-VEGF), за да се спре образуването на нови кръвоносни съдове
 • инжектирани кортикостероиди

Ако имате инжекции, може да се наложи да посещавате очен лекар или специалист по-редовно след това, за да проверите прогресията. Ако имате лазерно лечение, може също да се наложи да се върнете за последващи прегледи. Може да са необходими и допълнителни лечения.

Микроаневризмите от диабетна ретинопатия са области на подуване в малките кръвоносни съдове на окото ви. Те обикновено са признак на диабетна ретинопатия, усложнение на диабета, при което високите нива на кръвната захар увреждат кръвоносните съдове в окото ви. Това може да доведе до загуба на зрение.

Микроаневризмите може да не причинят симптоми в началото, освен ако не изтекат в частта на окото ви, наречена макула. Забелязването на микроаневризми по време на редовни очни прегледи може да помогне на вашия очен лекар да идентифицира диабетната ретинопатия и да препоръча начини за забавяне на нейното прогресиране.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss