Какво означава, когато ракът на белия дроб се разпространи в черния дроб

 • Ако ракът на белия дроб се разпространи в черния дроб, това означава, че ракът е метастазирал.
 • Ще се появят нови симптоми и Вашият лекар вероятно ще препоръча нови възможности за лечение.
 • Статистиката за преживяемост при рак не може да даде пълна картина на прогнозата на отделния човек, но може да предложи информация за успеха на наличните лечения.

Метастатичният рак е рак, който се разпространява от една област на тялото в друга. Ракът на белия дроб, който метастазира в черния дроб, ще доведе до нови симптоми и вероятно нови възможности за лечение.

Преди да диагностицира разпространението на рак като чернодробни метастази, Вашият лекар ще извърши тестове. Това ще им помогне да измислят план за лечение за намаляване на симптомите.

Няма лечение за рак на белия дроб, но лечението може да забавя прогресията му и да осигури комфорт.

Степента на преживяемост се основава на резултатите от лечението сред голям брой хора. Въпреки че не могат да предскажат резултатите за всеки отделен индивид, те могат да дадат представа колко е вероятно лечението да успее да се бори с рака.

Рак на белия дроб, разпространяващ се в черния дроб

Областта на тялото, където ракът е открит за първи път, се нарича първично място. Ако ракът се отдели от това първоначално място и започне да се разпространява в други части на тялото, това се нарича метастаза.

Когато ракът на белия дроб метастазира (премества) в черния дроб, това означава, че раковите клетки са преминали през лимфната система или кръвния поток към черния дроб.

Раковите клетки в черния дроб приличат на ракови клетки на белия дроб. Типът клетки е едно нещо, на което лекарите гледат, когато решават как да лекуват рака.

Симптоми

Първоначално може да се почувствате уморени или да развиете треска и да нямате никакви специфични за рака симптоми. Всъщност много хора нямат симптоми в ранните етапи.

С напредването на рака на белия дроб, който се е разпространил в черния дроб, може да изпитате следното:

 • отслабване
 • загуба на апетит
 • жълтеница
 • сърбяща кожа
 • подут корем
 • подуване на краката

Някои хора могат да изпитат болка в горната дясна част на корема. Самият черен дроб може да е по-голям от типичното и да се чувства твърд или нежен на допир от дясната страна на тялото. Ако черният дроб е значително увеличен, метастазите могат да бъдат напреднали.

Някои хора могат да получат чернодробна енцефалопатия (HE) в по-късни стадии на рак на белия дроб, който е метастазирал в черния дроб. Други сериозни чернодробни усложнения също могат да доведат до HE.

Състоянието причинява намалена мозъчна функция, тъй като черният дроб вече не може да филтрира токсините в кръвта. Признаците на HE включват объркване и сънливост.

Диагноза

Ако изпитате някой от тези симптоми, уведомете Вашия лекар, за да може той да започне да провежда тестове, които ще Ви помогнат да определите как най-добре да се грижите за Вас.

Първо, Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, за да види как функционира черният Ви дроб. Аномалиите не означават непременно, че ракът на белия дроб е метастазирал в черния дроб, но такива открития вероятно ще доведат до повече изследвания.

Например, ако се открият аномалии, Вашият лекар може да реши да проведе образни тестове. CT или ЯМР сканиране позволява на здравните специалисти да видят по-отблизо какво се случва с черния дроб.

За съжаление, тези сканирания не са сигурни и могат да пропуснат малки тумори. Други състояния на черния дроб, като цироза, понякога могат да наподобяват рак. Така че може да се нуждаете от повече тестове, преди да бъдете диагностицирани с нещо.

Чернодробната биопсия е една такава процедура. Това включва отстраняване на проба от чернодробна тъкан с игла. Резултатите от биопсията могат да помогнат на лекарите да получат окончателна диагноза на метастатичен рак на белия дроб.

След като диагнозата бъде определена, Вашият лекар ще изготви план за лечение само за Вас.

Лечение

Възможните лечения за рак на белия дроб, който е метастазирал в черния дроб, са:

 • химиотерапия: за свиване на туморите
 • радиация: за намаляване на болката при напреднал рак, вкл стереотактична телесна лъчева терапия (SBRT)
 • хирургия: за отстраняване на туморите

Вашият лекар може да препоръча едно или повече от тези лечения, в зависимост от това колко се е разпространил ракът. В по-напреднали случаи лекарите гледат да намалят симптомите, тъй като не е възможно да се отървете от рака.

Преди да вземете каквито и да е решения, ще искате да разгледате както потенциалните ползи, така и страничните ефекти.

Химиотерапията е най-често срещаното лечение. Използва се за забавяне на растежа на рака, а също и за облекчаване на симптомите.

SBRT е по-нова форма на радиация. Изисква по-малко време и има по-малко странични ефекти от традиционните радиационни методи, наречени външна лъчева терапия (EBRT). Тъй като може по-точно да се насочи към раковите клетки на черния дроб, може да ограничи увреждането на здравата тъкан.

SBRT се дава само за няколко дни, докато EBRT се прави 5 дни в седмицата в продължение на няколко седмици.

SBRT обикновено е палиативно лечение на рак на белия дроб, който е метастазирал в черния дроб. Целта е да се намали болката, а не да се осигури лечение.

И накрая, операцията е опция, ако Вашият лекар открие само няколко области, където ракът се е разпространил.

Колко дълго можете да живеете с метастатичен рак на белия дроб?

Рак статистика за оцеляване не дават пълна картина на възгледите на отделния човек.

Американското онкологично дружество казва, че степента на преживяемост е 7 процента за недребноклетъчен рак на белия дроб и 3 процента за дребноклетъчен рак на белия дроб, който се е разпространил в други органи. Данните се базират на диагнози, възникнали между 2009 и 2015 г.

Процентът на преживяемост е процентът на хората, които все още живеят определен брой години след диагнозата, обикновено 5 години. Въпреки че статистиката за оцеляване не може да предостави на хората точно разбиране за това колко дълго ще живеят, те могат да предложат полезна информация за общия успех на лечението.

Добра идея е да говорите с Вашия лекар за това как тези статистически данни могат да се отнасят за Вас, като се имат предвид цялостното Ви здраве и възможности за лечение.

Outlook

Outlook зависи от различни фактори. За да насочи следващите стъпки в лечението, Вашият лекар ще прегледа:

 • на подтип рак на белия дроб
 • скоростта на разпространение
 • броя и размера на туморите
 • цялостното ви здраве
 • твоята възраст
 • как ракът реагира на интервенциите

Лекарят може да извърши тестове, за да потвърди, че ракът е метастазирал в черния дроб.

След диагностициране на метастатичен рак на белия дроб има няколко различни възможности за лечение. Те са насочени към свиване или премахване на тумори и намаляване на болката.

Процентът на преживяемост при метастатичен рак на белия дроб не отчита фактори, които могат да подобрят перспективата на човек, нито отразява по-новите лечения.

Степента на преживяемост не може да ви каже колко дълго ще живеете след диагноза метастатичен рак на белия дроб, но те могат да ви помогнат да разберете колко средно успешни са лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss