Какво казва науката за връзката между фибромиалгията и епизодите на мигрена

Въпреки че все още не е напълно разбрано, изследванията показват силна връзка между фибромиалгията и симптомите на мигрена.

През 2021 г. засегната хронична болка над 51 милиона възрастни само в Съединените щати. Над 17 милиона от тези възрастни са имали изтощителна хронична болка, която е ограничавала ежедневните им дейности.

Както фибромиалгията, така и епизодите на мигрена могат да причинят хронична болка, която затруднява функционирането всеки ден. А за хората, които имат и двете състояния, изследванията показват, че фибромиалгията може дори да влоши и по-чести симптомите на мигрена.

По-долу ще проучим какво казва науката за връзката между фибромиалгията и мигрената, включително какви възможности за лечение са налични и за двете.

Има ли връзка между фибромиалгията и епизодите на мигрена?

Изследванията показват, че фибромиалгията и мигрената често се появяват заедно и че фибромиалгията може да повлияе на честотата и тежестта на мигренозните епизоди при хора, които имат и двете заболявания.

Следните проучвания показват връзка:

 • В един проучване от 2019 г, изследователите установиха, че симптомите на мигрена са два пъти по-разпространени при хора с фибромиалгия в сравнение с тези без. А при участниците в проучването, които са имали епизоди на мигрена, рискът от фибромиалгия е до 1,5 пъти по-висок.
 • Подобно проучване установи, че над 30% от участниците със симптоми на мигрена също имат фибромиалгия, като състоянието е по-разпространено при тези с хронична мигрена и мигренозни епизоди с аура.
 • Няколко проучвания също установиха, че фибромиалгията може да повлияе на честотата и тежестта на мигрената. В един проучване от 2018гфибромиалгията е свързана с по-голяма тежест на главоболието и по-висока инвалидност, свързана с мигрена.
 • Още едно изследване от същата година установиха, че участниците с мигрена и фибромиалгия са имали по-чести и болезнени епизоди на мигрена, както и по-ниско качество на живот.

Повечето от проучванията за фибромиалгия и мигрена не правят разлика между различните типове мигрена, като комплексна или очна мигрена. Въпреки това, някои от изследвания предполага, че хората с хронична мигрена и мигрена с аура могат да бъдат по-засегнати.

Какво се случва в мозъка, когато имате фибромиалгия?

Фибромиалгията е хронично здравословно състояние, което се характеризира с болка и чувствителност в цялото тяло, хронична умора и затруднено заспиване.

Изследователи не са напълно сигурни какво причинява фибромиалгия, но доказателствата сочат, че тя засяга начина, по който нервите на мозъка получават и предават информация, свързана с болката. Поради това хората с фибромиалгия изглеждат по-чувствителни към болка от тези без това състояние.

Беше ли Ви полезно?

Какви лекарства помагат при фибромиалгия и епизоди на мигрена?

Лечението от първа линия за фибромиалгия и мигрена обикновено включва лекарства, които намаляват болката.

Въпреки че няма лек за фибромиалгия, има четири лекарства обикновено се предписва за подпомагане на болката:

 • амитриптилин
 • дулоксетин
 • милнаципран
 • прегабалин

Проучване показа, че приблизително една четвърт от хората, живеещи с фибромиалгия, могат да намерят облекчаване на болката с тези лекарства.

Лечението на мигрена също така включва комбинация от лекарства за болка и други лекарства, които могат да бъдат полезни за намаляване на честотата на мигрена. Лекарствата за мигрена включват както превантивни, така и лекарства за остър епизод.

Превантивните лекарства включват:

 • лекарства за кръвно налягане
 • антидепресанти
 • противогърчови лекарства
 • ботокс
 • Лекарства, блокиращи CGRP

Лекарствата за остри епизоди на мигрена включват:

 • ацетаминофен (тиленол)

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • триптани
 • антиеметици

Ако имате както фибромиалгия, така и мигрена, комбинация от лекарства може да помогне за намаляване на симптомите. Въпреки това, вие и вашият лекар ще работите в тясно сътрудничество, за да решите кои възможности за лечение работят най-добре за вас.

Алтернативни лечения за фиброболка и епизоди на мигрена

Допълнителните и интегративни лечения също могат да бъдат полезни за намаляване на болката и подобряване на качеството на живот при хора, живеещи с фибромиалгия и епизоди на мигрена.

един преглед от 2020г установяват, че акупунктурата е полезна за намаляване на болката при хора, живеещи с хронични болкови състояния, включително хронична мигрена. И допълнителни изследвания предполага, че акупунктурата също може да бъде полезна за намаляване на болката, дължаща се на фибромиалгия.

В друг преглед от 2019гизследователите установиха, че дейности като йога и тай чи изглежда помагат за намаляване на честотата и тежестта на мигрена. Проучване също предполага, че дейности като йога могат да бъдат полезни за намаляване на болката от фибромиалгия и подобряване на функционирането и настроението.

Други допълнителни лечения, които могат да бъдат полезни при състояния на хронична болка като фибромиалгия и мигрена, включват терапевтичен масаж, внимание и някои добавки. Изследователите обаче все още проучват колко ефективни могат да бъдат тези подходи за тези условия.

Живот с фибромиалгия

Над 4 милиона възрастни в Съединените щати – или приблизително 2% от населението – живеят с фибромиалгия. Ако вие или някой, когото обичате, наскоро сте били диагностицирани със заболяването, можете да разгледате тези ресурси, които предлагат образование и подкрепа:

 • Фондация за артрит
 • Национална асоциация по фибромиалгия
 • Американско общество за грижа за фибромиалгия
 • Национален център за допълващо и интегративно здраве
Беше ли Ви полезно?

Изследванията показват, че фибромиалгията и мигрената обикновено се срещат заедно и че наличието на едно от тези състояния може да увеличи риска от другото.

Проучванията показват също, че при хора, които изпитват епизоди на мигрена, фибромиалгията може да повлияе на честотата и тежестта на тези епизоди.

Медикаментите са най-честият подход за лечение за подпомагане на овладяването на болката както при фибромиалгия, така и при мигрена. Въпреки това, няколко други допълващи се подхода могат да бъдат от полза за намаляване на нивата на хронична болка и подобряване на качеството на живот при хора с двете състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss