Какво е подофобия?

Сабине Криш/EyeEm/Getty Images

Подофобията е състояние, което кара хората да изпитват изключително безпокойство всеки път, когато са изложени на крака. Тревожността е толкова тежка, че може да отидете много, за да избегнете докосването или дори виждането на краката.

Изследователите не са сигурни какво точно причинява подофобията. Но има начини за постепенно намаляване на интензивността на страха, така че той да има по-малко влияние върху качеството ви на живот.

Какво е подофобия?

Разпространение на фобии

Националните институти по психично здраве оценяват това 12 процента от всички възрастни изпитват специфична фобия поне веднъж в живота си.

Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства, пето издание (DSM-5) не изброява конкретно подофобията – но това не означава, че този страх от краката не е реален.

Както при други специфични фобии, подофобията причинява степен на страх, която е интензивна и непропорционална на всяка опасност, породена от самия обект.

За някои хора с подофобия страхът е толкова сериозен, че само мисълта за възможността за излагане на крака – независимо дали са боси или с чорапи или обувки – може да попречи на способността им да функционират у дома, в училище, на работа или в социалните мрежи. ситуации.

Освен това избягването на обекта, който се страхува, може да отнеме много време и енергия. Опитът да избегнете излагането на краката може да ви попречи да изпълнявате ежедневни задачи.

Какви са симптомите на подофобията?

Подофобията може да причини силна емоционална и физиологична реакция, включително симптоми като:

 • чувство на страх или паника
 • чувство на отвращение или ужас
 • изпотяване
 • ускорен сърдечен ритъм
 • разтърсване
 • гадене
 • стягане в гърдите
 • недостиг на въздух
 • световъртеж
 • припадък

Хората, които изпитват паника от фобия, могат също да замръзнат, да се нахвърлят или да се вкопчат в друг човек.

Понякога тези симптоми могат да бъдат мимолетни или да се появят само веднъж. В тези случаи може да не сте развили фобия.

От друга страна, може да сте развили фобия, ако:

 • Имате подобни симптоми в продължение на 6 месеца или повече, поради многократно излагане на флота.
 • Тези симптоми нарушават живота ви, когато се появят.

Какво причинява подофобията?

Изследователите не знаят точно какво причинява подофобията. Една от теориите е, че може да сте създали връзка между обекта, от който се страхувате, – в този случай краката – и преживяване, което намирате за разстройващо или ужасяващо.

Връзката между плашещото събитие и обекта може да се види лесно, като например да се страхувате от краката, ако сте преживели болезнен или травматичен епизод на злоупотреба, който включва краката на някой друг.

Но връзката може да не е толкова ясна. Когнитивните и биологични механизми на фобиите във връзка с травмата не са напълно разбрани и могат да варират за всеки индивид.

Друга теория е, че може да сте чували някой друг да описва конкретна опасност толкова често, че интернализирате страховете на другия човек.

Генетичен компонент на фобиите

А проучване от 2014 г предполага генетичен компонент на фобиите, но няма проучвания, които да изследват това във връзка с подофобията конкретно.

Някои по-стари изследване от 2003 г показва, че семейната история може да играе важна роля в развитието на фобии. С други думи, може да наследите склонността да имате фобия.

Как се диагностицира подофобията?

Ако изпитвате силен страх или безпокойство, когато сте изложени на крака и тези симптоми пречат на способността ви да изпълнявате ежедневни задачи или да се наслаждавате на живота си, говорете със специалист по здравеопазване или психично здраве, като лекар по първична медицинска помощ или терапевт.

За да направят диагноза, те вероятно ще ви зададат въпроси относно:

 • какво задейства вашите симптоми (ако можете да си спомните общи или специфични сценарии, когато се появят симптомите на фобията)
 • колко дълго са продължили симптомите Ви
 • кои области от живота ви нарушават симптомите ви

Диагнозата на конкретна фобия често включва идентифициране на няколко от следните:

 • незабавен, интензивен отговор на тревожност
 • страх, който значително надвишава размера на опасността, в която се намирате
 • симптоми, които продължават повече от 6 месеца
 • симптоми, които ви пречат да функционирате по здравословен начин в някои области от живота ви
 • симптоми, които не се обясняват с друго състояние или диагноза

Как се лекува подофобията?

Лекарствата могат да се използват за лечение на някои симптоми на тревожност, като алпразолам (Xanax).

Но за много хора най-ефективното лечение на конкретна фобия е поведенческата терапия.

Когнитивно-поведенческа терапия (CBT)

CBT се фокусира върху идентифицирането на нездравословни или нереалистични мисли. Помага да преразгледате мисловните си реакции към стимули, като крак, така че да са по-настроени към реалността на ситуацията и по-пропорционално на действителното ниво на опасност.

Също така може да ви помогне да забележите, когато имате симптоми, така че да можете да се справите с тях в момента и да използвате поведенчески стратегии, за да ги намалите.

CBT може да ви помогне да дефинирате и разберете евентуално непропорционалните вярвания и идеи, които може да сте свързали с обекта или ситуацията, от която се страхувате. Това може да ви позволи да реагирате с по-внимателни отговори, подходящи за ситуацията.

Експозиционна терапия

Друго ефективно лечение на фобии е експозиционната терапия или системната десенсибилизация. С този вид лечение вие ​​и вашият терапевт ще работите върху изграждането на способността ви да се успокоявате в стресови ситуации.

За дълъг период от време ще практикувате да използвате умения за релаксация, докато постепенно се сблъсквате с неща, от които се страхувате – като започнете с най-малко плашещата версия на вашите стимули и преминете към най-страшната версия.

На всеки етап практикувате техники за релаксация, докато престанете да изпитвате непропорционално екстремна реакция, преди да преминете към следващия етап на експозиция.

Експозиционна терапия и CBT

Комбинираната терапия с експозиция и CBT са много ефективни при лечението на специфични фобии, според a 2020 преглед. Някои терапевти могат също да включат устройства за виртуална реалност или разширена реалност във вашето лечение.

Лекарство

Лекар, асистент на лекар или практикуваща медицинска сестра може да предпише лекарства, ако тревожността ви продължава да бъде тежка по време на лечението и симптомите на тревожност не се подобрят с терапевтични методи.

Бензодиазепените и бета-блокиращите лекарства могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес. Тези лекарства обикновено се предписват само за краткосрочна употреба.

Допълнителна помощ

Някои хора съобщават за положителни резултати, използвайки следните методи за лечение на тревожност, свързана с фобии, въпреки липсата на изследвания, които да потвърдят или обяснят тяхната ефективност:

 • хипнотерапия
 • обучение на вниманието
 • медитация
 • йога
 • дихателни упражнения

Подофобията е краен и нереалистичен страх от краката.

Изследователите не знаят как точно се развива подофобията, но можете да предприемете стъпки, за да намалите тревожността, която тази фобия причинява. Тези методи могат да ви помогнат да промените начина, по който мислите и да реагирате на този страх.

Фобиите могат да доведат до силно безпокойство. Говорете със здравен специалист, ако установите, че се опитвате да избегнете фобия или ако симптомите нарушават живота ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss