Какво може да причини увеличена хипофизна жлеза?

Увеличената хипофизна жлеза не означава непременно, че имате тумор. Това може да е признак на друго заболяване или имунна реакция. Хипофизната жлеза дори се увеличава естествено по време на бременност.

Вашата хипофизна жлеза е малка жлеза с размер на грахово зърно, разположена точно зад носа ви в основата на мозъка ви. Макар и малък, той служи за много важни цели, свързани с хормоналната секреция.

Уголемената хипофизна жлеза може да бъде проблематична, защото има толкова много място в черепа ви. Когато хипофизната жлеза стане по-голяма, тя може да притисне околните мозъчни структури, което води до различни потенциални симптоми.

The най-често причината за увеличена хипофизна жлеза е тумор. Повечето от тези тумори са доброкачествени (неракови), но някои могат да бъдат злокачествени (ракови).

Но туморът не е единственото възможно обяснение за увеличената хипофизна жлеза. Продължете да четете, за да научите за някои от потенциалните нетуморни причини.

Какви са симптомите на увеличена хипофизна жлеза?

Увеличената хипофизна жлеза може да причини различни симптоми, включително:

 • депресия
 • умора
 • главоболие
 • безплодие
 • болка в ставите
 • мускулна слабост
 • гадене
 • проблеми със зрението, като замъглено или двойно виждане
 • проблеми с обонянието и вкуса
 • производството на кърма, което не е свързано с раждане или бременност
 • повръщане

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизъм е, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Вашата хипофизна жлеза започва да произвежда свръх хормони, защото не получава обратна връзка от щитовидната жлеза. Това причинява хиперплазия на хипофизата (увеличаване на броя на клетките), което води до уголемена хипофизна жлеза.

В тези случаи здравните специалисти лекуват хиперплазия на хипофизата, като предписват лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза. Лечението може да отнеме 2 до 4 месеца преди хипофизната жлеза да започне да намалява. В редки случаи човек може да се нуждае от операция, за да предотврати трайна загуба на зрението.

Бременност

Бременността естествено увеличава хипофизната жлеза чрез хиперплазия, понякога с толкова 70%. Хипофизната жлеза произвежда пролактин, хормон, отговорен за уголемяването на гърдите и производството на мляко по време на бременност и след раждането.

Бременността също може да причини уголемяване на аденом на хипофизата или нераков растеж. В резултат на това бременна жена може да изпита симптоми, които включват затруднено зрение и главоболие.

Лечението на свързаните с бременността симптоми от увеличена хипофизна жлеза зависи от симптомите на раждащия родител и от това доколко са напреднали бременността. В тежки случаи на зрителни проблеми лекарят може да препоръча ранно раждане, когато може безопасно да предизвика раждане или да извърши цезарово сечение.

Здравен специалист често ще наблюдава бременната, за да определи дали хипофизната жлеза се свива или може да се наложи операция.

лекарства

Някои лекарства или хормонални терапии също могат да причинят хиперплазия на хипофизата, включително:

 • атипични (второ поколение) антипсихотици
 • GnRH антагонисти
 • естроген

Някои хора, определени като мъжки по рождение, получават естрогенна терапия като част от грижата за потвърждаване на пола. Докато някои доклади предполагат връзка между естрогенната терапия и развитието на тумори на хипофизата при тази популация, a 2020 преглед отбелязва, че изследванията са дали смесени резултати.

Туберкулоза

Туберкулозата (ТВ) е рядка причина за увеличена хипофизна жлеза. Докато туберкулозата обикновено е състояние, свързано с дишането, туберкулозните бактерии могат да заразят други области, включително хипофизната жлеза.

Лечението на свързаното с туберкулоза уголемяване на хипофизата включва противотуберкулозни лекарства. Ако хипофизната ви жлеза се увеличи много, хирургът може да извърши операция за декомпресия на мястото, където хипофизната жлеза притиска.

саркоидоза

Саркоидозата е възпалително заболяване, което най-често засяга белите дробове. Но също така може да причини възпаление на нервната ви система, включително хипофизната жлеза. Когато състоянието се появи в тъканта на нервната система, като хипофизната жлеза, здравните специалисти го наричат ​​невросаркоидоза.

Невросаркоидозата може да бъде трудно се диагностицира тъй като състоянието е рядко и прогресира непредвидимо. Въпреки че няма лек за състоянието, лекарите могат да предписват стероиди за намаляване на възпалението и потискане на имунната система.

Прогнозата за невросаркоидоза, засягаща хипофизната жлеза, може да зависи от общите симптоми и отговора на лечението.

Хипофизит

Хипофизитът е възпаление на хипофизната жлеза, което причинява нейното уголемяване. Основната причина обикновено е автоимунно, инфекциозно или друго заболяване. Понякога медицинският специалист може да не е в състояние да идентифицира основната причина за хипофизит.

Лечението на хипофизит обикновено зависи от основната причина. Приемът на перорални стероиди често може да помогне за облекчаване на възпалението. Други лечения могат да включват други имуносупресивни лекарства, като азатиоприн, метотрексат или ритуксимаб.

Как лекарят диагностицира увеличена хипофизна жлеза?

Медицински специалист обикновено ще назначи един или повече тестове, за да определи дали имате увеличена хипофизна жлеза. Тези тестове включват:

 • Изследване на хормони: Тестът за кръв или урина може да помогне да се определи дали има нередовни нива на хормони, произвеждани от хипофизната жлеза.
 • Изображения: Магнитно-резонансното изображение (MRI) използва магнит за генериране на изображения на структурата на мозъка, за да помогне да се определи дали хипофизната ви жлеза е увеличена.
 • Изпит за зрение: Вашият лекар може да извърши преглед на зрението, за да определи кои части от зрението ви са засегнати.

MRI е най-ефективният метод за определяне дали имате увеличена хипофизна жлеза.

Увеличената хипофизна жлеза може да бъде резултат от различни медицински състояния. Някои се дължат на възпалителни процеси или процеси на имунната система.

Ако имате симптоми на увеличена хипофизна жлеза, говорете с лекар за изследване. Предлагат се лечения за повечето състояния, свързани с увеличената хипофизна жлеза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss