Какво казва науката за терапията с тестостерон и сърдечния риск

За повечето мъже терапията с тестостерон не представлява допълнителен сърдечен риск. В някои случаи дори може да подобри здравето на сърцето.

Тестостеронът е един от няколкото полови хормона, които играят важна роля за нашето физическо и психическо здраве. Почти всеки произвежда тестостерон, но нивата на този хормон обикновено са много по-високи при мъжете, отколкото при жените, особено след пубертета.

Мъжете, които имат ниски нива на тестостерон, могат да изберат тестостеронова заместителна терапия, за да върнат нивата си до оптимални нива. Трансмаскулинните хора също могат да използват терапия с тестостерон или маскулинизираща терапия като част от грижите си за потвърждаване на пола.

Ето какво казва изследването за връзката между тестостерона и инфарктите, включително дали терапията с тестостерон увеличава или намалява риска от сърдечни заболявания.

Тестостеронът натоварва ли сърцето ви?

Тестостеронът е най-известен с ролята си в сексуалното развитие, засягайки всичко – от сексуалното желание до производството на сперматозоиди до образуването на мускули и много други.

Тестостеронът също играе роля важна роля в сърдечно-съдовата система, засягайки директно клетките и функцията на сърцето. Заради това, изследвания предполага, че ниските нива на тестостерон са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, особено при мъжете.

Ан ранно проучване от 2009 г установяват, че мъжете с по-ниски нива на тестостерон имат повишен риск от инсулт или преходна исхемична атака.

А Преглед на изследването за 2011 г установиха връзка между ниските нива на тестостерон при мъжете и сърдечно-съдовата смърт.

Още скорошно проучване от 2021 г. изследва връзката между оксидативния стрес, възпалението, ендотелната дисфункция и ниските нива на тестостерон. Резултатите показват, че мъжете с нисък тестостерон са показали по-голямо съдово стареене, което е свързано с по-високи нива на оксидативен стрес и възпаление.

Ефектите от ниския тестостерон обаче може да не са само за мъжете.

В проучване от 2022 гизследователите установиха, че ниският тестостерон при жените може да бъде свързан с повишен риск от сърдечно-съдово събитие като инфаркт или инсулт.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, вариращ между „мъже“ и „мъже“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

Обърнете внимание, че повечето от проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Научете повече за транссексуалното представяне в клинични изпитвания тук.

Беше ли Ви полезно?

Тестостероновата терапия намалява ли инфарктите и инсултите?

Изследване от 2021 г предполага, че терапията с тестостерон може да подобри сърдечните заболявания при мъже с ниски нива на тестостерон. Въпреки това, повечето проучвания върху терапията с тестостерон всъщност се фокусират върху това дали тази терапия се увеличава риска от заболявания, свързани със сърцето.

в анализ на изследване от 2022 г, изследователите изследват сърдечно-съдови събития и смъртни случаи при мъже с хипогонадизъм, подложени на терапия с тестостерон. Изследователите не са открили доказателства, че терапията с тестостерон повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ан по-ранен преглед от 2019 г. също изследва ефектите от потвърждаващата пола хормонална терапия върху риска от сърдечно-съдови заболявания — включително инсулт и кръвни съсиреци — при транссексуални възрастни.

Според изследването терапията с тестостерон изглежда има ефект върху кръвното налягане и нивата на липидите при транссексуални мъже. Но изследователите не откриха последователни доказателства, показващи увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания при транс мъже, приемащи тестостерон.

Могат ли тестостероновите стероиди да причинят сърдечни проблеми?

Анаболните стероиди, известни още като анаболно-андрогенни стероиди (AAS), са синтетична форма на тестостерон. Въпреки че има някои медицински употреби на анаболни стероиди, хората обикновено използват тези стероиди за други цели, като увеличаване на силата и мускулната маса.

Въпреки това, незаконната употреба на анаболни стероиди е свързана с повишен риск от здравословни усложнения, включително сърдечно-съдови събития.

в проучване от 2020 г, изследователите изследват ефектите на анаболните стероиди върху сърдечно-съдовите резултати. Те откриха, че някои от потенциалните усложнения от употребата на анаболен стероид включват:

  • застойна сърдечна недостатъчност
  • сърдечни аритмии
  • заболяване на коронарната артерия
  • високо кръвно налягане
  • дислипидемия
  • кардиомиопатия
  • нарушения на кръвосъсирването
Беше ли Ви полезно?

Можете ли да приемате тестостеронова терапия с лошо сърце?

Милиони хора използват тестостеронова заместителна терапия, или за лечение на нисък тестостерон, или като форма на грижа, потвърждаваща пола.

Към днешна дата няма убедителни доказателства, които да предполагат, че заместителната терапия с тестостерон може да увеличи риска от усложнения, свързани със сърцето.

С това казано, здравни експерти препоръчвам против приемате терапия с тестостерон, ако:

  • имате тежка хронична сърдечна недостатъчност
  • сте имали инфаркт или инсулт през последните 6 месеца
  • имате състояние, наречено тромбофилия (нарушение на кръвосъсирването)

Ако имате други сърдечно-съдови рискови фактори, като диабет, може също да обсъдите рискове и ползи тестостеронова терапия, преди да продължите с лечението.

Десетилетия изследвания показват, че ниските нива на тестостерон са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Тестостероновата терапия може да помогне за нормализиране на нивата на тестостерон, като същевременно вероятно намалява риска от сърдечни заболявания. За повечето цисполови и трансмаскулинни мъже, подложени на терапия с тестостерон, не изглежда да има повишен риск от сърдечно-съдови инциденти.

Ако се интересувате от терапия с тестостерон, независимо дали за нисък тестостерон или като хормонална терапия, потвърждаваща пола, свържете се с лекар за повече информация. Заедно можете да претеглите рисковете и ползите, за да решите дали това лечение е подходящо за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss