Какво означават следи от кетони в урината?

Кетоните са вид киселина, която тялото ви произвежда, когато трябва да разгражда телесните мазнини за енергия. Следите от кетони в урината обикновено не са причина за безпокойство, но високите нива могат да показват сериозен медицински проблем.

Кетоните в урината (кетонурия) може да са признак на няколко различни здравословни проблеми, медицински състояния или промени в тялото ви.

Хората със заболявания като диабет са склонни да имат кетони в урината си, но кетонурия може да се появи и по време на бременност и при определени промени в диетата.

Тази статия ще проучи какво представляват кетоните, какво означава, когато се появят в урината ви и колко високи трябва да бъдат нивата на вашите кетони, за да сигнализират за сериозен проблем.

Какво представляват следите от кетони?

Кетоните са вид киселина, която тялото ви произвежда, когато в кръвта ви няма достатъчно глюкоза, за да задоволи енергийните ви нужди. Вашето тяло се нуждае от постоянно снабдяване с енергия, само за да поддържа основните ви функции, а глюкозата е основната форма на тази енергия.

Когато доставките на глюкоза спаднат твърде ниско, било от вашата диета, или от медицинско състояние като диабет, тялото ви може да се обърне към други източници – като телесни мазнини – за енергия.

Кетоните са страничен продукт от тялото ви, използващо мазнини вместо глюкоза за енергия. Малки количества от тази киселина, понякога наричани следи от кетони, са доста нормални – особено след периоди на сън или гладуване. Всички имаме моменти, когато нивата ни на глюкоза могат леко да се понижат и тялото ни се обръща към алтернативни източници на енергия.

Въпреки това, твърде много от тази киселина, произведена по време на по-дълги периоди на метаболизъм на мазнините, може да промени химическия баланс на тялото ви. Вашето тяло се нуждае от баланс на киселини и основи, измерен чрез нивото на pH. Когато нивата на кетони се покачат твърде много, тялото ви може да стане твърде киселинно.

Какво е pH?

Вашият потенциално ниво на водород (pH). е мярка за киселинността на тялото ви. Вашето ниво на pH трябва да попада в диапазон между 7.35 и 7.45. Вашето тяло автоматично ще коригира различни функции и телесни системи, за да поддържа общата ви киселинност в този диапазон, но има и много различни здравословни проблеми, които могат да нарушат този баланс.

Твърде много киселина в тялото ви ще понижи нивото на pH (ацидемия), а твърде малко киселина или твърде много алкално съединение ще повиши нивото на pH над този диапазон (алкалемия).

Когато нивата на рН излизат извън нормалните граници и тялото ви не може да компенсира, тези промени могат да причинят проблеми с дишането и храносмилането или дори да доведат до критично заболяване и смърт.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява високи нива на кетони в урината и кой е изложен на риск?

Нивата на кетони могат да се повишат до необичайно високи нива по редица причини. Тъй като кетоните се произвеждат, когато тялото ви разгражда мазнините за енергия, кетонурия може да възникне в периоди на дългосрочно гладуване или при следване на кето диета (ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини).

Някои медицински състояния, особено диабет, също могат да увеличат риска от изгаряне на мазнини за енергия.

Когато имате диабет, тялото ви няма инсулин или е спряло да реагира на инсулина, който произвеждате. Инсулинът е хормонът, който пренася глюкозата от кръвта ви в клетките, където се използва за енергия.

Ако имате диабет, тялото ви използва инсулина неефективно или не произвежда достатъчно инсулин, за да премести ефективно глюкозата в клетките ви. След това глюкозата се натрупва в кръвта ви и клетките ви започват да гладуват. Това кара вашите клетки да се обръщат към телесните мазнини за енергия и тялото ви ще произвежда повече кетони, за да изгаря мазнините, процес, известен като кетоза.

Когато нивата на кетони са умерени, кетозата не е особено вредна, но когато нивата на кетони се покачат твърде много или кетозата продължава за дълги периоди от време, може да настъпи кетоацидоза. Кетоза сама по себе си може да ви помогне да отслабнете чрез изгаряне на повече мастни клетки, но кетоацидозата повишава диапазона на рН до опасни нива.

Кетоза и кетоацидоза: Какви са симптомите?

Ако нивата на кетони в тялото ви се покачат твърде много, можете да изпитате редица симптоми, които включват:

 • гадене
 • болка в корема
 • умора
 • повишена жажда
 • суха уста
 • зачервена кожа
 • затруднено дишане
 • плодов аромат на дъха ви
 • объркване

Тези симптоми могат да бъдат леки или едва забележими, но силно объркване, жажда, затруднено дишане и други тежки симптоми могат да означават, че страдате от кетоацидоза.

Когато нивата на кетони се покачат твърде високо, тялото ви може да достигне токсично, дори фатално ниво на киселинност. Диабетна кетоацидоза (DKA) се счита за спешна медицинска помощ и изисква незабавно лечение. Ако изпитвате DKA, свържете се с 911 или с местните служби за спешна помощ.

Беше ли Ви полезно?

Някои състояния или събития извън диабета, които могат да доведат до повишаване на нивата на кетони в тялото ви, включват:

 • повръщане
 • диария
 • алкохолизъм или тежка консумация на алкохол
 • хранителни разстройства
 • гладуване
 • диети с ниско съдържание на въглехидрати
 • някои храносмилателни заболявания
 • интензивни упражнения
 • бременност

Бележка за ограничителните диети

Ако сте заети с храната или теглото си, чувствате вина за избора на храна или се подлагате на ограничителни диети, помислете дали да не потърсите помощ. Тези поведения могат да показват нарушена връзка с храната или хранително разстройство.

Нарушеното хранене и хранителните разстройства могат да засегнат всеки, независимо от полова идентичност, раса, възраст, социално-икономически статус или други идентичности.

Те могат да бъдат причинени от всяка комбинация от биологични, социални, културни и екологични фактори – не само от излагане на култура на хранене.

Помислете да говорите със здравен специалист или опитайте да чатите, да се обаждате или да изпращате съобщения анонимно с обучени доброволци на линията за помощ на Националната асоциация за хранителни разстройства безплатно.

Беше ли Ви полезно?

Как лекарите тестват за следи от кетони в урината?

Повечето хора не трябва редовно да проверяват нивата на кетони. Кетони могат да се появят в урината ви, ако си правите рутинни изследвания на урината. Лекарят може също така да предложи тестване на урината ви за кетони, ако сте изложени на висок риск от кетоацидоза поради диабет или друго състояние.

Тестът с пръчка е един от начините да проверите урината си за кетони. Тези тестове използват пластмасова лента, която променя цвета си, когато е изложена на кетони. Тези тестове са в състояние да проверят наличието на определен диапазон от кетони, но няма да ви дадат точно измерване на вашите нива на кетони.

Можете да закупите комплекти за тестване на кетони в много магазини или аптеки.

Ако имате състояние или симптоми, които налагат по-точно броене на кетони, лекарят може да вземе по-голяма проба от урина и да я изпрати в лаборатория за изследване. Тези тестове могат да определят броя на кетоните в урината ви като малък, умерен или висок или могат да осигурят специфични измервания.

Нива на кетони в урината и какво означават те

Проследени нива на кетони или дори умерено ниво на кетоза може да не е лошо за вас. Като цяло отчитането на 2 или повече при прост тест за кетони в урината е причина за безпокойство. Диапазоните по-долу предлагат по-конкретна информация за нивата на вашите кетони и какво означават те.

 • Нормално ниво: Ниво на кетон от или под 0,6 милимола на литър (mmol/L) във вашата урина или кръв се счита за нормално количество или следи.
 • Ниско до средно ниво: Ниво на кетон от 0,6 mmol/L до 1,5 mmol/L се счита за ниско до умерено количество и може да увеличи риска от кетоацидоза.
 • Високо ниво: Ниво на кетони от 1,6 до 2,9 mmol/L се счита за високо ниво на кетони и означава, че трябва да посетите медицински специалист, особено ако имате диабет.
 • Спешна медицинска помощ: Ниво на кетон от 3 mmol/L е високо показание и се счита за спешен медицински случай. Свържете се с 911 или с местните служби за спешна помощ, ако вашите кетони достигнат това ниво.
Беше ли Ви полезно?

Можете ли да намалите количеството кетони в урината си?

Управлението на вашата диета и нивата на кръвната захар ще ви помогне да поддържате безопасно ниво на кетони. Ако имате диабет, редовното проверяване на нивата на кръвната Ви захар и лечението на високи нива на кръвната Ви захар с инсулин и други лекарства според указанията на лекар ще Ви помогне да управлявате нивата на кетони.

В повечето случаи, ако имате диабет, ниво на кръвната захар над 240 милиграма на децилитър (mg/dL) показва необходимост от проверка на кръвта, дъха или урината за кетони.

Други стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате нивата на кетони в здравословен диапазон, включват:

 • пиене на достатъчно вода
 • избягване на прекомерни упражнения
 • внимателно управление на диабета, когато сте болни от настинка или инфекция

Често задавани въпроси за кетоните

Може ли UTI да причини следи от кетони в урината?

Кетоните могат да се появят в урината ви по много причини. Инфекциите са една от причините и по-специално инфекциите на пикочните пътища (UTI) могат да причинят скок в нивото на кетони в урината.

Може ли дехидратацията да причини следи от кетони в урината?

Дехидратацията и гладуването могат да повишат нивото на кетоните в кръвта или урината.

Може ли бременността да причини следи от кетони в урината?

Кетонурия е често срещана находка по време на бременност, засягаща около 1 на 5 души, които са бременни. Кетонурия по време на бременност се причинява от метаболизма на мазнините и е най-често в средата на бременността, в диапазона от 16 до 28 седмици.

Могат ли някои храни да причинят следи от кетони в урината?

Нисковъглехидратна или кетогенна диета, която набляга на консумацията на протеини пред яденето на въглехидрати и захари, може да доведе до хранителна кетоза.

До известна степен хранителната кетоза може да бъде полезна за отслабване. Въпреки това, дългосрочното гладуване или ограничаване на калориите, или прекомерната консумация на неща като алкохол, може да повиши вашите кетони до опасни нива.

Повечето хора имат малки или следи от кетони в урината си. Това е особено вярно, когато не сте яли известно време, като например първото нещо сутрин, когато се събудите.

Ако имате диабет или други състояния, които засягат метаболизма ви, лекарят може да ви предложи да проверявате нивата на кетони от време на време. Болестта, интензивната активност и високите нива на кръвната захар могат да повишат нивата на вашите кетони и да направят тялото ви опасно киселинно.

Говорете с лекар или медицински специалист, ако искате да проверите нивата на вашите кетони или ако редовното проследяване на кетоните е важно за вас. Тестът за кетони може да се направи до известна степен бързо и лесно у дома с помощта на тестови комплекти за кетони, налични в много магазини и аптеки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss