Какво е синестезия?

Общ преглед

Синестезията е неврологично състояние, при което информацията, предназначена да стимулира едно от сетивата ви, стимулира няколко от вашите сетива. Хората, които имат синестезия, се наричат ​​синестети.

Думата “синестезия” идва от гръцките думи: “синт” (което означава “заедно”) и “етезия” (което означава “възприятие”. Синестетите често могат да „видят“ музиката като цветове, когато я чуят, и да „вкусят“ текстури като „кръгла“ или „заострена“, когато ядат храни.

Изследователите все още не са сигурни колко често срещана е синестезия. Едно проучване от 2006 г. предполага, че това се случва от 2 до 4 процента от населението.

Примери за синестезия

Ако имате синестезия, може да забележите, че сетивата ви са склонни да се преплитат, придавайки на възприятията ви за света допълнително измерение. Може би всеки път, когато отхапвате храна, усещате и нейната геометрична форма: кръгла, остра или квадратна.

Може би, когато се чувствате емоционални заради човек, когото обичате, можете да затворите очи и да видите определени цветове, които играят в зрителното ви поле.

Може да четете тези думи с поредица от придружаващи гласове в главата си, характеризиращи всяко изречение със собствена идентичност, както бихте направили човек, с когото разговаряте на улицата.

Всички тези преживявания са примери за синестезия.

Причини за синестезия

Хората, които изпитват синестезия, обикновено се раждат с нея или я развиват много рано в детството. Това е възможен за да се развие по-късно. Изследванията показват, че синестезия може да бъде генетично наследени.

Всяко едно от петте ви сетива стимулира различна област от мозъка ви. Ако погледнете ярка неоново жълта стена, например, ще осветите първичната зрителна кора в задната част на мозъка ви. Ако имате синестезия, може също да почувствате, че усещате цвета на стената, докато я гледате.

Така че не само вашият първичен зрителен кортекс ще бъде стимулиран от цвета, вашият темен лоб, който ви казва какъв е вкусът на нещо, също се стимулира. Ето защо изследователите смятат, че хората, които имат синестезия, имат високо ниво на взаимосвързаност между частите на мозъка, които са свързани със сензорния стимул.

Някои вещества могат да ви накарат временно да изпитате синестезия. Употребата на психеделични лекарства може да засили и свърже вашите сетивни преживявания. Мескалинът, псилоцибинът и LSD са изследвани за способността им да предизвикват това явление. Но други стимуланти, като канабис, алкохол и дори кофеин, имат също е показано да предизвика временна синестезия.

Симптоми на синестезия

Има няколко вида синестезия, всички с различни симптоми. Синестезията с цвят на графема, при която свързвате букви и дни от седмицата с цветове, може да е най-известната. Но има и синестезия звук към цвят, синестезия с форма на числа и много други. Може да имате само един вид синестезия или комбинация от няколко вида.

Хората, които имат някакъв вид синестезия, са склонни да имат следните общи симптоми:

  • неволни възприятия, които преминават между сетивата (форми на вкус, цветове на слуха и т.н.)
  • сензорни задействания, които последователно и предвидимо предизвикват взаимодействие между сетивата (например всеки път, когато видите буквата А, я виждате в червено)
  • способност да описват необичайните си възприятия на други хора

Ако имате синестезия, може да е по-вероятно да сте левичар и да имате силен интерес към визуалните изкуства или музиката. Изглежда, че синестезия е по-често срещан, по-разпространен, по-типичен при жените, отколкото при мъжете.

Лечение за синестезия

Няма лечение за синестезия. Анекдотично изглежда, че много хора се радват да възприемат света по различен начин от общото население.

От друга страна, някои синестети смятат, че състоянието им ги изолира от другите. Те може да имат проблеми с обяснението на своите сетивни преживявания, защото са много различни. Намирането на общности на други синестети онлайн може да помогне за облекчаване на това чувство на изолация.

Разговорът със специалист по психично здраве може също да ви помогне да видите стойността, която синестезията може да добави към живота ви. Вместо да имате доминираща страна на мозъка си – дясната или лявата – може да откриете, че двете страни на мозъка ви се хармонизират добре, докато се занимавате с работата, която ви е страстна.

Тестване за синестезия

Можете да направите безплатна онлайн оценка, за да видите дали имате синестезия, но към това трябва да се подхожда с повишено внимание. Можете също да си зададете няколко въпроса, за да започнете процеса на диагностика, ако смятате, че изпитвате състоянието.

Когато си представяте буквата „А“, умът ви приписва ли цвят на буквата? Преминете през цялата азбука, представяйки си всяка буква, наблюдавайте цвета, който ви се появява в ума ви, и го запишете. Повторете упражнението час-два по-късно. Изглежда ли, че отделните букви са предимно един и същи цвят всеки път, когато си ги представяте? Ако са, може да имате синестезия.

Пуснете класическа музика и затворете очи. Изберете песен, с която не сте запознати, преди да се отпуснете и да видите какво влиза в полезрението ви. Какъв цвят е музиката? Изглежда, че инструментите имат различен цвят? Имате ли силен визуален компонент наред с това, което чувате? Ако го направите, може да имате синестезия.

Перспективата

Можете да живеете пълноценен и нормален живот със синестезия. Много известни и успешни хора изпитват този феномен. Примерите включват:

  • Кание Уест
  • Фарел Уилямс
  • Мери Дж. Блайдж
  • Тори Амос
  • Дюк Елингтън
  • Лорд
  • Владимир Набоков (признат писател; пише в автобиографията си за своя „цветен слух“)

Предполага се, че художниците Винсент ван Гог и Джоан Мичъл също са имали синестезия.

Слушането в цвят и четенето на цветове в думи на страница добавя ниво на измерение към живота, за което много от нас могат само да мечтаят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss