Какво е оток без вдлъбнатини и какво го причинява?

Какво е оток без ямка?

Едемът е медицинският термин за подуване, причинено от допълнителна течност. Много неща могат да причинят оток, от топло време до заболявания на щитовидната жлеза.

Лекарите обикновено класифицират отока като вдлъбнат или без вдлъбнатини. Ако натиснете подуто място с пръст и това не причини вдлъбнатина в кожата, това се счита за оток без вдлъбнатини.

Питинг срещу непитинг оток

Зоните с ямкови отоци реагират на натиск, обикновено от ръка или пръст. Например, когато натиснете върху кожата с пръст, тя ще остави вдлъбнатина, дори след като премахнете пръста си. Хроничният оток често е признак на проблеми с черния дроб, сърцето или бъбреците. Може да е и симптом на проблем с близките вени.

От друга страна, прилагането на натиск върху оток без вдлъбнатини не причинява трайно вдлъбнатина. Често това е признак на състояние, засягащо щитовидната жлеза или лимфната система.

Какво причинява оток без вдлъбнатини?

Лимфедем

Лимфедемът е състояние, което затруднява правилното изтичане на лимфната течност поради запушване. Често се причинява от хирургична процедура или като вторично състояние. Можете също да се родите с него.

Когато лимфната течност не може да се оттича, тя се натрупва и причинява подуване. Лимфедемът може да бъде или вдлъбнат, или без вдлъбнатини.

микседем

Някои хора с тежък или напреднал хипотиреоидизъм развиват състояние, наречено микседем. Склонно е да причини подуване на краката и стъпалата, но също така може да причини подуване на клепачите и устните. В някои случаи може да причини и подуване на езика.

Липедем

Липедемът кара мастните клетки да растат и да се размножават и води до повишено задържане на течности около клетките, което води до оток без костилки, който често е нежен или болезнен. Обикновено засяга краката и стъпалата и се среща почти изключително при жени.

Как се диагностицира?

Ако имате необичайно подуване, има няколко неща, които Вашият лекар може да направи, за да определи причината. Вероятно ще започнат с прилагане на натиск върху областта, за да видят дали отокът ви е вдлъбнат или не.

Ако наскоро сте отстранили лимфен възел, може да използват лимфосцинтиграфия. Това е образен тест, който използва радиоактивно вещество, за да види как течността преминава през лимфната ви система. В зависимост от вашата медицинска история, те може да са в състояние да диагностицират лимфедем с основен физически преглед.

Те могат също да извършат тест за функцията на щитовидната жлеза, за да измерят нивата на вашия тироид-стимулиращ хормон (TSH), заедно с нивата на вашия тироксин (T4). Ниските нива на Т4, заедно с високите TSH, показват хипотиреоидизъм, който причинява микседем. Ако вече сте били диагностицирани с хипотиреоидизъм, може да не се нуждаете от други тестове за диагностициране на микседем.

Липедемът може да бъде по-труден за диагностициране, тъй като не винаги се проявява в образните тестове. Вместо това, Вашият лекар вероятно ще Ви прегледа за физически признаци, като:

 • лесно образуване на синини
 • нежност
 • незасегнати крака
 • наднормено тегло, което не отговаря на диета или упражнения

Как се лекува?

Отокът без вдлъбнатини обикновено е по-труден за лечение, отколкото отокът без вдлъбнатини. Точковият оток често се дължи на допълнителна вода, така че реагира добре на елевация и диуретици. Отокът без ямка, от друга страна, обикновено се причинява от фактори, различни от течности, което прави дренажа по-труден.

Лечение на лимфедем

Лимфедемът обикновено се повлиява добре от комплексна деконгестивна терапия (CDT). Това включва:

 • като използвате нежен масаж, за да стимулирате движението на течността и да отворите лимфните капиляри
 • обвиване на зоната с бинтове
 • следвайки рутинна грижа за кожата, за да поддържате засегнатата област овлажнена
 • редовно упражняване
 • носене на компресионно облекло

Лечение на липедем

Въпреки че няма лечение за липедем, много хора откриват, че CDT също работи добре при симптомите на липедем. Липектомията, модификация на липосукцията, може също да помогне при липедем в по-ранните му стадии.

Лечение на микседем

Микседемът обикновено изисква лекарства, като например синтетичен Т4 хормон, наречен левотироксин. Това ще помогне за възстановяване на баланса на хормоните на щитовидната жлеза. Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици, преди това лечение да започне да действа.

Има ли някакви усложнения?

Ако не се лекува, отокът без вдлъбнатини може да причини редица усложнения. Тъй като кожата ви се разтяга в отговор на подуване, тя може да стане суха и напукана, което я прави уязвима за инфекция. С течение на времето подуването може да остави трайно белези на дълбоката тъкан под засегнатата област. Това също може да доведе до лошо кръвообращение и да увеличи риска от развитие на язви.

Причината за микседема може да доведе до нещо, наречено микседемна криза. Това е спешна медицинска помощ, която причинява:

 • намалено дишане
 • ниска телесна температура
 • объркване
 • шок
 • кома
 • припадъци
 • нисък кислород в кръвта
 • висок въглероден диоксид в кръвта
 • нисък натрий в кръвта

Микседемната криза също може да причини смърт, така че е много важно да се потърси незабавно лечение.

Долния ред

Отокът без вдлъбнатини обикновено е признак на основно състояние, така че най-добре е Вашият лекар да прегледа засегнатата област. В зависимост от причината може да се нуждаете от масажна терапия, лекарства, компресионно облекло или комбинация от трите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss