Какво представляват аденомите на жлъчните пътища и могат ли да причинят рак?

Аденомите на жлъчните пътища са доброкачествени тумори, които растат вътре в жлъчните пътища. Те са доста редки и обикновено не са причина за безпокойство. Понякога може да изискват лечение, в случай че станат ракови.

Жлъчката е течност, произведена от черния дроб и съхранявана в жлъчния мехур. Тази течност, която подпомага процеса на храносмилане, се движи през тялото ви през малки тръби, наречени жлъчни пътища.

Аденомът се отнася до доброкачествен (нераков) тумор. И така, аденомите на жлъчните пътища са малки, неракови образувания, открити в черния ви дроб или точно извън него. Понякога се наричат ​​също хамартоми на перибилиарните жлези.

Въпреки че изследванията върху тези тумори остават доста ограничени, съществуващи доказателства предполага, че те са много необичайни.

Ето какво трябва да знаете за аденомите на жлъчните пътища, включително как да разберете дали може да имате такъв и дали се нуждаят от лечение.

Симптоми на аденоми на жлъчните пътища

Симптомите на аденоми на жлъчните пътища могат да включват:

 • жълтеница или пожълтяване на кожата и бялото на очите ви

 • болка около черния дроб или тънките черва, която се появява и изчезва. Може да почувствате тази болка точно под ребрата, от дясната страна.
 • необяснима загуба на тегло
 • лошо храносмилане
 • гадене
 • повръщане
 • треска

Тъй като тези тумори са толкова малки – обикновено между 1 и 20 милиметра — и обикновено намиращи се във вашия черен дроб, те обикновено остават незабелязани, докато не бъде извършена аутопсия или операция по друга причина.

Хората на всяка възраст и пола могат да развият тези тумори.

Представляват ли аденомите на жлъчните пътища риск за здравето?

През повечето време аденомите на жлъчните пътища не представляват причина за сериозно безпокойство. Има малък риск те ще растат по размер или ще станат злокачествени. Това означава, че е малко вероятно те да се разпространят в други части на тялото ви.

Това каза, че понякога те могат да растат като предшественик на рак на жлъчните пътища. Ракът на жлъчните пътища е рядък и няма стандартен скринингов тест, който да го провери.

Има също така шанс аденомите на жлъчните пътища да нараснат по размер и да станат болезнени или неудобни. Ако това се случи, вашият екип за грижи може да препоръча премахване.

Лекарите често не могат лесно да различат злокачествения тумор от незлокачествения без операция, тъй като може да изглеждат сходни при сканиране на изображения. Но големи или множество тумори могат да сочат към рак.

Ако вашият лекар има някакви съмнения относно вида на тумора, който имате, вероятно ще препоръча операция за всеки случай.

Диагностика на аденоми на жлъчните пътища

Аденомите на жлъчните пътища често се откриват случайно по време на коремна операция или аутопсия.

Ако имате симптоми, Вашият лекар може също да се опита да открие наличието на раков тумор чрез различни тестове, включително:

 • сонограма
 • ендоскопски ултразвук
 • компютърна томография
 • ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)
 • магнитно-резонансна холангиопанкреатография (MCRP)

Отново, ако вашият екип не може да определи дали вашият тумор може да е раков, те може да предложат отстраняването му чрез операция като предпазна мярка.

Лечение на аденоми на жлъчните пътища

Вероятно няма да се нуждаете от лечение за аденом на жлъчните пътища, освен ако не причинява болка или дискомфорт или може да бъде рак.

В някои случаи Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на тумора. Хирургията обикновено е единственият начин да се определи със сигурност дали туморът е раков, така че може да е добър вариант, ако имате други тумори или някакво заболяване на черния дроб.

Видовете хирургия включват:

 • Ендоскопска мукозна резекция: Тази процедура включва вкарване на ендоскопска тръба в гърлото ви и отстраняване на части от тумора със скалпел. Този метод може да лекува само предракови образувания или образувания в ранен стадий, но само тези близо до мястото, където жлъчният ви канал се отваря в червата. Има също шанс тези израстъци да се върнат.
 • Локална резекция: Локалната резекция включва изрязване на части от тумора. Вашият медицински екип може да препоръча тази процедура, ако смята, че вашият тумор е доброкачествен, но иска да намали шансовете той да стане злокачествен в бъдеще.
 • Панкреатодуоденектомия (процедура на Whipple): Ако имате израстъци в други области на храносмилателния тракт или вашият медицински екип подозира рак на жлъчните пътища, те може да препоръчат процедура на Whipple. Този процес включва отстраняване на част от тънките черва, жлъчния мехур, общия жлъчен канал и главата на панкреаса.

Ако лекарите установят, че туморът е раков, те могат да препоръчат други лечения, включително химиотерапия и лъчева терапия.

Долния ред

Аденомите на жлъчните пътища са редки, неракови образувания, които могат да се образуват вътре или извън черния дроб.

Те обикновено не са причина за безпокойство. Но тъй като може да е трудно да се направи разлика между доброкачествени и злокачествени образувания на жлъчните пътища, лекарят все пак може да препоръча хирургическа интервенция за отстраняването им, само за по-голяма сигурност.

Вашият екип за грижи може да предложи по-персонализирани насоки за вашата конкретна ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss