Какво е роботизирана хистеректомия?

Хистеректомията – отстраняването на матката – е голяма хирургична процедура, която предизвиква трайни физически промени. Тази операция традиционно се извършва чрез разрез в корема.

Технологичният и медицински напредък поеха част от риска от тази операция, като позволиха на хирурзите да премахнат матката ви с по-малко инвазивни методипо-точно с роботизирана процедура.

В тази статия ние разглеждаме какво представлява автоматизираната хистеректомия и как тази процедура се сравнява с традиционната или отворена хистеректомия.

Какво е роботизирана хистеректомия?

Роботизираната хистеректомия все още използва разрези в корема ви за отстраняване на матката. Но тези разрези са много по-малки от тези, използвани за традиционната абдоминална хистеректомия.

Подобно на лапароскопските операции, хирургът ще направи малки разрези, за да вмъкне малка гъвкава камера и други хирургически инструменти. Тези разрези са много по-малки от разрез, направен за директно отстраняване на матката, но все още са достатъчно големи, за да позволят на хирурга да вмъкне инструменти и да отдели матката ви.

Ако е възможно, самата матка все още се отстранява вагинално, за да се сведат до минимум размерите на разреза и рисковете от други проблеми.

Има няколко вида хистеректомия, които могат да бъдат извършени по традиционни или роботизирани средства. Те са групирани въз основа на това каква част от матката или репродуктивната ви система е отстранена.

 • Пълна хистеректомия: А тотална хистеректомия е най-често срещаният тип и включва премахване на цялата ви матка и шийка.
 • Частична, субтотална или супрацервикална хистеректомия: При тази процедура се отстранява само част – обикновено горната част – от матката. Маточната шийка остава на мястото си.
 • Радикална хистеректомия: Радикалната хистеректомия включва отстраняване на матката, шийката на матката, тъканта около шийката на матката и горната част на вагината.

При който и да е от тези видове хистеректомия вашите фалопиеви тръби, яйчници или и двете могат или не могат да бъдат отстранени.

Кой се нуждае от хистеректомия?

Има няколко причини, поради които медицинският специалист може да ви препоръча хистеректомия. Те включват, ако имате:

 • миома на матката
 • тежко или необичайно менструално кървене
 • пролапс на матката
 • ендометриоза
 • аденомиоза
 • рак

Какви са предимствата на роботизираната хистеректомия?

Традиционните хистеректомии изискват използването на големи коремни разрези за отстраняване на матката.

Роботизираните операции за процедури като хистеректомия имат за цел да намалят болката, риска от проблеми и времето за възстановяване, като направят операцията възможно най-малко инвазивна.

Други предимства на този тип операция могат да включват:

 • по-малко загуба на кръв и белези
 • по-кратък болничен престой
 • по-бързо връщане към нормални дейности

Каква е процедурата за роботизирана хистеректомия?

Роботизираната хистеректомия обикновено отнема 3 до 4 часа. Въпреки че това е по-дълго от типичните 1 до 2 часа, които отнема традиционната хистеректомия, роботизираната техника обикновено води до по-кратък болничен престой и време за възстановяване.

Като цяло, пътят до вашата хистеректомия ще бъде приблизително същият, с предоперативни тестове и изображения за оценка на вашето здраве преди операцията. Те могат да включват кръвни изследвания, рентгенова снимка на гръдния кош и електрокардиограма (CKG).

В деня на вашата роботизирана операция ще бъдат направени няколко малки разреза близо до пъпа ви и ще бъдат използвани роботизирани инструменти за разрязване и евентуално отстраняване на матката ви, вместо да се използва един голям коремен разрез.

Има предимства и рискове за всеки тип хистеректомия, но като цяло всички тези операции носят нисък риск от смъртност.

От всички методи за хистеректомия обаче, хистеректомията с помощта на роботи е най-безопасната, със 77,6% процент на преживяемост след 5 години в сравнение със 72,5% процент на преживяемост при отворена хистеректомия.

Колко достъпна е роботизираната хирургия?

Здравните услуги, които се предлагат там, където живеете, играят голяма роля за шансовете ви да имате достъп до роботизирана хирургия. Но използването на тези методи се увеличава всяка година, тъй като технологията и обучението на тези устройства стават все по-разпространени.

В едно проучване от 2021 г. изследователите установиха, че дори традиционните лапароскопски хистеректомии намаляват от 62% до 29% от всички хистеректомии, докато роботизираните процедури са се увеличили от 26% до 61%.

Какво е възстановяването при роботизирана хистеректомия?

Времето за възстановяване е индивидуално за всеки човек и конкретния тип извършена хистеректомия, но като цяло роботизираните процедури намаляват времето за възстановяване, продължителността на болничния ви престой, загубата на кръв и риска от други проблеми в сравнение с традиционните хистеректомии.

Основният двигател зад подобренията във времето за възстановяване и успеха е размерът на хирургическия разрез. Вижте сравненията по-долу.

 • Отворен разрез при хистеректомия: един 6- до 12-инчов разрез
 • Разрез при лапароскопска и роботизирана хистеректомия: три до четири 5-12 милиметра (по-малки от 1/2 инча) разрези

Какви са потенциалните рискове от роботизирана хистеректомия?

Потенциалните рискове от роботизирана хистеректомия са подобни на другите видове хистеректомия, включително:

 • реакции към анестезия
 • кървене
 • инфекция
 • следоперативни кръвни съсиреци
 • увреждане на съседни тъкани или органи

Говорете с хирурга преди процедурата за вашия индивидуален риск от проблеми. В някои случаи може да се наложи роботизирана или лапароскопска хирургия да се промени на отворена процедура.

Хирургът може да прегледа вашите индивидуални рискови фактори за този сценарий.

Колко струва една роботизирана хистеректомия и покрива ли се от застраховка?

Като се вземат предвид всички неща — като се вземат предвид разходите за процедурата и болничния престой — роботизираната хистеректомия е сред най-достъпните видове хистеректомия.

Едно проучване, изследващо преките разходи между 2015 г. и 2017 г., установи, че средните преки разходи за всяка процедура са:

 • Роботизирана хистеректомия: 3865 долара
 • Абдоминална хистеректомия: 4063 долара
 • Вагинална хистеректомия: 2791 долара
 • Лапароскопска хистеректомия: 3818 долара

Също така е важно да се вземат предвид разликите в продължителността на болничния престой при всяка процедура, които са:

 • Роботизирана хистеректомия: 10.7 часа
 • Абдоминална хистеректомия: 51,5 часа
 • Вагинална хистеректомия: 20 часа
 • Лапароскопска хистеректомия: 15,5 часа

Много застрахователни компании и Medicare или Medicaid обикновено покриват хистеректомия, която се счита за необходима от медицинска гледна точка.

Покритието за планови хистеректомии и покритието за различни техники за хистеректомия може да варира според застрахователя. Обадете се на вашата застрахователна компания преди процедурата, за да проверите всички ограничения или ограничения на покритието.

Често задавани въпроси за роботизирани хистеректомии

Каква е разликата между роботизирана хистеректомия и лапароскопска хистеректомия?

При лапароскопска хирургия хирургът директно контролира инструментите, използвани за завършване на процедурата. С роботизирана техника хирургът ще седи на конзола, контролирайки робот, който извършва операцията.

Смята ли се роботизираната хистеректомия за голяма операция?

Роботизираната хистеректомия все още се счита за голяма операция поради факта, че се отстранява цял орган (вашата матка).

Някой умирал ли е от роботизирана хистеректомия?

Смъртта е риск при всяка операция по различни причини. Докато някои смъртни случаи са настъпили след роботизирана хистеректомия, смъртността при тази процедура е изключително ниска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss